ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό τα αναθεωρημένα κριτήρια για πολιτογραφήσεις

Σύμφωνα με τον Υπ. Εσωτερικών η απόφαση λήφθηκε λόγω του ότι έχει διαφανεί πως ορισμένες πρόνοιες χρήζουν επαναξιολόγησης

ΚΥΠΕ

Πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση των κριτηρίων για τις πολιτογραφήσεις υπηκόων τρίτων χωρών ενέκρινε το απόγευμα της Παρασκευής του Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρόταση, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχων για τις επενδύσεις των ατόμων στα οποία παραχωρείται υπηκοότητα. Διευκρίνισε, ακόμα, ότι αναθεωρούνται προς τα πάνω και τα εισοδηματικά κριτήρια για την παραχώρηση υπηκοότητας.

Στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Υπουργός ανέφερε ότι η απόφαση «για αναθεώρηση της υφιστάμενης πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, που στόχευε στην τόνωση της αγοράς των ακινήτων, αλλά και ευρύτερα της οικονομίας, λήφθηκε λόγω του ότι έχει διαφανεί πως ορισμένες πρόνοιες χρήζουν επαναξιολόγησης».

Η αναθεώρηση των κριτηρίων που αφορούν στην ταχεία διαδικασία χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν στην Κύπρο, προβλέπει πιο αυστηρές παραμέτρους σε ό,τι αφορά στους απαιτούμενους ελέγχους για χορήγηση άδειας μετανάστευσης, ενώ καθορίζονται μηχανισμοί ελέγχου και επαληθεύσεων, όπως είπε ο κ. Ιωάννου.

Στόχος, όπως σημείωσε, είναι η «θωράκιση της διαδικασίας και απάλειψη αδυναμιών που παρατηρήθηκαν. Τα διαφοροποιημένα επενδυτικά και ποιοτικά κριτήρια που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπουν ότι, μεταξύ άλλων, ο αιτητής θα υποχρεούται να προσκομίζει σε ετήσια βάση στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εξακολουθεί να διατηρεί την αρχική επένδυση και το απαιτούμενο εισόδημα που έχει καθοριστεί για τον ίδιο και την οικογένειά του.

«Σε περιπτώσεις που ο κάτοχος της άδειας μετανάστευσης αποτύχει να προσκομίζει παραστατικά που απαιτούνται, θα ακυρώνεται η άδεια μετανάστευσης του ιδίου και της οικογένειάς του», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι το ποσό της επένδυσης δεν αλλάζει, αλλά θεσμοθετείται μηχανισμός ελέγχου για τη διατήρηση της επένδυσης, ενώ παράλληλα αναθεωρήθηκαν και τα εισοδηματικά κριτήρια. Κατά συνέπεια, όπως εξήγησε ο Υπουργός, για κάθε άτομο που αιτείται υπηκοότητας το εισόδημα θα πρέπει να είναι €50.000, αντί για €30.000, ενώ για κάθε ανήλικο τέκνο θα πρέπει να είναι €10.000, αντί για €5.000, και €15.000 για συζύγους. Τέλος, σημείωσε ότι με την αναθεώρηση αυτή δεν θα παραχωρείται με μία άδεια υπηκοότητα σε γονείς, πεθερικά και ενήλικα τέκνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση