ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Α. Δημητρίου: Αποποιείται το κρατικό όχημα

Οι εισηγήσεις της για τα ωφελήματα αξιωματούχων

Ανακοινώσεις

Με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών για τα δια βίου ωφελήματα πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και πρώην Προέδρων της Βουλής που ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών, η Αννίτα Δημητρίου εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία εκφράζει τη θέση ότι «αυτά τα ωφελήματα δια βίου πρέπει να καταργηθούν και όλες οι ρυθμίσεις να ενταχθούν σε ένα διαφορετικό, διαφανές και ορθολογικό πλαίσιο».

Αυτούσια η γραπτή της δήλωση

Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα ξεκινά μια συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών για τα δια βίου ωφελήματα πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και πρώην Προέδρων της Βουλής.

Έχω την προσωπική θέση ότι αυτά τα ωφελήματα δια βίου πρέπει να καταργηθούν και όλες οι ρυθμίσεις να ενταχθούν σε ένα διαφορετικό, διαφανές και ορθολογικό πλαίσιο.

Πρόκειται για μια πρακτική που ισχύει μέχρι σήμερα και η οποία θα πρέπει άμεσα και δραστικά να αναθεωρηθεί. Ως εκ τούτου, εισηγούμαι τα ακόλουθα:

1. Κατάργηση της δια βίου παραχώρησης κρατικού οχήματος με τη λήξη της θητείας και καθορισμός χρόνου τερματισμού. Εγώ προσωπικά το αποποιούμαι.

2. Η παραχώρηση μέτρων ασφάλειας στους πρώην αξιωματούχους να εγκρίνεται μόνον κατόπιν σύστασης της Αστυνομίας και να εισαχθεί ρήτρα επαναξιολόγησης κάθε 5 χρόνια.

3. Το επίδομα γραμματειακής υποστήριξης να παραχωρείται με όρους διαφάνειας ως προς τις διαδικασίες ανάθεσης εργασίας και καταβολής αμοιβών. Μεταξύ άλλων, σκοπός πρέπει να είναι η καταγραφή και ταξινόμηση του αρχείου και των πεπραγμένων της θητείας του πρώην αξιωματούχου με παράδοση του αποτελέσματος στο Κρατικό Αρχείο και η διατήρηση των ωφέλιμων για την Κύπρο διεθνών σχέσεων και επαφών.

4. Οι αναθεωρημένες ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν εφαρμογή για όλες και όλους τους πρώην, νυν και μελλοντικούς ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους.

Για όλα αυτά, εν αναμονή και της έρευνας των υπηρεσιών της Βουλής για το τι ισχύει σε άλλες σύγχρονες χώρες, προτίθεμαι να καταθέσω συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση