ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τραμπ: Επιασε τον οδηγό της λιμουζίνας από τον λαιμό

Σοκαριστικές περιγραφές

Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ – ακόμα και σε στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – μετά τις αποκαλύψεις πρώην στελέχους του Λευκού Οίκου για τη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν οι αφιονισμένοι οπαδοί του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Σύμφωνα με αναλυτές, η μαρτυρία της Κάσιντι Χάτσινσον, ένα κομμάτι της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, αποτελεί «βόμβα» με δυνητικά τεράστιες επιπτώσεις για τον Τραμπ.

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τη μαρτυρία της Χάτσινσον για την ασταθή συμπεριφορά και την ψυχική κατάσταση του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους για το προεδρικό χρίσμα να αμφισβητήσουν τον πρώην πρόεδρο στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές εάν είναι υποψήφιος. «Οι περιγραφές με άφησαν άναυδο», σχολίασε στο CNN στέλεχος των Ρεπουμπλικανών. «Δίνουν την εικόνα ενός Τραμπ εντελώς ανεξέλεγκτου, μια εικόνα εντελώς αντίθετη με εκείνη που θέλει να προβάλλει ο ίδιος, ότι κάνει κουμάντο ανά πάσα στιγμή. Με άφησε άφωνο η ιστορία με τη λιμουζίνα».

Η ιστορία που κατέθεσε στην ειδική επιτροπή η Χάτσινσον, βοηθός του τότε προσωπάρχη του Τραμπ, Μαρκ Μίντοουζ, έχει πραγματικά προκαλέσει τη μεγαλύτερη αίσθηση. Η Χάτσινσον περιέγραψε ότι την άκουσε από κάποιον που ήταν παρών: το Beast, η μεγάλη τεθωρακισμένη λιμουζίνα του προέδρου, τον απομάκρυνε από τον χώρο του Καπιτωλίου, στον περίβολο του οποίου είχε μιλήσει σε οπαδούς του το πρωί της 6ης Ιανουαρίου 2021. Οταν ο Τραμπ έμαθε ότι οι οπαδοί του κατευθύνονταν στο κτίριο του Κογκρέσου, ζήτησε από τον οδηγό να επιστρέψει εκεί. Ομως ο οδηγός, άνδρας της προεδρικής φρουράς, αρνήθηκε, διότι είχε άλλες οδηγίες από την ασφάλεια του προέδρου. Τότε ο Τραμπ όρμησε και προσπάθησε να πάρει το τιμόνι στα χέρια του για να πάει να συναντήσει τους οπαδούς του, οι οποίοι βάδιζαν, και με δική του προτροπή, προς το κτίριο του Καπιτωλίου για να μπλοκάρουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

«Είμαι ο γ…μένος πρόεδρος, πηγαίνετέ με αμέσως στο Καπιτώλιο», φώναζε, προσπαθώντας να αρπάξει τον πράκτορα της Secret Service από τον λαιμό, σύμφωνα με την κατάθεση της Χάτσινσον, στην οποία μετέφερε τη σκηνή όπως της την περιέγραψε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. «Κύριε, πάρτε το χέρι σας από το τιμόνι, επιστρέφουμε στον Λευκό Οίκο», του απάντησε ο πράκτορας.

Από τις μαρτυρίες φαίνεται ότι ο Τραμπ γνώριζε πως ορισμένοι οπαδοί του ήταν οπλισμένοι όταν τους κάλεσε να πορευθούν προς το Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ζητώντας την ακύρωση των εκλογών και της νίκης του Μπάιντεν. Η επιτροπή του Κογκρέσου αποκάλυψε ότι ανάμεσα στο πλήθος υπήρχαν πολλοί βαριά οπλισμένοι και η πληροφορία αυτή είχε τότε διαβιβασθεί στον Τραμπ. «Δεν με νοιάζει αν είναι οπλισμένοι, δεν είναι εδώ για να κάνουν κακό σε μένα», είχε απαντήσει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγα λεπτά πριν παρακινήσει τον όχλο να βαδίσει προς το Καπιτώλιο, κατέθεσε η Κάσιντι Χάτσινσον.

Το επεισόδιο με την προεδρική λιμουζίνα δεν ήταν η μόνη έκρηξη βίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, όταν προσπαθούσε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Χάτσινσον αναφέρθηκε στην 1η Δεκεμβρίου 2020, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι δεν διαπίστωσε εκλογική νοθεία ικανή να ακυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Τότε ο Τραμπ είχε πετάξει στο πάτωμα ένα πιάτο και κέτσαπ σε τοίχο του Λευκού Οίκου.

Εδώ και έναν χρόνο, περίπου 1.000 άτομα έχουν καταθέσει στην επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία προσπαθεί να ρίξει φως στις ενέργειες του Τραμπ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

ΠΗΓΗ: In.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X