ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η σύνθεση της επιτροπής για πολιτπγραφήσεις

Τα μέλη της επιτροπής θα διερευνήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα από συστάσεως

Τον διορισμό τετραμελούς ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα μετά το θέμα που προέκυψε με τις πολιτογραφήσεις, ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Σαββίδης, Πρόεδρος ορίζεται ο Μύρων Νικολάτος, πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μέλη ο Κώστας Παμπαλλής, πρώην δικαστής Ανωτάτου, ο Κυριάκος Κυριάκου, βοηθός Γενικού Ελεγκτή και ο Παύλος Ιωάννου, Χρηματοοικονομικός Επίτροπος
 
Η ερευνητική επιτροπή θα συμπληρώσει την έρευνα της εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία αν το κρίνει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Οι όροι εντολής περιλαμβάνουν τη διερεύνηση των πολιτογραφήσεων από το 2007 που ξεκίνησε το ΚΕΠ. 

Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Σαββίδη για τον διορισμό ερευνητικής επιτροπής

Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3.9.2020 αποφάσισε να εισηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να προβεί στον διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής και να καθορίσει τους όρους εντολής της δυνάμει του Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου (Κεφ. 44) με σκοπό τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι 17/8/2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 2(1) του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου[1] -

   «2.-(1)  Το Υπουργικό Συμβούλιο ή, αν διαφανεί ότι στα προς διερεύνηση ζητήματα εμπλέκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή υπουργός ή αξιωματούχος που διορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γενικός Εισαγγελέας θα έχει εξουσία-

(α)     να διορίζει, με Διάταγμα, Ερευνητική Επιτροπή, που να αποτελείται από τρεις ή περισσότερους Επιτρόπους, για να εξετάζει τέτοια ζητήματα που δύνανται να αναφέρονται σε αυτήν και να αναφέρει για αυτά στο Υπουργικό Συμβούλιο ή το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανάλογα με την περίπτωση 

 ….».

Από το πιο πάνω άρθρο προκύπτει ότι, Ερευνητική Επιτροπή μπορεί να διοριστεί μόνο, είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο, είτε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ορθά κατά την άποψη μου, παρέπεμψε το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας που είναι ο μόνος άλλος αρμόδιος θεσμός που μπορεί να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή.

Με βάση τα πιο πάνω και έχοντας υπόψη τις αρχές και τη νομολογία θεωρώ ότι έχω υποχρέωση και καθήκον να ενεργήσω στην παρούσα περίπτωση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Κρίνω ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διεξαχθεί μια ευρεία έρευνα για το θέμα δυνάμει του Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου (Κεφ 44).

Γι’ αυτό αποφάσισα να διορίσω Ερευνητική Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 2 του Κεφ. 44.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής διορίζεται ο κ. Μύρων Νικολάτος, τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 Ως Επίτροποι διορίζονται οι κ.κ. Κώστας Παμπαλλής, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κυριάκος Κυριάκου, Βοηθός Γενικού Ελεγκτού και Παύλος Ιωάννου, Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Οι όροι εντολής είναι οι εξής:

Η Ερευνητική Επιτροπή εντέλλεται όπως διερευνήσει, σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το 2007 μέχρι και την 17.8.20, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου:

(α) Κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύ κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων νομοθεσίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα ισχύοντα κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων, κριτήρια, διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων και των οικονομικών κριτηρίων που θα έπρεπε να ικανοποιούνται,

(β) κατά πόσον από τα ευρήματα της έρευνας που καθορίζεται στην παράγραφο (α), κατά την κρίση της Επιτροπής, προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα:

 (i)            τα οποία δυνατό να καταλογίζουν ευθύνες σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο, οι οποίες προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και

 (ii)          που δικαιολογούν την πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

 Η Ερευνητική Επιτροπή θα συμπληρώσει την έρευνά της και θα υποβάλει την έκθεσή της στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία ως ήθελε αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα της Ερευνητικής Επιτροπής σύμφωνα με το Νόμο.  

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τους Επιτρόπους για τον διορισμό τους. Τα προσόντα και η πορεία τους παρέχει τα εχέγγυα για τη διεξαγωγή μιας αμερόληπτης και ανεξάρτητης έρευνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X