ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διαμαρτυρήθηκαν για το e-justice οι δικηγόροι

«Η Δικαιοσύνη δεν είναι πειραματόζωο»

ΚΥΠΕ

«Η Δικαιοσύνη δεν είναι πειραματόζωο αλλά το υποστύλωμα του κράτους», δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας των μελών του συλλόγου έξω από τη Βουλή σχετικά με την κατάρρευση του συστήματος ejustice.

Έξω από το Κτίριο της Βουλής, μαζεύτηκαν το πρωί δικηγόροι του ΠΔΣ για να διαματυρηθούν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα προβλήματα στο ejustice, ενώ την ίδια ώρα, εντός της Βουλής, η Επιτροπή Νομικών συζητούσε το θέμα καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη Δικαιοσύνη.

Στις δηλώσεις του, στο περιθώριο της διαμαρτυρίας, ο κ. Βορκάς, ο οποίος παρευρέθηκε και εντός της Επιτροπής Νομικών, είπε πως μαζεύτηκαν σήμερα έξω από τη Βουλή για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το εξαιρετικό θέμα της μη ανταπόκρισης του ejustice στις προσδοκίες των λειτουργών της δικαιοσύνης.

Σημείωσε πως εδώ και 10 μέρες γίνονται προσπάθειες με σκοπό να μπορέσουν οι Δικηγόροι και τα Δικαστήρια να εργαστούν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει καθώς το συγκεκριμένο σύστημα είτε «πέφτει» είτε λειτουργεί με τρόπο που παραβιάζονται δικαιώματα διαδίκων.

Ο κ. Βορκάς είπε πως αυτό είναι ανεπίτρεπτο, σημειώνοντας πως έγινε μια προσπάθεια τις πρώτες μέρες ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην ανάδοχο εταιρεία να κάνει κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν έγινε εφικτό καθώς τα εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα παραμένουν τα ίδια.

«Η Δικαιοσύνη δεν είναι πειραματόζωο, αλλά είναι το υποστύλωμα του κράτους το οποίο διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», είπε ο κ. Βορκάς και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει ο δικηγορικός κόσμος να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

«Δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι παραβιάζονται δικαιώματα, δεν μπορεί να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης πιθανόν να δημιουργήσει επιπρόσθετα και ίσως πιο σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα και συνεπώς θα πρέπει οι αρμόδιοι, οι οποίοι γνωρίζουν και παραδέχονται το πρόβλημα να βρουν εκείνες τις λύσεις για να βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα», είπε.

Ο κ. Βορκάς είπε πως ο ΠΔΣ έχει δηλώσει την ανησυχία του και τη διαμαρτυρία του τόσο προς το Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και προς την Εκτελεστική Εξουσία και έχει εισηγηθεί την εξεύρεση και την εφαρμογή της καλύτερης υπό τις περιστάσεις λύση για πρόσβαση στη δικαιοσύνη, δηλαδή να επιτρέπεται σε οποιοδήποτε διάδικο επιθυμεί άμεσα να καταφεύγει στη δικαιοσύνη και να μπορεί να καταχωρεί τα δικόγραφα του ή τις αγωγές του ή οτιδήποτε άλλο με φυσική καταχώρηση, όπως γινόταν προηγουμένως.

Σημείωσε πως αυτή είναι η μοναδική λύση υπό τις περιστάσεις αφού το προηγούμενο σύστημα, το ijustice δεν μπορεί να δουλέψει σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Βορκάς κάλεσε τους αρμοδίους να δουλέψουν κατά τρόπο ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό ο επιδιωκόμενος εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης να λάβει ουσιαστική μορφή και το πολυπόθητο σύστημα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης να εφαρμοστεί στην Κύπρο.

«Ο ΠΔΣ θέλει να συνεχίσει η κοινωνία να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη χωρίς εμπόδια, οι Δικηγόροι και τα γραφεία τους να συνεχίσουν να εργάζονται και ταυτόχρονα, οι πελάτες να μην παραπονιούνται», είπε ο κ. Βορκάς και πρόσθεσε πως η Κύπρος σήμερα βρίσκεται εκτεθειμένη σε ολόκληρη την κοινωνία καθώς και στους ξένους επενδυτές.

Ερωτηθείς αν δόθηκαν εξηγήσεις από τους αρμόδιους για το «φιάσκο», ο κ. Βορκάς είπε πως την ώρα εκείνη, η Επιτροπή Νομικών εξέταζε το θέμα, και έχουν υποβληθεί πολύ σοβαρές ερωτήσεις από τα μέλη της προς τους αρμοδίους, το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και δίνονται κάποιες απαντήσεις, μέσα από τις οποίες φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επίλυσης. «Ο ΠΔΣ δεν θα δώσει τη λύση, αναμένουμε τη λύση», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα του Συλλόγου για φυσική καταχώρηση, είπε πως το Ανώτατο Δικαστήριο συναίνεσε στο αίτημα και δόθηκαν οδηγίες σε όλα τα πρωτοκολλητεία να κάνουν αποδεκτές τις καταχωρήσεις με φυσική παρουσία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα στο σύστημα, ο κ. Βορκάς ανέφερε πως ο ΠΔΣ τα τελευταία δύο χρόνια επεσήμανε πάρα πολλές φορές, ακόμη και εγγράφως, τα προβλήματα που κάποιοι εκπρόσωποί του εντόπιζαν. «Φαίνεται ότι παρά του γεγονότος ότι εντοπίσαμε αρκετές φορές προβλήματα και κάναμε εισηγήσεις, οι αρμόδιοι θεωρούσαν, ίσως και από τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, ότι αυτά τα προβλήματα θα επιλύονταν ή είχαν επιλυθεί. Φαίνεται ότι δεν έχουν επιλυθεί. Το σύστημα θα έμπαινε σε εφαρμογή από τον περασμένο Απρίλη και μετατέθηκε η ημερομηνία για τον Δεκέμβρη και τελικά για τον Γενάρη και οι μεταθέσεις αυτές των ημερομηνιών είχαν ως αφορμή τις παρατηρήσεις και τις παρεμβάσεις του ΠΔΣ», είπε.

Τόνισε πως σε αυτό τον τόπο θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να θεωρούν ότι αγγίζουμε τα πράγματα επιφανειακά και δίνουμε «λύσεις τους ποδαριού». «Δεν είναι έτσι κύριοι, και ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να αναμένει από τον οποιονδήποτε, ο οποίος ενεργεί με τον τρόπο αυτό, να δώσει εισηγήσεις για να πάει η κοινωνία μπροστά. Η Δικαιοσύνη είναι πολύ ψηλά και πρέπει να κρατηθεί εκεί και αυτό θα γίνει από τους Δικηγόρους, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βορκάς είπε πως ο ΠΔΣ δεν έχει πάρε-δώσε με καμιά ανάδοχο εταιρεία. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η εταιρεία απ΄ ότι έχει ενημερωθεί έχει δώσει κάποια προειδοποίηση κάποιων ημερών με σκοπό τη διόρθωση του προβλήματος.

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να λυθούν τα προβλήματα μέσα σε πέντε μέρες, ο κ. Βορκάς είπε πως ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Πρόσθεσε πως τα μέλη της Επιτροπής Νομικών ζήτησαν να κατατεθεί ενώπιον της η σχετική σύμβαση με την εταιρεία, όπως και οτιδήποτε άλλο σχετικό με τους τρόπους λειτουργίας και τις παρεμβάσεις για όλο το διάστημα κατά το οποίο συζητείτο και δούλευαν πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση