ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ζελένσκι: «Ζούμε μια ιστορική μέρα - Η Χερσώνα είναι δική μας»

Tο Κίεβο φοβάται τις επόμενες κινήσεις του «πληγωμένου» Πούτιν

«Η Χερσώνα είναι δική μας», η πρώτη δήλωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη. Τη στιγμή που κυματίζουν ουκρανικές σημαίες σε δημόσια κτίρια, με το κλίμα πανηγυρισμού να είναι εμφανές, ο ουκρανικός στρατός επιστρέφει στη Χερσώνα.

«Οι δικοί μας άνθρωποι. Δική μας η Χερσώνα», ήταν το μήνυμα που έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, με εικόνα της ουκρανικής σημαίας και βίντεο με τα ουκρανικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται μαζί με τους κατοίκους στην πόλη.

Έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα και για ανθρώπους που δεν έχασαν ποτέ την ελπίδα τους.

Αναλυτικά το μήνυμα του Ζελένσκι

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Επιστρέφουμε στη Χερσώνα. Οι υπερασπιστές μας πλησιάζουν την πόλη. Οι ειδικές μονάδες, όμως, βρίσκονται ήδη εκεί. Οι κάτοικοι της Χερσώνας περίμεναν. Δεν εγκατέλειψαν ποτέ την Ουκρανία. Η ελπίδα είναι πάντα δικαιολογημένη και η Ουκρανία επιστρέφει πάντα με τη δύναμή της. Ακόμη και όταν η πόλη δεν είχε απαλλαγεί από την παρουσία του εχθρού, οι κάτοικοι της Χερσώνας αφαιρούσαν ρωσικά σύμβολα από τους δρόμους και τα κτίρια. Το ίδιο έγινε σε όλες τις άλλες πόλεις που απελευθερώθηκαν από τους υπερασπιστές μας. Το ίδιο θα συμβεί και στις πόλεις εκείνες που περιμένουν την επιστροφή μας. Η Ουκρανία θα ανήκει και πάλι στους ανθρώπους της. Ευχαριστώ κάθε στρατιώτη και κάθε μονάδα των αμυντικών δυνάμεων που βοήθησαν στην επιχείρηση στον νότο».

Πανηγυρικό κλίμα στη Χερσώνα, το Κίεβο όμως φοβάται τις επόμενες κινήσεις του «πληγωμένου» Πούτιν

H ουκρανική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει στη Χερσώνα, σε μια πληγωμένη από τα χτυπήματα πόλη που ξαφνικά «ξύπνησε» σε ένα κλίμα θριάμβου και πανηγυρισμών. Πολύ καλό για να είναι αληθινό, σχολιάζει σε ανάλυσή του αρθρογράφος του BBC, μελετώντας τη ρωσική πολιτική των τελευταίων μηνών και τη διαπραγματευτική τους γραμμή που βασίζεται στα δικά τους τετελεσμένα. «Θα επιστρέψουν;», «θα χτυπήσουν εκ νέου;», ερωτήματα που μοιραία ανακύπτουν παρακολουθώντας κανείς την εμμονή του Βλαντιμίρ Πούτιν για αναβίωση ενός τσαρικού οράματος.

Η ανατροπή στο πολεμικό σίριαλ επήλθε λίγες ημέρες μετά δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο η Δύση ωθούσε το Κίεβο να εμπλακεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με την πλευρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαμηνύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό διαφορετική ρωσική ηγεσία και το Κρεμλίνο να δηλώνει μεν ανοιχτό αλλά «λαβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα».

 

Παρακολουθώντας την πρώτη εικόνα στη Χερσώνα, που είχε αναδειχθεί «μητέρα των μαχών», βλέπει κανείς την ουκρανική σημαία να ανεβαίνει σε ολοένα και περισσότερα δημόσια κτίρια, ενώ αμέσως μετά την πρώτη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ο Ζελένσκι διόρισε τέσσερις νέους διοικητές σε περιοχές της πόλης.

Με το ηθικό ακμαίο, το πατριωτικό φρόνημα κυρίαρχο και την ανάγκη για να φωνάξουν δυνατή τη λέξη «ελευθερία» μεγάλη, οι κάτοικοι της πόλης έχουν βγει στους δρόμους.

«Ιστορική μέρα, νίκη των ουκρανικών δυνάμεων» γράφουν τα μέσα ενημέρωσης του Κιέβου, που αναφέρονται παράλληλα σε ταπείνωση της Μόσχας.

 

Η Ρωσία, όμως, επιλέγει να ακολουθεί μια μυστικοπαθή στάθη, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρκέστηκε απλώς να πει ότι η απόσυρση δεν συνιστά ήττα, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και πως δεν έχουν μετανιώσει που έβγαλαν τα στρατεύματα.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, πάντως, έχουν εκφράσει την ανησυχία μήπως επρόκειτο για μια ακόμη κίνηση προπαγάνδας από το καθεστώς Πούτιν, ενώ γίνεται λόγος και για στήσιμο παγίδας.

Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων σφοδρών χτυπημάτων από drones, με έναν θυμωμένο και πληγωμένο Πούτιν να επανέρχεται με βομβιστικές επιθέσεις που θα πλήξουν και τον άμαχο πληθυσμό.

Η Ουκρανία χτίζει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ένα ενισχυμένο από σκυρόδεμα τείχος και άλλες οχυρώσεις στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, χώρα στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου που η Μόσχα χρησιμοποίησε ως ορμητήριο για την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία έχουν μήκος πάνω από 1.000 χλμ

Ο Κίριλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι ένα τείχος μήκους 3 χιλιομέτρων με συρματοπλέγματα έχει ανεγερθεί στην επαρχία Βολίν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, η οποία σύμφωνα με το Κίεβο παραμένει απειλή. Σάκοι με άμμο και χαρακώματα έχουν επίσης τοποθετηθεί και δημιουργηθεί, είπε.

«Ο στόχος μας δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, αλλά δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Συμπλήρωσε ότι άλλες εργασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στις περιοχές Ρίβνε και Ζιτομίρ που συνορεύουν επίσης με τη Λευκορωσία, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με αξιωματικούς ασφαλείας να ξετυλίγουν συρματοπλέγματα δίπλα σε έναν τείχος που φαινόταν να έχει ύψος πάνω από δύο μέτρα.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε χθες στο Reuters ότι εξακολουθεί να υφίσταται απειλή από τη Λευκορωσία, αλλά ότι οι δυνάμεις εκεί βρίσκονται «σε παθητική θέση». Τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία έχουν μήκος πάνω από 1.000 χλμ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση