ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υποβρύχιο που είχε χαθεί πριν 75 χρόνια βρέθηκε στα ανοιχτά της Οκινάβα

Το «φάντασμα» του βυθού

Ένα αμερικανικό υποβρύχιο που είχε εξαφανιστεί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε στον βυθό της Θάλασσας Ανατολικής Κίνας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το USS Grayback και τα 80 μέλη του πληρώματός του χάθηκαν το 1944, όταν το υποβρύχιο δέχτηκε επίθεση από ιαπωνικά αεροσκάφη. Το ναυάγιο βρέθηκε στο πλαίσιο προγράμματος υποβρυχίων ερευνών στα ανοιχτά της Οκινάβα (Ιαπωνία), μετά την εύρεση στρατιωτικών εγγράφων με τις σωστές συντεταγμένες, που οδήγησαν στην ανακάλυψή του: Όπως προκύπτει, είχε υπάρξει λάθος στη μετάφραση, καθώς έλειπε ένα ψηφίο.

Το Lost 52 Project έχει σκοπό τον εντοπισμό χαμένων αμερικανικών υποβρυχίων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως διαπιστώθηκε, τα αυθεντικά ιαπωνικά έγγραφα είχαν μεταφραστεί λάθος, με ένα ψηφίο να έχει παραλειφθεί, με αποτέλεσμα να υποδεικνύεται σημείο που απείχε κατά τουλάχιστον 160 χλμ.

Σε συνδυασμό με τη χρήση τεχνολογίας drones, ήταν δυνατός ο εντοπισμός του ναυαγίου, σε βάθος 430 μέτρων.

«Η επιβεβαίωση της θέση του διασφαλίζει πως προστατεύεται, προφυλάσσοντας το σημείο όπου αναπαύονται οι ναύτες μας» είπε ο Τιμ Τέιλορ, που έστησε το πρόγραμμα.

Το USS Grayback ήταν ένα από 52 αμερικανικά υποβρύχια που χάθηκαν σε αποστολή κατά τον πόλεμο και του αποδίδεται η βύθιση τουλάχιστον 14 πλοίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X