ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι εγκλωβισμένοι τα πρώτα θύματα του Τατάρ και της λύσης 2 κρατών

Δεν επέτρεψε λειτουργία στον Απ. Ανδρέα

Στέλιος Ξιουρής

Σε μια περίοδο που γίνονται προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για επανέναρξη των συνομιλιών, ο νέος κατοχικός ηγέτης ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ με τις πράξεις του δηλώνει ξεκάθαρα ότι προωθούν λύση δυο κρατών.

Η επισήμανση από την διπλωμάτη του Υπουργείου Εξωτερικών ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛ άφησε αποσβολωμένους τους βουλευτές της Επιτροπής Προσφύγων, αφού διαπίστωσαν ότι οι πράξεις του Τατάρ κατατείνουν ξεκάθαρα προς αλλαγή των δεδομένων με πρώτα θύματα τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα.

Όπως είπε η κ Μιχαήλ είναι δεδηλωμένη πλέον η πρόθεση του Τατάρ και ως εκ τούτου θα υπάρξει σειρά αλλαγών που θα κατατείνουν προς την ύπαρξη ξεχωριστών κρατών. Δυστυχώς είπε η κ. Μιχαήλ έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ούτε ο ΟΗΕ μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για τους εγκλωβισμένους μας. Στην περίοδο Ακιντζί αντιμετωπίζονταν με πιο ανθρωπιστικό φακό τα θέματα αλλά πλέον όλα άλλαξαν από τον σκληρό Τατάρ.

Πρώτο απτό δείγμα είναι ότι για πρώτη φορά δεν τελέστηκε Λειτουργία στο Μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα, ανήμερα της γιορτής του.
Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ότι παρά τα διαβήματα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και του Αρχιεπισκόπου, το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε την τέλεση θείας λειτουργίας, παρουσία του Παπαζαχαρία και άλλων τεσσάρων ατόμων.

Ακόμη το καθεστώς ουσιαστικά έκλεισε τα οδοφράγματα, αφού απαιτεί τεστ κορωνοϊού, PCR με ισχύει 24 ώρες.

Ο Φώτης Φωτίου, ανέφερε ότι 15 εγκλωβισμένοι μολύνθηκαν από κορωνοϊό. Η πλειονότητα επέστρεψε στις ελεύθερες περιοχές, ενώ όσοι παρέμειναν στα κατεχόμενα βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στην Λευκωσία.

Το καθεστώς απαγόρευσε και την χρήση 48 βιβλίων, 23 στο Δημοτικό και 25 στο Γυμνάσιο και Λύκειο. Αφορούν τα Νέα Ελληνικά, την Ιστορία, τα Θρησκευτικά, την Γεωγραφία και την Βιολογία.

Πρόβλημα υπάρχει και με τους επανεγκατεσταθέντες, οι οποίοι θεωρούνται ως επισκέπτες. Αν παραμείνουν πέραν των 30 ημερών, τιμωρούνται με πρόστιμο 17 ευρώ ημερησίως.

Ο Φώτης Φωτίου, τόνισε ότι το νέο καθεστώς στα κατεχόμενα σκληραίνει επικίνδυνα την στάση του και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι δυστυχώς το νέο κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε την Λειτουργία στον Απόστολο Αντρέα και φαίνεται ότι θα βλέπουμε στο μέλλον και άλλες ανάλογες κινήσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, εξέφρασε την θλίψη του, γιατί το κατοχικό καθεστώς για πρώτη φορά δεν επέτρεψε την τέλεση Λειτουργίας στον Απόστολο Αντρέα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας κατήγγειλε ότι η Τουρκία και το νέο καθεστώς στα κατεχόμενα, θέλει να εξαφανίσει τους εγκλωβισμένους. Ζήτησε και την απομάκρυνση της κυρίας Σπέχαρτ, η οποία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση