ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Συντονισμός Χριστοδουλίδη - Δένδια για εξελίξεις σε Λιβύη-Αίγυπτο

Πενήντα λεπτά περίπου κράτησε η συνάντηση

Πενήντα λεπτά περίπου κράτησε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον υπουργό εξωτερικών για τις εξελίξεις στην ευρύτερη ανατολική μεσόγειο αλλά και τις επαφές του σε Λιβύη και Αίγυπτο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: Είχα την μεγάλη χαρά να υποδεχθώ για ακόμα μια φορά τον φίλο υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος με ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ταξιδιών του, όχι μόνο σήμερα αλλά και τις προηγούμενες μέρες. Πριν την επίσκεψη υπήρχε συντονισμός ανάμεσα στους δύο μας. Οι προσεγγίσεις και οι στόχοι είναι κοινοί και θεωρώ ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες κινήσεις από κάποιους οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα είμαι σίγουρος κινούνται πάντα στην λογική των συνεργασιών χωρίς να αποκλείουμε κανένα, πάντα στην βάση μιας θετικής προσέγγισης και αυτό είναι το κάλεσμα μας προς όλα τα κράτη της περιοχής. Θα καταλήξω λέγοντας ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα βρεθούμε πολλές φορές ακόμη. Υπάρχουν αρκετές προγραμματισμένες συναντήσεις είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.

Νωρίτερα

Ο περαιτέρω συντονισμός των κινήσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου αναφορικά με το θέμα των δύο μνημονίων της Λιβυκής κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία, ήταν ο σκοπός της συνάντησης που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση που διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών για τις επαφές που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες για να συζητήσει με τους ομολόγους τους και αξιωματούχους αραβικών χωρών το θέμα των μνημονίων Λιβύης – Τουρκίας.

 

 

Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Καΐρου, αμέσως μετά την πρωινή επίσκεψη του κ. Δένδια στη Λιβύη και λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. «Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με τον οποίο είχαμε μία συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του ο κ. Δένδιας.

«Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας. Δηλαδή, την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για το λαό και την κοινωνία της Λιβύης και βεβαίως για τη σταθερότητα στην περιοχή» συνέχισε. Είπε επίσης ότι αμέσως μετά, μετέβη στο Κάιρο και συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζητήσαν «αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη αλλά και γενικά τον ενημέρωσα για τις επαφές μου στον Κόλπο, την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και μετά με την Ιορδανία.

«Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Ακίλα Σάλεχ ο οποίος μας είχε επισκεφτεί πρόσφατα στην Αθήνα» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό, μετά την Αίγυπτο καθοδόν προς την Αθήνα θα σταθμεύσει στην Κύπρο όπου θα έχει συνάντηση ενημέρωσης με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Δένδιας θα κάνει σύντομη στάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας για τη συνάντησή του με τον κ. Χριστοδουλίδη.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X