ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι φοβίζει τους επιστήμονες για την εξέλιξη του κορωνοϊού

Η κύρια ανησυχία των επιστημόνων

Η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Όμως, αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες είναι η μετατροπή του σε εποχικό ιό. Τι συμβαίνει με το νότιο ημισφαίριο.

Ο κορωνοϊός αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, η οποία επιχειρεί νυχθημερόν να αποκωδικοποιήσει τον νέο ιό και να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει.

Μέχρι στιγμής, ο COVID-2019 έχει οδηγεί στον θάνατο πάνω από 16.000 ανθρώπους, ενώ έχει μολύνει δεκάδες χιλιάδες ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταφέρεται στην εντατική της Λεμεσού γιατρός λόγω κορωνοϊού

Ωστόσο, η ανησυχία των επιστημόνων εδράζεται στον κίνδυνο να μετατραπεί σ’ έναν εποχικό ιό, ο οποίος θα εμφανίζεται κάθε χρόνο, κάτι το οποίο καθιστά αδήριτη την ανάγκη εξεύρεσης ενός εμβολίου.

Εξάπλωση στο νότιο ημισφαίριο

Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, παρατήρησε ότι πλέον ο κορωνοϊός αρχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας.

«Αν βιώσουν μεγάλη επιδημία, θα είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον δεύτερο κύκλο» προειδοποίησε ο ειδικός, ο οποίος συμμετέχει στην «ομάδα δράσης» του Λευκού Οίκου.

Και πρόσθεσε: «Αυτό καθιστά ακόμα πιο πιεστική την ανάγκη να αναπτύξουμε εμβόλιο, να το δοκιμάσουμε γρήγορα και να εξασφαλίσουμε πως θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο στον επόμενο κύκλο».

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές δοκιμές εμβολίων – σε Κίνα και ΗΠΑ. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να είναι έτοιμα πριν από 1,5 χρόνο.

Την ίδια ώρα, εξελίξεις υπάρχουν και στο μέτωπο της θεραπείας, όπου δοκιμάζονται νέα φάρμακα αλλά και ήδη υπάρχοντα, όπως η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη.

Γιατί βοηθάει ο κρύος καιρός

Σε κάθε περίπτωση, ο Δρ. Φάουτσι εκτίμησε ότι ο COVID-2019 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος - παρά όταν είναι θερμός και ξηρός.

Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια που εκκρίνουν οι ασθενείς, επιβιώνουν περισσότερο όταν ο αέρας είναι ψυχρός, ενώ ταυτόχρονα το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο αδύναμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μία ακόμη πιθανή εξήγηση συνίσταται στο γεγονός ότι ο ιός να αποσυντίθεται γρηγορότερα σε θερμές επιφάνειες, καθώς η προστατευτική μεμβράνη λίπους που τον περιβάλλει αποξηραίνεται με ταχύτερο ρυθμό.

Πηγή: sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X