ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το πιο αργό και ακριβό διαδίκτυο της Ευρώπης στην Κύπρο

Ερίζουν 4 εταιρείες για το 5G που έρχεται το 2021

Στέλιος Ξιουρής

Ενδεχομένως να μην ταιριάζει με την εποχή της πανδημίας , αφού αποτέλεσε και μέρος των αστικών μύθων και προβάλλεται από αρκετούς σαν αιτία για όσα διέρχεται η ανθρωπότητα με τα περιβόητα lockdown, αλλά η εγκατάσταση του δικτύου για την κινητή τηλεφωνία επονομαζόμενου και 5G προωθείται απερίσπαστα με την τοποθέτηση του χρονικά να κυμαίνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ήδη 4 εταιρείες διαγωνίζονται για να πάρουν την προσφορά κάτι που προφανώς θα αυξήσει και τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής πολιτικήςω, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής που εξέταζε τον προϋπολογισμό του υφυπουργείου του επισήμανε ότι το εν λόγω δίκτυο 5G είναι απαραίτητο στην χώρα μας και θα υποβοηθήσει να πέσουν οι τιμές στην αγορά, αφού οι Ελληνοκύπριοι πληρώνουν το ακριβότερο και πιο αργό διαδίκτυο από όλους τους Ευρωαπίους.

Ο Κυριάκος Κόκκινος παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 25 εκ. ευρώ για βελτίωση των υποδομών. Στόχος είναι μέχρι το 2023 η χαμηλότερη ταχύτητα για όλους να είναι τα 100 μεγαμπίτ και σε τιμές προσιτές για όλους.
Θα ποντιστεί και καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο θα συνδέει την Κύπρο με την Ρόδο και την Στερεά Ελλάδα.

Ακόμη ο Υφ. Καινοτομίας ανακοίνωσε ότι:

• Για ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών προϋπολογίστηκαν 236 εκ. ευρώ. Μεταξύ άλλων θα προχωρήσει η ηλεκτρονική ταυτότητα, η ηλεκτρονική ταυτοποίηση, η ψηφιακή δικαιοσύνη και άλλες ψηφιακές εφαρμογές.

• Προχωρεί και το δύσκολο έργο της ενίσχυσης της κυβερνο-ασφάλειας.

• Η Κύπρος διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες και ερευνητές, αλλά υπάρχει αδυναμία εφαρμογής των ανακαλύψεων σε εμπορικό επίπεδο. Κύπριοι επιστήμονες παρέχουν τις ανακαλύψεις τους, σε ξένους επενδυτές. Για προώθηση της ένταξης της αριστείας σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας θα διατίθενται 24 εκ. το χρόνο.

• Το κόστος αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι τρεις φορές πιο ψηλό από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. • Απαιτείται η θεσμοθέτηση των διαχειριστών έργων, δηλαδή ατόμων τα οποία θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να παρακολουθούν την υλοποίηση έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

• Πρέπει να προχωρήσει και η εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο, ώστε να ελέγχονται αυτόματα οι συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο. Για παράδειγμα οι φορολογικές δηλώσεις θα ελέγχονται αν τα στοιχεία είναι αληθή.

Οι συνολικές δαπάνες του υφυπουργείου ανέρχονται στα 98 εκ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση