ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιωνάς για κάρτα φιλάθλου: Δεν μπορεί να παγοποιηθεί ένα μέτρο που επιβάλλεται δια νόμου

«Η κάρτα έχει αποδώσει»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, προέβη σήμερα Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, σε δηλώσεις για την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου για είσοδο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας.

«Ερώτηση: Έχετε ενημερωθεί για τη συνάντηση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου;

Απάντηση: Έχω διαβάσει την ανακοίνωση, η οποία λέει ότι θα ζητήσουν συνάντηση. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι κάποια σωματεία, αναγνωρίζοντας την ορθότητα της εφαρμογής του μέτρου της κάρτας φιλάθλου, εισηγήθηκαν αυτή η κάρτα να εκδίδεται από τα ίδια τα σωματεία, τα οποία θα τηρούν επίσης το αρχείο και θα παρέχουν πρόσβαση και στην Αστυνομία για σκοπούς διερεύνησης υποθέσεων που σχετίζονται με τη βία στα γήπεδα. Αυτή ήταν και η αρχική πρόταση που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση. Εμείς θεωρούμε ότι η πρόταση που είχαμε καταθέσει ήταν ορθή καθώς ήταν και αποτέλεσμα μελέτης όπως αυτές εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες. Έγινε αναφορά σ’ αυτή την πρόταση καταλήγοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τη βία στα γήπεδα. Επιπρόσθετα, θα πρέπει η Αστυνομία να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στο αρχείο χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλοίωσής του από αυτούς που θα τηρούν το αρχείο. Διευκρινίζω ότι αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται και στο αρχικό νομοσχέδιο όπως είχε κατατεθεί, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια αυτό τροποποιήθηκε παρέχοντας στον ΚΟΑ τη δυνατότητα να εκδίδει την κάρτα φιλάθλου και να τηρεί το αρχείο.

Ερώτηση: Γιατί όμως έγιναν αυτές οι αλλαγές; Τα σωματεία δεν ήθελαν να τηρούν το μητρώο;

Απάντηση: Ακριβώς. Υπήρξε αντίδραση από τα ίδια τα σωματεία, τα οποία δεν ήθελαν να τηρούν το μητρώο. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι το κάθε σωματείο θα εξέδιδε την κάρτα φιλάθλου και αν κάποιος δεν ήθελε να πάει σε σωματείο για να πάρει κάρτα φιλάθλου (διότι μπορεί κάποιος να μην ήθελε να δηλώσει οτιδήποτε σε σχέση με το σωματείο που υποστηρίζει) θα μπορούσε να πήγαινε στον ΚΟΑ. Ο ΚΟΑ θα εξέδιδε κάρτα φιλάθλου και θα τηρούσε δικό του αρχείο. Με τη συζήτηση που έγινε και την αντίδραση των σωματείων, αποφασίστηκε η κάρτα να εκδίδεται μόνον από τον ΚΟΑ και έγινε και εισήγηση να παραχωρηθεί η δυνατότητα στον ΚΟΑ να αναθέσει στην ΚΟΠ να εκδίδει την κάρτα για να αποφευχθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες των δημόσιων προσφορών, που είναι χρονοβόρες και είχαν αποτέλεσμα για 4 χρόνια να προσπαθεί ο ΚΟΑ να εκδώσει κάρτα φιλάθλου. Αυτή η εισήγηση όμως δεν έγινε δεκτή από την ΚΟΠ.

Απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί από την ανακοίνωση της ΚΟΠ, θέλουν κάποιες διευκρινίσεις και γι’ αυτό θα ζητήσουν συνάντηση. Σίγουρα εμείς είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε οποιεσδήποτε διευκρινίσεις γύρω από την πρόταση που περιλαμβάνεται στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία αποτέλεσε και το αρχικό νομοσχέδιο. Αφού υπάρξει και συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαμορφώσει και τροποποιητικό νομοσχέδιο στο οποίο να περιληφθούν όλα αυτά που έχω αναφέρει (ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα κ.ά.).

Ερώτηση: Προς το παρόν το μέτρο θα παγοποιηθεί;

Απάντηση: Ενόσω δεν τροποποιείται η νομοθεσία, δεν μπορεί να παγοποιηθεί ένα μέτρο που επιβάλλεται δια νόμου. Mπορεί κανείς να προβεί σε οτιδήποτε αντίθετα μ’ αυτό που προβλέπει ο νόμος; Να σας φέρω ένα παράδειγμα: Ας πούμε ότι κάποιος αποφασίζει ότι αναστέλλεται η εφαρμογή της κάρτας και ξεκινά μια συζήτηση παρά την ύπαρξη της πρόνοιας των νόμων. Αν συμβεί οτιδήποτε μέσα στο γήπεδο, ποιός θα έχει ευθύνη (ποινική, αστική); Υπάρχει λοιπόν ένας νόμος σε εφαρμογή και προβλέπει τη ρύθμιση ενός μέτρου που επιβάλλεται δια νόμου και δεν μπορεί κάποιος να παραγνωρίζει αυτή τη νομοθετική ρύθμιση.

Ερώτηση: Η κάρτα ήρθε για να μείνει (είτε εκδίδεται από τον ΚΟΑ είτε εκδίδεται από τα σωματεία);

Απάντηση: Νομίζω ότι η απάντηση που έχει δοθεί στα 6 σωματεία από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Η κάρτα έχει αποδώσει, ανεξάρτητα αν κάποιοι προσπαθούν να φορτώσουν στην κάρτα όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μη-προσέλευση του αναμενόμενου αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, δεν είναι μόνο η κάρτα. Η κάρτα έχει όντως φέρει κάποιες συνέπειες, αλλά πιστεύω (και όλοι το γνωρίζουν) ότι δεν είναι μόνο η κάρτα. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι τώρα υπάρχουν και άλλες διευκολύνσεις. Υπάρχουν τα διάφορα τηλεοπτικά δικαιώματα που εισπράττουν τα σωματεία και η ΚΟΠ. Γίνονται και ρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορεί ο καθένας από σπίτι του να δει οποιοδήποτε παιχνίδι ή πηγαίνοντας με φίλους σε χώρους που προβάλλονται τα παιχνίδια. Θα πρέπει να μελετηθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Ορισμένα αναφέρονται και στην επιστολή των 6 σωματείων. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να διαπιστωθούν μέσα από μια μελέτη, να υπάρξει μια μεθοδευμένη προσπάθεια επίλυσης αυτών των προβλημάτων προκειμένου να δούμε πράγματι περισσότερο κόσμο στα γήπεδα.

Τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί δεν συνδέονται απόλυτα με την κάρτα. Από το 2015 παρατηρείται μείωση των φιλάθλων στα γήπεδα. To 2015 δεν είχαμε κάρτα φιλάθλου, ούτε καν ταυτοποίηση φιλάθλων που πήγαιναν στους εκτός έδρας αγώνες. Αυτή η «ταυτοποίηση» δεν έχει καμιά σχέση με την κάρτα. Απλώς έπαιρναν τον αριθμό ταυτότητας και τον έγραφαν στο εισιτήριο. Αυτή ήταν η ταυτοποίηση και μάλιστα οι οργανωμένοι φίλαθλοι των ομάδων δεν το αποδέχονταν. Δεν νομίζω η ταυτοποίηση να έχει καμιά σχέση με την κάρτα. Και εκεί η μείωση συνεχίστηκε. Έγινε και μια συζήτηση όσον αφορά τους αριθμούς που είχαμε δώσει. Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτούς τους αριθμούς τους πήραμε από την ΚΟΠ. Υπάρχει ένα ζήτημα για το ότι κάποια παιχνίδια (που δεν περιλαμβάνονται στην ποδοσφαιρική περίοδο 2018-19) είναι εξ αναβολής και δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη. Δεν έχουν περιληφθεί αριθμοί σε αυτά και υπήρξαν κάποια προβλήματα σε σχέση με το ότι κάποιοι τα υπολόγισαν διαφορετικά.

Έκανα όμως και μια άλλη στατιστική ανάλυση. Το 2015-2016 ο μέσος όρος εισιτηρίων σε κάθε αγώνα ήταν 2,056 εισιτήρια. Το 2016-2017 ο μέσος όρος ήταν 1,832 εισιτήρια. Έχουμε δηλαδή μείωση κατά 220 εισιτήρια κατά αγώνα. Το 2017-2018 ήταν 1,737, δηλαδή είχαμε περαιτέρω μείωση. Ως εδώ δεν υπήρχε κάρτα φιλάθλου. Κάρτα φιλάθλου έχουμε από το 2018-2019. Ο μέσος όρος είναι 1,551, δηλαδή έχουμε μια περαιτέρω μείωση 170. Δηλαδή 100-200 φιλάθλους λιγότερους κάθε χρόνο σε κάθε αγώνα. Ασφαλώς συνέβαλε και η κάρτα στη μείωση, αλλά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Γι’ αυτό, όσοι θέλουν να δουν τον κόσμο να επιστρέφει και αγαπούν το άθλημα πρέπει να κάνουν σωστή ανάλυση. Πιστεύω ότι η ΚΟΠ θα κάνει μια τέτοια ανάλυση/έρευνα και θα δούμε τί είναι εκείνο που χρειάζεται να γίνει. Έχει να κάνει με τα γήπεδα; Είναι π.χ. τα γήπεδά μας τέτοια που να μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και κόσμο που μπορεί να έχει περισσότερες απαιτήσεις;

Τώρα που ο ΚΟΑ εκδίδει την κάρτα φιλάθλου, δεν δηλώνει κανένας σε ποιά ομάδα ανήκει. Όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το πρόγραμμα και οι οδηγίες από την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων, δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να γίνεται ανάλυση του ποιοί πηγαίνουν σε παιχνίδια ποιάς ομάδας. Ούτε το λογισμικό πρόγραμμα που θα εφαρμόζεται θα επιτρέπει κάτι τέτοιο. Το μόνο που επιτρέπεται να γίνει είναι να προβούν σε έρευνα μέσα από τη χρήση του λογισμικού και να βρουν εκείνον τον ένα που θα ταυτοποιηθεί με τη φωτογραφία και όχι αν ανήκει στην τάδε ομάδα ή όχι.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχει το σύστημα loyalty card. Κάρτα εκδίδουν οι διάφορες ομάδες και όσοι πηγαίνουν στο αντίστοιχο σωματείο να εκδώσουν κάρτα δεν έχουν πρόβλημα να δηλώσουν ποιά είναι η ομάδα τους. Δηλαδή δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να «προστατεύσουν» το «προσωπικό τους δεδομένο» που δείχνει ποιά ομάδα υποστηρίζουν. Από εκεί και πέρα, τα ίδια τα σωματεία μπορούν να επωφεληθούν αυτής της δυνατότητας για δικούς τους λόγους. Π.χ. να παραχωρήσουν εισιτήρια για κάποια παιχνίδια στα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση.»

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση