ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ατυχής η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», ισχυρίζεται το «υπεξ»

Τι αναφέρουν οι κατοχικές αρχές

ΚΥΠΕ

Ως «ατυχή» περιγράφει τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Πύλα, το «υπουργείο εξωτερικών».

Σε ανακοίνωσή του το «υπουργείο» αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε μια ατυχή δήλωση σχετικά με τον δρόμο Πύλας - Άρσους, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται για καθαρά ανθρωπιστικούς σκοπούς, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών μας που ζουν στο χωριό της Πύλας προς και από το έδαφος της τδβκ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος.

Προστίθεται ότι «το έργο του δρόμου Πύλα - Άρσους έχει ιστορία άνω των 25 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αρχές της τδβκ υιοθέτησαν ανέκαθεν εποικοδομητική στάση και ζήτησαν τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών».

Υποστηρίζει ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι αρμόδιες ομάδες, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίες αδιαφορούσαν για τις εκκλήσεις και τις απαιτήσεις μας να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των πολιτών μας που ζουν στην Πύλα, επικρίνουν τώρα αυτό το οδικό έργο. Όπως και στις δηλώσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNPROFOR) και ορισμένων χωρών για το θέμα, έτσι και στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαστρεβλώνεται η κατάσταση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το κύριο καθήκον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο νησί είναι η διατήρηση της ηρεμίας. Ωστόσο, στην ένταση που σημειώθηκε στις 18 Αυγούστου 2023, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, με τα στρατεύματα και τα οχήματά της, προσπάθησε να αποτρέψει ένα έργο που αναπτύχθηκε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους και δεν είχε στρατιωτικό σκοπό και επέδειξε προκλητική στάση».

Σε άλλο σημείο το «υπεξ» αναφέρει ότι η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στα κατεχόμενα στηρίζεται την καλή θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ακόμη, ισχυρίζεται ότι η ειρηνευτική δύναμη «της οποίας σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός χρηματοδοτείται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την Ελλάδα, απέχει πολύ από το να υιοθετεί αμερόληπτη στάση απέναντι στα μέρη στο νησί».

«Όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, η τδβκ έχει την εξουσία να εκτελεί έργα στο έδαφός της προς όφελος των πολιτών της», υποστηρίζει.

«Η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο δεν έχει εκδώσει καμία προειδοποίηση ή παρέμβαση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει παραβιάσει επανειλημμένα τη νεκρή ζώνη, ιδιαίτερα στο χωριό της Πύλας, για ολοκλήρωση του δρόμου Πύλας - Άρσους μέσω διαβουλεύσεων δεν είναι μια ορθή προσέγγιση», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι «στη δήλωσή του, το ΣΑ του ΟΗΕ προσπαθεί επίσης, όπως πάντα, να επιβάλει μια ξεπερασμένη φόρμουλας λύσης».

Επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι «υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και κράτη στην Κύπρο και να τονίσουμε ότι η αναγνώριση και ο σεβασμός αυτού του γεγονότος είναι το σωστό βήμα που πρέπει να γίνει».

«Η επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό απαιτεί την έναρξη μιας νέας διαδικασίας ανοικτής στη συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, στο πλαίσιο του σεβασμού των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση του «υπουργείου» εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση