ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τουρκία απειλεί Γαλλία: Θα γίνετε στόχος μας, όπως οι τρομοκράτες

Έντονη απειλή για την παροχή βοήθειας στους Κούρδους

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η γαλλική δέσμευση για παροχή βοήθειας ως προς τη σταθεροποίηση της ελεγχόμενης από κουρδικές ως επί το πλείστον δυνάμεις περιοχή της βόρειας Συρίας αντιστοιχεί σε στήριξη προς την τρομοκρατία και θα μπορούσε να καταστήσει τη Γαλλία «στόχο της Τουρκίας».

Η γαλλική υποστήριξη προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες πρωτοστατεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, έχει εξοργίσει την Άγκυρα, η οποία πραγματοποιεί πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της YPG στη βόρεια Συρία, και τη θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Γαλλία έχει πάρει μια «εντελώς λανθασμένη προσέγγιση» όσον αφορά στη Συρία, προσθέτοντας ότι συζήτησε σε υψηλούς τόνους με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμάνουελ Μακρόν, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Τουρκία διαμαρτύρεται εδώ και πολύ καιρό για την αμερικανική στήριξη προς τις SDF. Επίσης πέρυσι σύγκρινε τις γερμανικές και τις ολλανδικές αρχές με «Ναζί» για την επιβολή περιορισμών σε διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εν όψει δημοψηφίσματος για να του δοθούν περισσότερες εξουσίες.

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ είπε πως η στάση της Γαλλίας φέρνει το Παρίσι σε τροχιά σύγκρουσης με την Άγκυρα.

«Αυτοί που εισέρχονται σε συνεργασία και αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον της Τουρκίας...θα γίνουν, όπως οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας» έγραψε ο Μποζντάγ, που είναι επίσης εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, στο Twitter. «Ελπίζουμε η Γαλλία να μην προβεί σε ένα τέτοιο παράλογο βήμα».

Ο Μακρόν συνάντησε αντιπροσωπεία των SDF την Πέμπτη και έδωσε διαβεβαιώσεις γαλλικής στήριξης για τη σταθεροποίηση της βόρειας Συρίας. Πηγή της προεδρίας αργότερα είπε πως η Γαλλία θα αύξανε τη στήριξη με στρατεύματα στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος, μαζί με τις SDF, μάχεται κατά του ISIS στη Συρία.

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση