ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προετοίμασε το έδαφος για παραίτηση ο Ιωνάς

Ανηφορίζει το Προεδρικό την Πέμπτη για να ενημερώσει τον Πρόεδρο γύρω από τις προσωπικές του αποφάσεις

Το έδαφος για την παραίτησή του προετοίμασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης. Ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν είχε ενημέρωση για τις καταγγελίες γύρω από τους χειρισμούς της Αστυνομίας, έριξε βέβαια το γάντι στον αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως έχει λάβει τις προσωπικές του αποφάσεις για τις οποίες θα ενημερώσει τον Πρόεδρο κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί του το πρωί της Πέμπτης.

Έστρωσε χαλί

«Έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανάμενα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό. Η μη γνωστοποίηση των αποφάσεων μου μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι εκ καθηκόντως είχα υποχρέωση να ενημερώσω πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την αυριανή συνάντηση, που έχω ζητήσει και θα έχω με τον Πρόεδρο, θα τον ενημερώσω για τις αποφάσεις μου και θα του επεξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιωνάς Νικολάου.

Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, είχε αναφέρει στα κρατικό κανάλι πως αν ήταν στην θέση του υπουργού Δικαιοσύνης θα είχε ήδη προχωρήσει σε υποβολή παραίτησης, όχι για λόγους προσωπικής ευθύνης αλλά για λόγους αξιοπρέπειας. Κίνηση που ενίσχυσε τη φημολογία ότι ο ΔΗΣΥ, λίγο πριν τις εκλογές, επιθυμεί μέσω μίας κίνησης εκτόνωση της μεγάλης αυτής κρίσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με την αποκάλυψη των φόνων ο Ιωνάς Νικολάου τήρησε σιγή ιχθύος με πηγές από το υπουργείο δικαιοσύνης να επισημαίνουν πως στόχος ήταν να ολοκληρωθούν πρώτα οι έρευνες. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η υποβολή παραίτησης του Ιωνά Νικολάου θεωρείται δεδομένη, μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε, ωστόσο ανοικτό παραμένει αν θα μείνει μέχρι και την ολοκλήρωση των ερευνών. Το ερώτημα είναι πως θα κινηθεί ο Πρόεδρος και αν θα δεχτεί την παραίτησή του.

Η επιστροφή από την Κίνα

Κύκλοι από το προεδρικό επισημαίνουν πως ο Πρόεδρος δεν είχε διάθεση για την αποδοχή οποιασδήποτε παραίτησης πριν από τρεις μέρες. Το αν άλλαξε κάτι είναι σίγουρα ένα ζήτημα ανοικτό. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος αντιλήφθηκε το μέγεθος της κατάστασης, με την επιστροφή του από την Κίνα. Όπως λέγεται η αποκάλυψη των αστυνομικών χειρισμών γύρω από την εξαφάνιση της 36χρονης Livia και της οκτάχρονη κόρης της έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη στάση του Προέδρου.

Θέμα και με Αρχηγό

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον Αρχηγό Αστυνομίας. Η ανακοίνωση του Ιωνά Νικολάου ρίχνει ευθέως το μπαλάκι ευθυνών στην ηγεσία της Αστυνομίας αφήνοντας αιχμές ελλιπών χειρισμών. «Με συγκλονισμό προς τα θύματα του στυγερού εγκλήματος που έχει αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες, από την επομένη των γνωστοποιήσεων για πιθανούς ελλιπείς χειρισμούς που έτυχαν από την Αστυνομία οι καταγγελίες για τα ελλείποντα πρόσωπα και παρά το γεγονός ότι πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχα οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας, και με περίσκεψη για το όλο ζήτημα και αγανάκτηση ως προς το πρωτοφανές αυτό έγκλημα έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανάμενα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό». Όπως πρόσθεσε «ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών. Οι ανακρίσεις και διερεύνηση καταγγελιών υπάγονται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα στις ανακριτικές αρχές που είναι η Αστυνομία, η οποία όποτε κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο αποτείνεται στο Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες. Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτές». Τοποθέτηση που αναδεικνύει και το ρήγμα μεταξύ Ιωνά Νικολάου και Αρχηγού Αστυνομίας.

Πηγή: kathimerini.com.cy / Της Μαρίνας Οικονομίδου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X