ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βουλευτικές: Επιτελεία και υποψήφιοι κινδυνεύουν με φυλάκιση - Τι δεν πρέπει να κάνουν

Όσοι παραβιάσουν τους νόμους είναι αντιμέτωποι μέχρι και με φυλάκιση

24news team

Οι πολίτες της Κύπρου, σε λίγα 24ωρα καλούνται να αποφασίσουν και να ρίξουν την ψήφο τους για να επιλέξουν τους εκπροσώπους που θέλουν να έχουν για την επόμενη πενταετία στη Βουλή.

Οι Βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 30 Μαΐου και όπως είναι γνωστό, την προηγούμενη και την ημέρα των εκλογών, υπάρχουν απαγορεύσεις στα επιτελεία των κομμάτων αλλά και στους υποψήφιους, όσον αφορά για παράδειγμα σχετικές διαφημίσεις ή ανακοινώσεις. Μάλιστα, όποιος παραβεί τις εν λόγω οδηγίες, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ή και βαρύτατο πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Έφορος Εκλογών έχει ήδη ανακοινώσει ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύονται οι ακόλουθες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές:

  • Μετάδοση, διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή.
  • Δημόσιες συγκεντρώσεις και η τυχόν διοργάνωση ομιλιών και δημόσιων  συζητήσεων.
  • Ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων οποιουδήποτε συνδυασμού ή υποψηφίου.
  • Δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων ή δημοσκοπήσεων εξόδου (Exit Poll).

Εξαίρεση του κανόνα αποτελούν οι εφημερίδες, που κυκλοφορούν την παραμονή των εκλογών, οι οποίες μπορούν να δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης μέρας.

Οι παραβάτες των πιο πάνω διατάξεων του Νόμου είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή/και στις δυο ποινές μαζί.

Στο πόδι η Αστυνομία 

Τον έλεγχο για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και για τυχόν παραβιάσεις του νόμου, θα έχει η Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Δύναμης, κ. Χρίστο Ανδρέου, με τον οποίο επικοινώνησε το 24news, πέραν των δύο χιλιάδων μελών της Αστυνομίας, αναμένεται να συμμετέχουν στους ελέγχους για τις εκλογές και θα βρίσκονται σε εκλογικά κέντρα.

«Όπου λάβουμε καταγγελία είτε από τον Έφορο Εκλογών είτε από άλλο πρόσωπο, για παραβίαση των απαγορεύσεων που αφορούν τις εκλογές, είμαστε υποχρεωμένοι να διεξάγουμε έρευνα για τυχόν διάπραξη ποινικού αδικήματος», είπε ο κ. Ανδρέου, όσον αφορά τους ελέγχους που θα γίνονται σχετικά με την εκλογική νομοθεσία, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Γενικό Έφορο Εκλογών.

658 υποψήφιοι διεκδικούν 56 έδρες

Θυμίζουμε ότι τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 658 υποψήφιοι, 651 από 15 εκλογικούς κομματικούς συνδυασμούς και επτά μεμονωμένες υποψηφιότητες. Περιλαμβάνονται 160 γυναίκες, ποσοστό 24,31%. Το 2016 οι υποψήφιοι ήταν 493 και περιλάμβαναν 108 γυναίκες, ποσοστό 21,90%. Τη θέση του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν δύο υποψήφιοι, ενώ τη θέση των Λατίνων τρεις υποψήφιοι. Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων έχει εκλέγει χωρίς ανθυποψήφιο και ανακηρύχθηκε στις 13/5/2021.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X