ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στη μέγγενη το TikTok στις ΗΠΑ - Ζητούν με νόμο την πώλησή του αλλιώς θα αποκλειστεί από όλα τα app stores

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και παραπέμπεται τώρα στη Γερουσία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη νομοσχέδιο που απαιτεί από τον ιδιοκτήτη του TikTok ByteDance να πουλήσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ή να αντιμετωπίσει πλήρη απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ψηφοφορία ήταν σαρωτική, με 352 μέλη του Κογκρέσου να ψηφίζουν υπέρ και μόνο 65 κατά. Το νομοσχέδιο, το οποίο οδηγήθηκε σε ψηφοφορία αφού εγκρίθηκε ομόφωνα από μια επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, δίνει στην ByteDance με έδρα την Κίνα 165 ημέρες για να εκποιηθεί από το TikTok. Εάν δεν το πράξει, τα καταστήματα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου του App store της Apple και του Google Play, θα πρέπει να αφαιρέσουν το TikTok ή την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων σε εφαρμογές που ελέγχονται από την ByteDance.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου υποστήριξαν ότι δεν συνιστά απαγόρευση, καθώς δίνει στην ByteDance την ευκαιρία να πουλήσει το TikTok και να αποφύγει τον αποκλεισμό στις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόσωπος Mike Gallagher, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιλεκτικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κίνα, και ο αντιπρόσωπος Raja Krishnamoorthi, ο κορυφαίος Δημοκρατικός της επιτροπής, εισήγαγαν νομοθεσία για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια που δημιουργεί η κινεζική ιδιοκτησία της εφαρμογής.

«Το TikTok θα μπορούσε να συνεχίσει να ζει και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν σε αυτό υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός», δήλωσε ο Gallagher, προτρέποντας τους Αμερικανούς επενδυτές της ByteDance να υποστηρίξουν μια πώληση. «Δεν πρόκειται για απαγόρευση - σκεφτείτε το ως μια χειρουργική επέμβαση που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρέσει τον όγκο και έτσι να σώσει τον ασθενή κατά τη διαδικασία».

Η ψηφοφορία στη Βουλή αντιπροσωπεύει την πιο μεγάλη απειλή για το TikTok σε μια συνεχιζόμενη πολιτική μάχη σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η εταιρεία με έδρα την Κίνα θα μπορούσε να συλλέγει ευαίσθητα δεδομένα χρηστών και να λογοκρίνει πολιτικά το περιεχόμενο. Το TikTok έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει και δεν θα μοιραστεί δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση.

Παρά τα επιχειρήματα αυτά, η TikTok αντιμετώπισε μια απόπειρα απαγόρευσης από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 και μια απαγόρευση σε επίπεδο πολιτείας που ψηφίστηκε στη Μοντάνα το 2023. Τα δικαστήρια μπλόκαραν και τις δύο αυτές απαγορεύσεις για λόγους παραβίασης της πρώτης τροπολογίας και ο Τραμπ έχει έκτοτε αλλάξει τη στάση του, αντιτιθέμενος πλέον στην απαγόρευση του TikTok.

Η επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS) υπό την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απαίτησε τον Μάρτιο του 2023 από την ByteDance να πουλήσει τις μετοχές της στο TikTok ή να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εφαρμογής, ανέφερε το Reuters, αλλά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Το μέλλον του νομοσχεδίου είναι λιγότερο βέβαιο στη Γερουσία. Ορισμένοι Δημοκρατικοί της Γερουσίας έχουν αντιταχθεί δημοσίως στο νομοσχέδιο, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου, και πρότειναν μέτρα που θα αντιμετώπιζαν τις ανησυχίες για ξένη επιρροή σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να στοχεύουν ειδικά το TikTok. «Χρειαζόμαστε περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πρέπει αυτοί οι περιορισμοί να ισχύουν σε όλους τους τομείς», δήλωσε η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, ο οποίος πρότεινε πέρυσι ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για να δοθούν στον Λευκό Οίκο νέες εξουσίες επί του TikTok, δήλωσε ότι έχει «κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη συνταγματικότητα μιας προσέγγισης που κατονομάζει συγκεκριμένες εταιρείες», αλλά θα εξετάσει «προσεκτικά αυτό το νομοσχέδιο».

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε τη νομοθεσία, με την εκπρόσωπο Τύπου, Karine Jean-Pierre, να λέει ότι η κυβέρνηση θέλει «να δει αυτό το νομοσχέδιο να ολοκληρώνεται ώστε να φτάσει στο γραφείο του προέδρου».

Η TikTok, η οποία έχει 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, υποστήριξε το αντίθετο, δηλώνοντας ότι δεν είναι σαφές αν η Κίνα θα εγκρίνει οποιαδήποτε πώληση ή ότι θα μπορούσε να εκποιηθεί σε έξι μήνες.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση