ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χάος και απόγνωση στην Καμπούλ: Μητέρες δίνουν τα παιδιά τους σε στρατιώτες για σωθούν

Εφιαλτικές σκηνές συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν

Εφιαλτικές σκηνές συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν, με απελπισμένες μάνες να πετούν τα μωρά τους πάνω από τα συρματοπλέγματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε Βρετανούς στρατιώτες, ενώ τις ξυλοφόρτωναν μαχητές Ταλιμπάν.

«Οι μητέρες ήταν σε απόγνωση. Τις έδερναν οι Ταλιμπάν. Φώναζαν ''σώστε το μωρό μου'' και πετούσαν τα παιδιά τους προς το μέρος μας... Κάποια έπεσαν πάνω στα συρματοπλέγματα. Ήταν τρομερό αυτό που συνέβη. Στο τέλος της νύχτας δεν υπήρχε ούτε ένας ανάμεσά μας που να μην κλαίει», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Independent» αξιωματικός των Βρετανών αλεξιπτωτιστών που έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Οι σκηνές της ωμής βίας εκτυλίχθηκαν σ’ έναν από τους δρόμους που οδηγούν στον στρατιωτικό τομέα του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι, υπό τον κίνδυνο των Ταλιμπάν, μεταφέρονται αεροπορικώς από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία κι άλλες ξένες κυβερνήσεις.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί στρατιώτες εκτόξευαν βομβίδες κρότου-λάμψης και έριχναν πυρά στον αέρα για να απωθήσουν το τρομοκρατημένο πλήθος, καθώς συνεχίζεται η χαοτική έξοδος της Δύσης από το Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους στο αεροδρόμιο και τη γύρω περιοχή από την Κυριακή, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, είτε από πυρά είτε επειδή ποδοπατήθηκαν.

«Δεν θέλουμε να πειράξουμε κανέναν», επανέλαβε εκπρόσωπός τους σήμερα.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, επέμεινε ότι οι Ταλιμπάν επιτρέπουν σε υπηκόους δυτικών χωρών να περάσουν από τον κλοιό τους γύρω από το αεροδρόμιο, μετά τις πληροφορίες ότι κάτοχοι βρετανικών και γερμανικών διαβατηρίων δεν κατάφεραν να περάσουν, με αποτέλεσμα να αναχωρούν μισοάδεια ορισμένα αεροσκάφη.

«Ούτε ένα άδειο αεροσκάφος δεν στείλαμε πίσω. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη θέση στα αεροσκάφη μας» τόνισε, απευθύνοντας έκκληση στους Αφγανούς να μην παραδίδουν τα μωρά τους σε Βρετανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αφού δεν θα επιτραπεί σε ασυνόδευτα παιδιά να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη.

Απόγνωση για μια θέση στα αεροπλάνα της προσφυγιάς
Η είσοδος στο ξενοδοχείο Baron, κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είναι ένα από τα μέρη όπου συγκεντρώνονται Αφγανοί που ζητούν καταφύγιο στη Βρετανία. Ο δρόμος μπροστά από το ξενοδοχείο οδηγεί και στις εγκαταστάσεις άλλων χωρών που προχωρούν σε εκκένωση και κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που ελπίζουν να βρουν μια θέση στα αεροπλάνα της προσφυγιάς, όπως κι εκείνος των απελπισμένων, που δεν τα καταφέρνουν.

Σε ένα φυλάκιο ελέγχου των Ταλιμπάν, πολύ κοντά, ισλαμιστές δέρνουν Αφγανούς, σκίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

«Κοιτάξτε τι μου έκαναν», λέει στον «Independent» ο Αμίρ Ακμπάρ Μοχάμεντ, δείχνοντας τις μελανιές στα χέρια και τον δεξί του ώμο. «Ήμουν με την οικογένειά μου, ένας Ταλιμπάν οργίστηκε για κάτι που είπε η γυναίκα μου κι άρχισε να την ξυλοφορτώνει μ’ ένα ραβδί. Εγώ τραυματίστηκα στην προσπάθειά μου να την προστατέψω. Φαίνεται ότι τους αρέσει να δέρνουν γυναίκες», πρόσθεσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X