ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε εξέλιξη η Διάσκεψη για την Ειρήνη (vid)

Στη σύνοδο συμμετέχουν μεταξύ άλλων, τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΚΥΠΕ

Η Αίγυπτος φιλοξενεί σήμερα Σάββατο τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη, μια Σύνοδο για την κρίση στη Γάζα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος, ωστόσο οι ηγέτες από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή που θα συμμετάσχουν σε αυτή θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Στη σύνοδο συμμετέχουν μεταξύ άλλων, τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη Σύνοδο

Σύμφωνα με το Reuters, δύο διπλωμάτες ανέφεραν ότι είναι απίθανο να υπάρξει κοινή δήλωση λόγω των ευαισθησιών που υπάρχουν σχετικά με τυχόν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, για το εάν θα περιληφθεί αναφορά στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.

Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ορισμένων άλλων μεγάλων δυτικών ηγετών έχει παγώσεις τις προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτύχει αυτή η Σύνοδος που συγκλήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν έχουν αυτήν τη στιγμή πρέσβη στην Αίγυπτο, εκπροσωπούνται από τον επιτετραμμένο της πρεσβείας.

Η Σύνοδος συγκαλείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στο έδαφος της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς που σκότωσε 1.400 άτομα. Πάνω από 4.100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην αντεπίθεση του Ισραήλ, εν μέσω μιας μεγάλων διαστάσεων ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Οι αραβικές χώρες έχουν εκφράσει οργή για τον πρωτοφανή βομβαρδισμό και τον πολιτικό αποκλεισμό της Γάζας, στην οποία ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου, φορτηγά φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν να εισέρχονται στον σταθμό Ράφα στη Γάζα, όπως έδειχνε βίντεο από την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Η Αίγυπτος προσπαθεί εδώ και μέρες να κατευθύνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω του σταθμού Ράφα, του μοναδικού σημείου πρόσβασης που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος δεν έχει πει πολλά για τους στόχους της Συνόδου, πέραν από μια δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας στις 15 Οκτωβρίου ότι η Σύνοδος θα καλύψει τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν την κρίση στη Γάζα και το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος.

Η Κίνα δήλωσε ότι ο εκπρόσωπός της για θέματα Μέσης Ανατολής, Ζάι Τζουν, θα παραστεί, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογδάνοφ.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεν θα παραστούν, ενώ δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το αν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παραστεί.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι υπήρχαν συζητήσεις για μια κοινή δήλωση της Συνόδου, αλλά υπήρχαν ακόμα "διαφορές", οπότε δεν ήταν σαφές αν θα υπάρξει κείμενο στο τέλος.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να καθορίσουν μια ενωμένη προσέγγιση στην κρίση, πέραν της καταδίκης της επίθεσης της Χαμάς, μετά από ημέρες σύγχυσης και αντιφατικών μηνυμάτων.

Συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο και απόπειρες επιθέσεων από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν αλλού έχουν εντείνει τους φόβους για πιθανή εξάπλωση της σύγκρουσης, ιδίως εάν μια επίθεση στο έδαφος αποδειχθεί αιματηρή, ενώ αυξάνεται ο φόβος για αντι-ισλαμικά και αντι-σημιτικά επεισόδια σε πολλές χώρες.

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ - Σίσι δήλωσε την Τετάρτη ότι εκατομμύρια Αιγύπτιοι θα αντιταχθούν σε κάθε αναγκαστική εκδίωξη των Παλαιστινίων στο Σινά, προσθέτοντας ότι κάθε τέτοια κίνηση θα μετατρέψει τη Σιναϊκή χερσόνησο σε βάση για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Η θέση της Αίγυπτου αντανακλά τους αραβικούς φόβους ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν ξανά να φύγουν ή να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μαζικά, όπως συνέβη κατά τον πόλεμο μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση