ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το e-kalathi

Παίρνει μπρος η ηλεκτρονική πλατφόρμα

ΚΥΠΕ

Με 32 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια ενέκρινε την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kalathi και για τη ρύθμιση της διαδικασίας συλλογής και καταγραφής των τιμών λιανικής πώλησης συγκεκριμένων καταναλωτικών προϊόντων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και της διαδικασίας παροχής στον καταναλωτή συνεχούς πληροφόρησης για τις τιμές των σχετικών αγαθών.

Με βάση το ν/σ και τις τροποποιήσεις που επήλθαν, αυξάνεται ο ελάχιστος ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, η πραγματοποίηση του οποίου καθορίζει κατά πόσο η υπεραγορά υποχρεούται να υποβάλει τιμές πώλησης προϊόντων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, από €2 εκατομμύρια σε €5 εκ. και προστίθεται ο ορισμός του όρου «κωδικός προϊόντος», ώστε να διασαφηνιστεί ότι η σύγκριση θα γίνεται στη βάση αυτού.

Επίσης επήλθε διαγραφή από τον ορισμό του όρου «μοναδιαία τιμή πώλησης» της φράσης «εξαιρουμένων προωθητικών ενεργειών», ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των μοναδιαίων τιμών πώλησης μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων και αντίστοιχη διαγραφή της προαναφερθείσας φράσης από τη σχετική πρόνοια με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων να υποβάλλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την τιμή πώλησης όπως αυτή αναγράφεται στο προϊόν ή στη συσκευασία του ή στα ράφια της επιχείρησης που είναι τοποθετημένο το προϊόν, ώστε οι τιμές πώλησης που υποβάλλονται να περιλαμβάνουν τυχόν μειωμένες τιμές λόγω ισχυουσών προωθητικών ενεργειών.

Στο ν/μ επίσης επήλθε προσθήκη προνοιών ώστε να καταστεί δυνατή η άσκηση ιεραρχικής προσφυγής ενώπιον του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κατά απόφασης της αρμόδιας αρχής για επιβολή διοικητικού προστίμου.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι το κόμμα του στηρίζει την εισαγωγή ενός θετικού εργαλείου και ευχήθηκε να αποδειχθεί χρήσιμο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η δημιουργία του e-kalathi δεν θα κτυπήσει την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και τον πληθωρισμό, αλλά η εφαρμογή αυτή προάγει τη διαφάνεια και τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Ανέφερε ότι μετά από πολύωρες συζητήσεις εισήχθησαν ρυθμίσεις και διαφοροποιήσεις, μετά από εισηγήσεις όλων των ενδιαφερομένων. Eίπε ακόμη ότι αν υπάρχουν κενά, η Βουλή είναι εδώ να τα εξετάσει και διαβεβαίωσε ότι βασικός γνώμονας είναι το συμφέρον των καταναλωτών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι με τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και πρόσθεσε ότι το e-kalathi είναι ένα εργαλείο για διαφάνεια και προστασία των καταναλωτών.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι το μέτρο αυτό βοηθά τους καταναλωτές να παρακολουθούν και να συγκρίνουν τιμές. Χαιρέτισε τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν και τις αλλαγές, ευχήθηκε ο κόσμος να επωφεληθεί και αν αποδειχθεί αυτό να προχωρήσει το μέτρο σε φρουταρίες, φούρνους και περίπτερα.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και του σωστού ανταγωνισμού και υπενθύμισε ότι στόχος του Υπουργού Εμπορίου ήταν η έναρξη το συντομότερο και αυτό επιτεύχθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση