ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Υπουργοί

«Όλοι μας είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό»

ΚΥΠΕ

Πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών και Υφυπουργού και η παραλαβή των διορισμών των νέων Επιτρόπων, μετά τον μερικό ανασχηματισμό, στον οποίο προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην προσφώνησή του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα νέα μέλη της Κυβέρνησης να κλείσουν τα αυτιά τους στις πάσης φύσεως σειρήνες, όπως κάνει και ο ίδιος, όπως είπε, και να αφοσιωθούν μόνο στην υλοποίηση του έργου τους προς το δημόσιο συμφέρον.

«Κλείστε τα αυτιά σας στην αβασάνιστη κριτική, να επιδιώκετε την εποικοδομητική κριτική και να μην αποπροσανατολίζεστε από τους στόχους μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι για την Κυβέρνηση είναι μονόδρομος η δουλειά και μόνο η δουλειά και ότι από αυτήν κρίνονται μόνο από τον λαό καθημερινά.

Ο Πρόεδρος προανήγγειλε ότι σε λίγες μέρες θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να εξηγήσει αναλυτικά το πλάνο του για 2024. Εξέφρασε ακόμα την πρόθεση να θεσμοθετήσει την κοινωνική διαβούλευση για να γίνουν οι πολίτες κοινωνοί των σχεδιασμών της Κυβέρνησης μέσα από ένα μοντέλο συμμετοχικής διακυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε τα νέα μέλη της Κυβέρνησης να αφήσουν το παλιό να αντιστέκεται και να δουλέψουν χωρίς να αναμένουν την οποία επιβράβευση. Η επιβράβευση, σημείωσε, θα επέλθει μόνο μέσα από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων της δουλειάς μας από την κοινωνία.

«Μένουμε αφοσιωμένοι στο έργο μας που θα είναι ωφέλιμο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και θα στηρίζεται στις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση δεν κουβαλά κανέναν βαρίδι ή εξάρτηση και στόχος της είναι το τώρα και ο λαός, ενώ δεν έχει καμιά κρυφή ατζέντα. Πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή έδωσαν χέρι φιλίας και συνεργασίας προς όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις γιατί πιστεύουν στην συλλογικότητα και στα αποτελέσματα της συνεργασίας.

Απευθυνόμενος στα νέα μέλη της Κυβέρνησης τους είπε ότι είναι από σήμερα μέλη μιας δυνατής ομάδας ικανών και ακέραιων ανθρώπων που ανέλαβε να εφαρμόσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα που θα φέρει τον Άνθρωπο στο επίκεντρο, την υγεία του, την παιδεία, την εργασία, την ασφάλειά του.

«Τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνετε είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, αφορούν τη ζωή τους, αφορούν δικαιώματά τους, αγαθά, υπηρεσίες, αλλά και ευκαιρίες που κάθε σύγχρονο, ευνομούμενο κράτος οφείλει να προσφέρει στους πολίτες του. Κάποια αυτονόητα, αλλά για χρόνια χωρίς εφαρμογή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το έργο που έχει ήδη επιτευχθεί στην παιδεία, στο μεταναστευτικό, στην οικονομία, στην εργασία, τον κάνει ακόμη πιο αισιόδοξο για τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν στη συνέχεια.

Ο Πρόεδρος είπε ότι ο νέοι Υπουργοί παραλαμβάνουν σκυτάλη από τους προκατόχους τους, με όρο εντολής να εντατικοποιήσουν και να επιταχύνουν την προσπάθεια για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος που βρίσκεται εδώ και μήνες σε τροχιά υλοποίησης.

Τους προέτρεψε να εργασθούν ακούραστα, με όρεξη, μελέτη, να ενημερωθούν για όλα τα θέματα του χαρτοφυλακίου τους και να στηριχθούν στους έμπειρους και εργατικούς τεχνοκράτες.

«Να έχετε πάντα επικαιροποιημένη γνώση των θεμάτων του χαρτοφυλακίου σας και επαφή με τους πολίτες και όλους τους επηρεαζόμενους από τις πολιτικές μας», ανέφερε επίσης.

