ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Ισραήλ έσπασε τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς στη Γάζα

Επισκέψεις Μπλίνκεν σε Ισραήλ - Τουρκία

Τα χερσαία στρατεύματα του Ισραήλ «διέσπασαν» την πρώτη γραμμή άμυνας της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ έντονη είναι η διπλωματική κινητικότητα των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό.

«Η χερσαία επιχείρηση προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, τονίζοντας πως επιχειρησιακά οι IDF έχουν σπάσει τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς και συνεχίζουν μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν το σφυροκόπημα της Γάζας ενώ χθες ανακοίνωσαν ότι εξουδετέρωσαν άλλον ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, στον νέο βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

Στον πόλεμο φαίνεται πως έχουν μπει και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι χθες εξαπέλυσαν νέα επίθεση με drones εναντίον στόχων στο Ισραήλ.

Οι IDF στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Ο στρατός, υπό τις οδηγίες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, εξουδετέρωσαν με μαχητικό αεροσκάφος τον Muhammad Atzar, επικεφαλής του αντιαρματικού συστήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για όλα τα αντιαρματικά συστήματα στις διάφορες ταξιαρχίες στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο στρατός του Ισραήλ αποκάλυψε επίσης ότι έχει στην κατοχή του συνομιλία μεταξύ διοικητών της Χαμάς, με τη συμμετοχή του διοικητή του Ινδονησιακού Νοσοκομείου της περιοχής, η οποία αποδεικνύει «τον κυνισμό των τρομοκρατών όσον αφορά τη χρήση των ανθρωπιστικών πόρων στη Λωρίδα της Γάζας».

Ισραήλ: Η Χαμάς κλέβει καύσιμα από τα νοσοκομεία της Γάζας

Στον παρακάτω διάλογο, προϊόν υποκλοπής, ένας διοικητής της Χαμάς αναφέρει επανειλημμένα ότι παίρνουν καύσιμα από τα αποθέματα του νοσοκομείου και επιβεβαιώνει ότι η Χαμάς ελέγχει τη διανομή τους στη Γάζα, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες των τρομοκρατών έναντι των αμάχων», αναφέρει το Ισραήλ.

Τα μέλη της Χαμάς μπορούν να επιλέξουν «εάν θα πεθάνουν ή αν θα παραδοθούν άνευ όρων» δήλωσε χθες βράδυ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ. «Ο εχθρός έχει μόνο δύο επιλογές, να πεθάνει ή να παραδοθεί άνευ όρων, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή», είπε ο Γκάλαντ σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ.

Η τρομοκρατική οργάνωση ανακοίνωσε ότι 7 όμηροι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό της Τζαμπαλίγια, με τον ηγέτη των τρομοκρατών, Ισμαΐλ Χανιγιέ, να δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί όμηροι αντιμετωπίζουν τον θάνατο και τον όλεθρο όπως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

Από το πέρασμα της Ράφα πέρασαν χθες στην Αίγυπτο 76 Παλαιστίνιοι τραυματίες και 335 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων. Το πέρασμα αναμένεται να ανοίξει και σήμερα. Δεν σημειώθηκε κάτι νεότερο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για βιαιότητες Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τις βιαιότητες που διαπράττουν Ισραηλινοί έποικοι σε βάρος των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατήγγειλαν χθες οι ΗΠΑ, αναφέροντας ότι είναι «απίστευτα αποσταθεροποιητικές» και προέτρεψαν το Ισραήλ να τις καταστείλει.

«Τους στείλαμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: Αυτό είναι απαράδεκτο, πρέπει να σταματήσει και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Διπλωματικός πυρετός στη Μέση Ανατολή - Σε Ισραήλ και Τουρκία ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται την Κυριακή στην Άγκυρα, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές. Αξιοσημείωτο είναι ότι προηγήθηκε η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Την Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Η Τουρκία αναμένει το πράσινο φως από τις αιγυπτιακές Αρχές για να λειτουργήσει τα κινητά νοσοκομεία της στη Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να νοσηλευτούν εκεί Παλαιστίνιοι τραυματίες, ανέφερε απόψε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

Η Τουρκία, παραδοσιακός σύμμαχος των Παλαιστινίων, ανέβασε τους τόνους πρόσφατα εναντίον του Ισραήλ και καταδίκασε τους βομβαρδισμούς εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα. Έχει ήδη στείλει στο αεροδρόμιο Ελ Αρίς της Αιγύπτου πολλά αεροσκάφη με τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, γεννήτριες και θερμοκοιτίδες που προορίζονται για τους κατοίκους της Γάζας.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση