ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ευρωεκλογές 2019: Οι μισοί ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν (Vids)

Τα στοιχεία για την προσέλευση και τα... κατοικίδια

Επανήρχισε στις 13:00 η ψηφοφορία σε Κύπρο και Ελλάδα για την ανάδειξη των 6 μελών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 18:00 και όπως είπε ο Γενικός Έφορος αν έξω από τα εκλογικά κέντρα υπάρχουν ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα υπάρχει δυνατότητα παράτασης στο συγκεκριμένο κέντρο.


LIVE

17:20: Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών 4.747 Τ/κ (ποσοστό 5,87%) που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 16.00. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την αποχή σε όλο το εκλογικό σώμα να κυμαίνεται στο 50%.

Ποσοστό προσέλευσης 38,5%
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 45%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 39%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 43%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 44%
ΠΑΦΟΣ: 42%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 56%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ 6,55%

16:38 Νεότερα στοιχεία για τη ψηφοφορία Τ/Κ μέχρι τις 15:58. Ποσοστό 5,87% σε απόλυτους αριθμούς έχουν ψηφίσει 4747 Τ/κ. Επόμενη ενημέρωση στις 18:00

16:20 Στην Εζεκία Παπαιωάννου μαζεύονται υποψήφιοι ευρωβουλευτές και στελέχη του κόμματος με στόχο την επικοινωνιακή διαχείριση του αποτελέσματος. Ήδη στο ΑΚΕΛ έχουν προχωρήσει σε μία πρώτη εκτίμηση και βάσει αυτου θα ετοιμάσουν το λεκτικό που θα λένε στα τηλεοπτικά πάνελ.

15:47 Σε εγρήγορση τα εκλογικά επιτελεία

Συσπείρωση και τυχόν διαρροές προς άλλα κόμματα μελετούν αυτή τη στιγμή τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων. Τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στον ΔΗΣΥ βλέπουν με ενδιαφέρον την προσέλευση των Τ/κ ψηφοφόρων, ενώ όλοι επικεντρώνονται στο ποσοστό προσέλευσης των δικών της ψηφοφόρων.

Τις επόμενες δύο ώρες θα ενταθούν τα μηνύματα και τα τηλέφωνα προς τα μέλη των κομμάτων με στόχο την πλήρη συσπείρωση μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης. Ήδη κάποια κόμματα έχουν αποστείλει μηνύματα προς τους ψηφοφόρους τους για συσπείρωση και κάθοδο στην κάλπη.

15:35 Ένας στους έξι με επτά Τ/κ πολίτες δεν κατάφεραν να ψηφίσουν σήμερα εξαιτίας του προβλήματος που έχει προκύψει.

Αυτήν την πληροφορία μεταφέρει ο Τ/κ ακτιβιστής Μερτκάν Χαμίτ, ο οποίος παρέχει υποστήριξη και ενημέρωση στους Τ/κ σε οδοφράγματα της Λευκωσίας. Ο κ. Χαμίτ αναφέρει ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει τροποποιηθεί η αρχική εκτίμηση που ήθελε 10.000 Τ/κ να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές.

Αυτήν την ώρα αυτός ο αριθμός βρίσκεται στο επίπεδο των 4000. Η άφιξη των Τ/κ στα εκλογικά κέντρα συνεχίζεται δίχως προβλήματα, πέρα από αυτό που έχει προκύψει με τους εκλογικούς καταλόγους και την διεύθυνση μόνιμης κατοικίας.

15:16 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15:00

Υπάρχει μια διαφοροποίηση από πλευράς Εφόρου Εκλογών. Ενώ μέχρι τις 1 το μεσημέρι έδιναν τους Τ/Κ που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους στους 81611 στην ανακοίνωση που έβγαλε τώρα τους δίνει στους 80862.

Στην περίπτωση αυτή το νούμερο των Τ/Κ που έχουν ψηφίσει είναι 4204

Ποσοστό προσέλευσης 29%
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 34%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 30%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 31%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 32%
ΠΑΦΟΣ: 31%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 38%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ 5,2%

Σε απόλυτους αριθμούς ψήφισαν 4243 τ/κ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 33%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 29%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 27%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 31%
ΠΑΦΟΣ: 30%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 32%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ: 2,25%
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ: 28%

14:51 Ενώπιον του Εφόρου Εκλογής αλλά και της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχουν υποβληθεί πέντε καταγγελίες εναντίον συγκεκριμένου υποψηφίου για ενδεχόμενη παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Για το θέμα της αποστολής μηνυμάτων SMS όπως να λέχθηκε από το επιτελείο του Εφόρου Εκλογής δεν έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής γραπτές καταγγελίες.

Ο Έφορος Εκλογής έχει ενώπιον του περίπου 50 τηλεφωνικές διαμαρτυρίες για την εκφώνηση προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων όταν πάνε να ψηφίσουν.

Σχετικά με το θέμα των μηνυμάτων το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητά από τα πρόσωπα που προβαίνουν σε καταγγελίες στοιχεία για την αποστολή των μηνυμάτων προκειμένου να ομαδοποιηθούν όπως μας λέχθηκε για να προχωρήσει η Επίτροπος σε διερεύνηση. Τέτοια στοιχεία για την ώρα δεν έχουν αποσταλεί.

«Να δείξουμε το επίπεδο που μας χαρακτηρίζει...» 

Ο Έφορος Εκλογών απευθύνε έκκληση για τήρηση της νομοθεσίας και την αποφυγή αποστολής μηνυμάτων. Απευθύνοντας την έκκληση να μην αρχίσουν μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, ο κ. Κυπριανού είπε πως υπήρξαν πληροφορίες για αποστολή μηνυμάτων που εξετάζονται σε συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ζητώντας σεβασμό στη νομοθεσία που διέπει την εκλογική διαδικασία, ο Γενικός Έφορος κάλεσε «να δείξουμε το επίπεδο που μας χαρακτηρίζει σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες».

Η ψηφοφορία άρχισε με το άνοιγμα των καλπών στις 7:00 το πρωί, διεκόπη στις 12:00 για ωριαίο διάλειμμα και επανήρχισε στις 13:00.

Μέχρι τις 12 που έκλεισαν οι κάλπες το ποσοστό προσέλευσης ήταν 19% αυξημένο κατά 1% σε σχέση με τις Ευρωεκλογές 2014 που ήταν 18%.

Σε απόλυτους αριθμούς άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 119.000 Ε/κ και 2.777 Τ/κ.

Αρχηγός της Αστυνομίας - «Όλα κυλούν ομαλά στην εκλογική διαδικασία»

Δεν παρατηρείται οποιοδήποτε πρόβλημα και όλα κυλούν ομαλά μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης.

Σε δηλώσεις του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΜΜΑΔ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως σήμερα κατά την ημέρα της κορύφωσης της εκλογικής διαδικασίας και της Δημοκρατίας, η Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός με πέραν των 2000 μελών με σκοπό να κυλήσουν όλα ομαλά αφού προτεραιότητα είναι η τήρηση του Νόμου και της Τάξεως.

13:18 Ο Έφορος Εκλογής είπε πως δεν έχει εικόνα για ενδεχόμενα προβλήματα με Τ/Κ κατά τη ψηφοφορία, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανίσθηκαν προβλήματα. Για τις περιπτώσεις εκείνες όπου λέγεται ότι υπήρξαν προβλήματα ο Έφορος Εκλογής έκανε λόγο για πιθανή μη ανανέωση των προσωπικών στοιχείων των Τ/Κ όπως διεύθυνση διαμονής.


Τουρκοκύπριοι - Μαζική προσέλευση στις κάλπες (Φωτογραφίες)


12:35 «Υπάρχει ανάγκη για άμεση ανανέωση των εκλογικών καταλόγων, καθώς περίπου το ¼ των τ/κ αντιμετωπίζουν προβλήματα στα εκλογικά κέντρα», μας τονίζει η τ/κ δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Εσρά Αϊγκίν. Πιο συγκεκριμένα, τ/κ που δεν έχουν δηλώσει διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές ή δεν έχουν συμπληρώσει ειδική φόρμα δεν βρίσκουν το όνομα τους στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι οριστικοποιήθηκαν την 2η Απριλίου.

Παρά το γεγονός ότι τα ονόματα κάποιων πολιτών δεν συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους, κάποιοι τ/κ κατάφεραν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός διδύμου στην Αμμόχωστο, το οποίο εγγράφηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία την ίδια ακριβώς ημέρας. Ενώ το ένα αδέλφι ψήφισε σήμερα, το άλλο δεν κατάφερε να δηλώσει παρών στην εκλογική διαδικασία.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την κ. Αϊγκίν, η προσέλευση των τ/κ συνεχίζεται κανονικά, δίχως σημαντικά προβλήματα.

Η Οργάνωση United Cyprus Now βρίσκεται στα οδοφράγματα της Λευκωσίας και παρέχει βοήθεια σε τ/κ πολίτες.

Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι τις επόμενες ώρες το ποσοστό συμμετοχής των τ/κ πολιτών στις σημερινές ευρωεκλογές θα είναι μεγαλύτερο.

12:21 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12

Ποσοστό προσέλευσης 19%
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 24%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 18%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 19%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 21%
ΠΑΦΟΣ: 21%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 17%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ 3,3%

Σε απόλυτους αριθμούς μέχρι τις 12 ψήφισαν 2693 τ/κ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 22%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 17%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 16%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 19%
ΠΑΦΟΣ: 19%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 13%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ: 1,35%
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ: 18%

ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ψήφισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος προσήλθε στο Λύκειο Στροβόλου στις 08:30 το πρωί της Κυριακής, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αξιοσημείωτη ήταν η στάση που τήρησε, παραμένοντας στο πλαίσιο της νομοθεσίας που προβλέπει την μη μετάδοση μηνυμάτων κατά την ημέρα των εκλογών, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε αρκετά ερεθίσματα από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που τον ανέμεναν.


Πήγαν να ψηφίσουν με τα σκυλάκια τους στη Λεμεσό! (vid)


Ωστόσο, ανέφερε, «σήμερα είναι η ώρα του κυρίαρχου λαού», εκφράζοντας την ευχή και την ελπίδα ότι ο κόσμος θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, «καθώς η ΕΕ καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ζωή μας».

Νικόλας Παπαδόπουλος: «Ψήφισα ως περήφανος πολίτης» 

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα, αφήνοντας αιχμές, αλλά και... ευχόμενος καλή ψήφο.

Ο κ. Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του μετά την ψήφο, δήλωσε ότι ψήφισε ως υπερήφανος Κύπριος και Ευρωπαίος πολίτης. Στην συνέχεια, άφησε αιχμές, λέγοντας ότι οι λανθασμένη πολιτική στο κυπριακό και η αλαζονεία πρέπει να σταματήσουν, ενώ είπε ότι πρέπει να τιμωρηθούν και όσοι ευθύνονται για τα κακώς κείμενα στην κυπριακή κοινωνία, γενικότερα.

Λιλλήκας: Να ψηφίσουν για να απαιτούν

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε και ο Γιώργος Λιλλήκας, λέγοντας ότι στο Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνονται αποφάσεις που μας αφορούν, «Καλώ τους πολίτες να ψηφίσουν, μακριά από ακρότητες, τους καταλληλότερους για να μας εκπροσωπήσουν και να διεκδικήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο.

H Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία καλείται να επιλέξει τους εκπροσώπους της στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο και με αυτό τον τρόπο δικαιούνται να απαιτούν από αυτούς να πράττουν το καλύτερο. Να προσέλθουν στην κάλπη χωρίς πάθη», ανέφερε τέλος.

Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, προέβη σε δηλώσεις, αναφέροντας ότι «σήμερα είναι μια μέρα που η Δημοκρατία γιορτάζει, που στέλνουμε ισχυρό μήνυμα για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Να μην ξεχνούμε την σημασία του να ανήκουμε σε μια οικογένεια 27 κρατών».

Δεν αφορά τον καθένα, το κατά πόσον θέλει να ψηφίσει, είναι υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν αντιληφθεί την σημασία της συμμετοχής, είπε εμφατικά.

Είναι υποχρέωση της Ευρώπης να εμπεδώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι πρέπει να συμμετέχουν, καθώς υπάρχουν χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, τόνισε, πρέπει να βρίσκονται κοντά στον λαό, κάτι που, όπως είπε, επεσήμανε και ο ίδιος στα ευρωπαϊκά όργανα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την ψήφο του, επισκέφθηκε στις 11:00 π.μ. το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο αποτελεί εκλογικό κέντρο για τους Τουρκοκύπριους, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και ο Σενέρ Λεβέντ.

Το πρωί της Κυριακής 26/05 επισκέφθηκε τον Δημήτρη Χριστόφια στο νοσοκομείο, αναφέροντας ότι παρουσιάζει βελτίωση, παρά την κρισιμότητα της κατάστασής του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σήμερα είναι μια μέρα που πρέπει να είμαστε ενωμένοι πέρα από τις αντιπαλότητές μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε, στην συνέχεια.

Διεξάγονται όλα ομαλά στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, όπου ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι, καθώς και ο Σενέρ Λεβέντ, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Να κατανοήσουν οι πολίτες αυτής της χώρας ότι η Ευρώπη μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Οι Τ/κ συμπατριώτες μας υποφέρουν εξίσου και η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων δεν είναι προς όφελος κανενός, δήλωσε κληθείς να σχολιάσει την θέρμη με την οποία τον προσέγγισαν οι Τουρκοκύπριοι.

Μαρίνος Σιζόπουλος

Κρίσιμη εκλογική διαδικασία για την πατρίδα μας είναι η σημερινή, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος. Δεν είναι η ώρα να προτάξουμε τα όσα μας χωρίζουν, αλλά όσα μας ενώνουν, είπε, κάνοντας λόγο και για τις προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, όσον αφορά τις ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Καλούμε τους ψηφοφόρους να προστατεύσουν την Δημοκρατία, αποτρέποντας με την ψήφο τους τα ακραία στοιχεία και συμπεριφορές εντός της Ευρώπης, ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους ψηφοφόρους, εκ μέρους της ΕΔΕΚ.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Να ζυγίσουμε την ευθύνη της αποχής μας

Σήμερα είναι η ώρα της Ευρώπης, η στιγμή που όλοι μας πρέπει να ζυγίσουμε τα οφέλη της συμμετοχής μας και την ευθύνη της αποχής μας, τονίζοντας ότι είναι λάθος να θεωρούμε τα οφέλη ως δεδομένα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει πίσω και να ξαναμπεί στο περιθώριο. Η χώρα μας έχει ανάγκη την Ευρώπη όσο ποτέ άλλοτε. Είναι ηχηρό το μήνυμα πως η Κύπρος ανήκει στις χώρες που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δήλωσε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την σύντομη δήλωσή του.

Δημήτρης Συλλούρης: Οι πολίτες να συμμετέχουν ολόχρονα

Αυτή η εκλογική διαδικασία προσθέτει στον πολιτικό μας πολιτισμό. Η συμμετοχή πρέπει να αυξηθεί σήμερα, αλλά οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν ολόχρονα. Σ’ αυτό πρέπει να συμβάλουμε και οι πολιτικοί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους με ενιαία προσέγγιση να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε.

Στην συνέχεια, έστειλε μήνυμα και προς τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ασχοληθούν με τα προβλήματα των λαών των κρατών-μελών της.

Χρίστος Χρίστου

«Να ευχηθώ καλή ψήφο. Σήμερα είναι η μέρα που οι πολίτες στέλνουν τα μηνύματά τους προς την πολιτική ηγεσία και αν θέλουμε να έχουμε μια Ευρώπη των μνημονίων», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.

Χωρίς πολλά λόγια, κατέληξε αναφέροντας ότι θα αναμένουμε τα αποτελέσματα, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ψήφισε ο Σενέρ Λεβέντ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Επικεφαλής του Κινήματος Γιασεμί Σενέρ Λεβέντ. Σε μία σύντομη συνομιλία που είχαν οι δύο, ο κ.Λεβέντ ρώτησε τον Πρόεδρο εάν ψήφισε Γιασεμί με τον κ. Αναστασιάδη να απαντά πως η ψήφος είναι μυστική.


Τις έξι έδρες της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικούν 72 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 69 υποψήφιοι διεκδικούν εκλογή μέσα από 13 συνδυασμούς. Οι τρεις διεκδικούν εκλογή ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ανάμεσα στους υποψηφίους περιλαμβάνονται και εννέα Τουρκοκύπριοι, πολίτες της Δημοκρατίας.

Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί μέχρι τις 12:00 και μετά από διακοπή μιας ώρας θα επαναρχίσει στις 13:00 και θα λήξει στις 18:00. Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα εκλογικά κέντρα αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών και τα αποτελέσματα και συνακόλουθα η ανακήρυξη των εκλεγέντων Ευρωβουλευτών χρονοθετήθηκε τα μεσάνυχτα.

Ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τα μεσάνυκτα, αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο, που περιμένουν για να ψηφίσουν.

Οι κάλπη στο Βέλγιο θα ανοίξει στις 08:00 τοπική ώρα, όπως και οι κάλπες στον Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Βέλγιο η κάλπη θα κλείσει στις 17:00, με διάλειμμα από τις 12:00 μέχρι τις 13:00. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι κάλπες θα κλείσουν στις 16:00 με διάλειμμά από τις 12:00 μέχρι τις 12:30.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο, στις εκλογές αυτές έχει δικαίωμα ψήφου ο μεγαλύτερος αριθμός εκλογέων, που ανέρχονται στις 641.181 και δύνανται να ψηφίσουν σε 1.095 εκλογικά κέντρα.

Από τις 641.181, εκλογείς οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι και 10.559 κοινοτικοί εκλογείς.

Από τα 1.095 εκλογικά κέντρα, τα 50 είναι ειδικά εκλογικά κέντρα, στα οποία θα ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς με διεύθυνση σε περιοχές μη ελεγχόμενες από το κράτος.

Οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς και οι εκλογείς από κράτη μέλη της ΕΕ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα με βάση τη διεύθυνση εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Οι κοινοτικοί εκλογείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το έγγραφο, το οποίο υπέβαλαν για να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο.

Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Επαρχίας Κερύνειας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου, Κέντρο Δ, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Γυμνάσιο Δερύνειας, Κέντρο Στ’. Όσοι εγκλωβισμένοι βρίσκονται στους οικείους τους στις ελεύθερες περιοχές, μπορούν να ζητήσουν και να τους δοθεί ειδική εξουσιοδότηση για να ψηφίσουν στο εκλογικό κέντρο της περιοχής όπου θα βρίσκονται. Οι εγκλωβισμένοι μπορούν να ψηφίσουν με οποιοδήποτε έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που φέρει τη φωτογραφία τους.

Ειδικές διευθετήσεις έγιναν σε εκλογικά κέντρα που είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι με κινητικά προβλήματα.

Στη Λευκωσία δικαίωμα ψήφου έχουν 217.649 εκλογείς, τη Λεμεσό 154.496, τη Λάρνακα 95.099, την Πάφο 54.288 και την Αμμόχωστο 32.652, ενώ στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν κατανεμηθεί 6.135 εκλογείς.

Ο κάθε εκλογέας μπορεί να τοποθετήσει «+» ή «χ» ή «√» στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο. Επιπρόσθετα, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης. Δεν είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης.

Στα εκλογικά κέντρα θα εργαστούν 309 άνεργοι πτυχιούχοι σε σύνολο 7.000 ατόμων που θα εργαστούν για τις εκλογές, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί και προσωπικό από άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι θα καλύψουν όλες τις φάσεις της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή την ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, την φρούρηση, την ασφαλή μεταφορά των καλπών, την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ανακήρυξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ, 24News, kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X