Παράλληλα είπε στους Υπουργούς ότι η θέση που αναλαμβάνουν είναι θέση χρέους, υπηρεσίας προς τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον και απαιτεί αφοσίωση και προσωπικές στερήσεις. Απαιτεί επίσης, είπε, «να είστε πρότυπο ηγέτη, όχι μόνο ως προς την εργατικότητα, αλλά και ως προς το ήθος σας». Υπενθύμισε ότι κριτής είναι ο λαός, πυξίδα το Σύνταγμα, οι ισχύοντες νόμοι και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς μας υποχρεώσεις.

Ο νέος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός

Ο νέος Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας

Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης

Η νέα Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου

«Όλοι είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό και σε κανέναν άλλον, υπηρετούμε το δημόσιο και όχι το ιδιωτικό συμφέρον, και θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Το έργο μας, δεν είναι καθόλου εύκολο, και όταν το παλιό αλλάζει, οι αντιστάσεις σε όσους το συνήθισαν ή τους εξυπηρετεί είναι μεγάλες. Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν πρόκειται να σας φοβίσει», ανέφερε.

Παράλληλα ευχαρίστησε τα απερχόμενα μέλη του κυβερνητικού σχήματος για τη συνεργασία που είχαν, αλλά και για την τόλμη συμμετοχής τους σε ένα κυβερνητικό σχήμα χωρίς δεδομένη κομματική στήριξη και με πρόγραμμα φιλόδοξο και πρωτοποριακό. «Είμαι ευγνώμων για τον κόπο και την αφοσίωσή τους και εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια και ευόδωση των στόχων τους», ανέφερε.

Απευθυνόμενος σε παλιά και νέα μέλη της Κυβέρνησης ο Πρόεδρος είπε ότι η εξουσία που τους εκχώρησε ο λαός για τη διακυβέρνηση του τόπου είναι προσωρινή και οι προσδοκίες πολύ υψηλές.

«Οι μήνες περνούν και το έργο πρέπει απρόσκοπτα να παράγεται. Με αφοσίωση και ήθος, με αποφασιστικότητα και τόλμη. Για την Κύπρο που μας αξίζει», ανέφερε.

ΠτΔ: Παραγωγή σημαντικού έργου σε δέκα μόνο μήνες

Ο Πρόεδρος προέβη σε ενδεικτικό απολογισμό του έργου που παρήχθη τους δέκα πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, ευχαριστώντας τους Υπουργούς και συνεργάτες τους για τη συμβολή τους. Όπως είπε δρομολογήθηκαν ήδη λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον πολίτη, λύσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη θέσπιση του εθνικού κατώτατοι μισθού στα 1000 ευρώ και τη ρύθμιση του θέματος της ΑΤΑ, από την οποία επωφελούνται 180.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση της λειτουργίας του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και στη λειτουργία ιδιωτικών ΤΑΕΠ σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Σε σχέση με την παιδεία είπε ότι προωθήθηκε το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, ενώ ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του νοσηλευτή σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών.

Σημείωσε ακόμα ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των επικίνδυνων πολυκατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς μέσω του προγράμματος «κτίΖΩ», ενώ ανακοινώθηκε και υλοποιείται η ενιαία στεγαστική πολιτική, για την εξασφάλιση προσιτής στέγης με αγορά ή ενοικίαση.

Πρόσθεσε ότι στηρίχθηκαν τα νοικοκυριά από τις συνέπειες της ακρίβειας, μέσα από δράσεις συνολικού ύψους 196 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απαλλάχθηκαν από ΦΠΑ τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Είπε επίσης ότι εφαρμόστηκε μια ολιστική προσέγγιση στο μεταναστευτικό, που φέρνει μετρήσιμα αποτελέσματα, καθιστώντας τη χώρα μη ελκυστικό προορισμό.

Συμπλήρωσε ότι ολοκληρώθηκε και ενισχύθηκε το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει το πρόβλημα των εκποιήσεων, παρέχοντας δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους πολίτες.

Πρόσθεσε ότι τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης για την προστασία της κύριας κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών.

Ανέφερε ακόμα ότι θεσπίστηκε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, μέσα από διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία, θέτοντας τέρμα σε ξεπερασμένες πρακτικές δεκαετιών.

Επίσης είπε ότι τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Ταμείο Αλληλεγγύης, επανασυστάθηκε ο ουλαμός Λαθροθηρίας, προωθήθηκαν βελτιωτικά έργα για αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις φυλακές, συστάθηκε και στελεχώθηκε ειδικός τομέας Περιβαλλοντικών Ελέγχων.

Αισιοδοξία και προκλήσεις μετά το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ

Σε σχέση με το Κυπριακό ο Πρόεδρος είπε ότι είναι Υπουργοί αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μια χρονιά κατά την οποία, δυστυχώς, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την απαράδεκτη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, ενώ τον Μάιο συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγαλύτερη επιτυχία από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η λύση του κυπριακού αποτελεί την κορυφαία μας προτεραιότητα της Κυβέρνησης και έναν ανεκπλήρωτο εθνικό πόθο και για αυτό από την πρώτη στιγμή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου, για επανέναρξη των συνομιλιών, δημιουργία προοπτικών συνολικής επίλυσης και επανένωσης.

«Με αισιοδοξία, και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις προκλήσεις, αντιμετωπίζουμε το διορισμό της κας Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θα επιτύχουν όλα αυτά που υποσχέθηκαν στον κυπριακό λαό με αξιόπιστη και περήφανη εξωτερική πολιτική, ενίσχυση της άμυνας, ενεργό ρόλο στην ταραχώδη περιοχή μας, και, εφαρμογή πολιτικών που θα ισχυροποιήσουν εσωτερικά το κράτος μας, την οικονομία, το επιχειρείν, το κράτος δικαίου.

Β. Πάλμας: Μέλημά μας να διοικήσουμε με διαφάνεια και λογοδοσία

Μέλημά μας είναι να διοικήσουμε με διαφάνεια και λογοδοσία, ανέφερε εκ μέρους των νέων μελών της Κυβέρνησης ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, ευχαριστώντας εκ μέρους των νέων μελών του Υπουργικού τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την τιμή να τους διορίσει «σε αυτά τα τόσο σημαντικά αξιώματα».

«Με αίσθημα υψηλής ευθύνης αναλαμβάνουμε σήμερα τα χαρτοφυλάκια που μας αναθέτετε αναγνωρίζοντας ότι τα καθήκοντα αυτά αντανακλούν στην εμπιστοσύνη που ο ίδιος ο κυπριακός λαός έδειξε στο πρόσωπο σας», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα υλοποιήσουν το πρόγραμμά διακυβέρνησης του Προέδρου, με πλήρη αφοσίωση, χρηστή διοίκηση και έχοντας επίκεντρο τον άνθρωπο.

«Γνωρίζοντάς πολύ καλά ότι η εξουσία που έχουμε στα χέρια μας προκύπτει από τον ίδιο τον λαό, καθήκον μας είναι το κοινωνικό όφελος και όχι η εξυπηρέτηση των λίγων. Μέλημά μας είναι να διοικήσουμε με διαφάνεια και λογοδοσία κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και οδηγώντας την πατρίδα μας στην πρόοδο και την ευημερία», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι στη σημερινή εποχή, με τις τόσο δύσκολες συνθήκες και την πληθώρα των προκλήσεων που όλοι αντιμετωπίζουν είναι πεποίθηση τους ότι με προσήλωση στο καθήκον, σκληρή δουλειά και επιμονή στην προσπάθεια, θα φανούν αντάξιοι της κοινωνίας των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα τους καλούνται ταυτόχρονα να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας.

«Έχοντας πλήρη επίγνωση του βάρους της αποστολής μας υποσχόμαστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και της ύψιστης αυτής τιμής που κάνετε στον καθένα και στην καθεμιά από εμάς ξεχωριστά», ανέφερε.

Υπουργός Άμυνας διορίστηκε ο Βασίλης Πάλμας, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος η Μαρία Παναγιώτου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως ο Μάριος Χαρτσιώτης, Υπουργός Υγείας ο Μιχάλης Δαμιανός και Υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής ο Νικόδημος Δαμιανού.

Επίτροπος Πολίτη διορίστηκε ο Παναγιώτης Παλατές, Επίτροπος Ορεινών Περιοχών ο Χαράλαμπος Χριστοφίνας και Επίτροπος Περιβάλλοντος η Αντωνία Θεοδοσίου.

Σημειώνεται ότι δεν πραγματοποιήθηκε ο διορισμός της νέας Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένας Ραουνά, αφού εκκρεμεί ακόμα η έγκριση του εν λόγω Υφυπουργείου.

Στην τελετή διορισμού των νέων μελών της Κυβέρνησης παρέστησαν Υπουργοί και μέλη της Κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Μάριος Καρογιάν, ενώ εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΚΟ παρέστη στην τελετή ο Βουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση