ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τουρκικές έρευνες στο Καστελόριζο - Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας

Στην Αθήνα επιστρέφει εσπευσμένα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

Τουρκικές έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου ανήγγειλε η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας. Στην περιοχή έχει ανακοινωθεί από την Αγκυρα ότι θα πλεύσει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα και για την περίοδο πριν από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Πιθανή επίσπευση της τουρκικής κινητοποίησης θα είχε ως στόχο είτε την πρόληψη μιας συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, είτε την επιτάχυνση των εξελίξεων, πριν από τις αμερικανικές εκλογές και ενώ οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε θερινούς ρυθμούς.

Με βάση το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) της 30ής Μαΐου για έρευνες στα νέα οικόπεδα που έχουν προσδιοριστεί στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, από τη Ρόδο έως την Ανατολική Κρήτη, οι άδειες μπορεί να τεθούν σε ισχύ από τα τέλη Αυγούστου, ενδεχομένως και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να λησμονείται ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί για την περιοχή που βρίσκεται εγγύτερα στο Καστελόριζο είναι ενεργές ήδη από το 2012. Υπενθυμίζεται ότι οι έως τώρα κινήσεις της Αθήνας έχουν γίνει με βάση αυτό το άτυπο τελεσίγραφο των 90-100 ημερών από το αίτημα της ΤΡΑΟ προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ενέργειας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα είχε παρατηρήσει μια ναυτική κινητικότητα, κυρίως όμως ανατολικώς της Ρόδου, κάτι που οδήγησε το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) να διεξάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων. Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η Αγκυρα φαίνεται να ακολουθεί επιλογές πόλωσης σε όλα τα μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη Λιβύη φαίνεται ότι η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να εισβάλει σε περίπτωση που οι δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία επιχειρήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη ή να χτυπήσουν την αλ Τζούφρα. Αν αυτή η ανταλλαγή απειλών μετατραπεί σε θερμότερη από την υφιστάμενη, σύγκρουση, μένει να φανεί.

Στην Αθήνα επιστρέφει εσπευσμένα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

Στην Αθήνα επιστρέφει εσπευσμένα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τις μαύρες επετείους της τουρκικής εισβολής του 1974. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα εντός των επόμενων ωρών προφανώς λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις τουρκικές προκλήσεις μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης.

Με βάση το πρόγραμμα επίσκεψης ο αντιστράτηγος Φλώρος ο οποίος συνόδευε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο θα επέστρεφε στην Ελλάδα την Τετάρτη 22 Ιουλίου Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις η Λευκωσία Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την τουρκική navtex καθώς και την αντίδραση της Ελλάδας παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουράς παρακολουθούν και ενημερώνονται για τα όσα τεκταίνονται μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο διπλωματικό πεδίο. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε υπήρξε ήδη επαφή των δυο Υπουργείων ενώ αναμένεται και νέα μετά το πέρας των συναντήσεων του Γερμανού ΥΠΕΞ με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Συντάκτης: Bασίλης Νέδου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση