ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» φώναξαν εκατοντάδες άνθρωποι στη Λευκωσία

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λευκωσία για τερματισμό του πολέμου στην Παλαιστίνη

ΚΥΠΕ

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν το απόγευμα της Παρασκευής στην ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της Λευκωσίας, ενάντια στον πόλεμο στην Παλαιστίνη. Κύπριοι, Παλαιστίνιοι και άνθρωποι κάθε εθνικότητας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ενώ μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο Πρέσβης Παλαιστίνης, Αμπντάλα Ατάρι, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, Δήμαρχοι και Βουλευτές.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ ζητώντας κατάπαυση του πυρός και φώναζαν συνθήματα για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο ΓΓ του ΠΣΕ, Χάρης Πασιάς, και ακολούθως οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν με παλμό και φωνάζοντας συνθήματα σε κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας.

Στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση στην πλατεία ο ΓΓ του ΠΣΕ είπε ότι το μήνυμα που στέλνει η αντιπολεμική διαδήλωση είναι πως «δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές οι θηριωδίες σε βάρος αμάχων και παιδιών» και «δεν υπάρχει ανοχή για κανένα έγκλημα πολέμου».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «κάθε άμαχος που δολοφονείται ή απαγάγεται είναι έγκλημα πολέμου» και πρόσθεσε ότι «οι μαζικές δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού αλλά και οι τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς με τις δολοφονίες και τις απαγωγές αμάχων είναι καταδικαστέες».

«Αυτό που συντελείται αυτή τη στιγμή πρόκειται για γενοκτονία», υπογράμμισε ο κ. Πασιάς, αναφέροντας ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από 1500 παιδιά και 1000 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας».

Ακολούθως, σημείωσε ότι απαίτηση προς τη διεθνή κοινότητα και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι να αφουγκραστούν την έκκληση του Γ.Γ. ΟΗΕ και να κινητοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Ταυτόχρονα εκφράζουμε την απαίτηση η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα ο ΟΗΕ να επέμβει με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να υλοποιηθούν τα σχετικά ψηφίσματα για την Παλαιστίνη», πρόσθεσε.

Σημείωσε, ακολούθως, ότι «ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ. Επιδιώκουν να μην επιχειρηθεί παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση της έντασης, βάζοντας πλάτες στο Ισραήλ για το «δικαίωμα του στην αυτοάμυνα».

Με αυτή τη στάση τους, όπως είπε ο κ. Πασιάς, «εμμέσως πλην σαφώς δικαιολογούν τη γενοκτονία που συντελείται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, παραγνωρίζοντας την ίδια ώρα και τα εγκλήματα που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας έτσι στήριξη στα διαχρονικά σχέδια του Ισραήλ για πλήρη έλεγχο στην περιοχή».

Σημείωσε, δε, ότι και κάποια κόμματα, πολιτικοί, ΜΜΕ και δημοσιογράφοι στην Κύπρο και όχι μόνο, επιχειρούν «να μετατρέψουν το Ισραήλ από θύτη σε θύμα» και αναφέρθηκε σε «ντροπιαστικό ψήφισμα» που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πασιάς είπε ότι δεν αναδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα ότι δυνάμεις εποίκων με τη στήριξη του κράτους του Ισραήλ κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους ενάντια στους Παλαιστίνιους, ότι δεν αναδείχθηκαν οι βίαιες εκδιώξεις Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ ή οι συνθήκες ανοιχτής φυλακής στη Γάζα.

Αναφέρθηκε στη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που στόχο έχει, όπως είπε, «τη δημιουργία τετελεσμένων τα οποία θα ανατρέψουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πλαίσιο λύσης Παλαιστινιακού προβλήματος». Είπε ότι «το Ισραήλ αποτελεί τον θεματοφύλακα των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων στη Μέση Ανατολή» και ότι δεν ήταν τυχαία η άσκηση βέτο στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ώστε να μην ανοίξουν δρόμοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Η μόνη λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα που θα τερματίσει τον κύκλο αίματος και θα αποτελεί την αρχή για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι ο τερματισμός της κατοχής, του εποικισμού, της επιστροφής των προσφύγων, και η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», υπογράμμισε ο κ. Πασιάς.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, και στη στάση της κυπριακής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «αναμέναμε πως η κυβέρνηση της Κύπρου, μιας ημικατεχόμενης χώρας, θα συμπαραστεκόταν στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για απαλλαγή από την κατοχή και απελευθέρωσή τους«.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει από εκεί που έμεινε η προηγούμενη κυβέρνηση, επιλέγοντας να βάλει το λιθαράκι της στο δράμα των Παλαιστινίων επενδύοντας στη συνεργασία με την κατοχική δύναμη του Ισραήλ και την κυβέρνηση Νετανιάχου», είπε, προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα ζητά στήριξη από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, απαιτώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Κύπρο, επιλέγει να προσφέρει στήριξη στο Ισραήλ το οποίο περιφρονεί και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να τερματίσει τις επικίνδυνες στρατιωτικές συμφωνίες και συνεργασίες με το Ισραήλ, οι οποίες στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΠΣΕ.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «οι αγώνες του κυπριακού και παλαιστινιακού λαού κινούνται παράλληλα, ενάντια στον ίδιο εχθρό, τον ιμπεριαλισμό» και εξέφρασε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή «στον ηρωικό και δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση», όπως επίσης και στις φιλειρηνικές δυνάμεις στο Ισραήλ.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση και ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Αμπντάλα Ατάρι, ευχαριστώντας όσους έδωσαν το παρών τους. «Με τον κυπριακό λαό έχουμε κοινές αξίες και αρχές, αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και έχουμε το ίδιο μέλλον», είπε.

«Σας δίνουμε μία υπόσχεση: δεν παζαρεύουμε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και όταν απελευθερωθεί η Παλαιστίνη, να είστε σίγουροι ότι πάλι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση όλων των λαών των αδικημένων», κατέληξε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση