ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σεξουαλικός εκβιασμός: Από την Τούνη στην... κάθε Τούνη (vid)

Τι ζητούν οι εκβιαστές από τα θύματά τους

Μέσα από ένα βίντεο 13 λεπτών και 21 δευτερολέπτων στο κανάλι της στο youtube η Ιωάννα Τούνη, αποφάσισε να μιλήσει για τα ροζ βίντεο με πρωταγωνίστρια την ίδια, που κυκλοφορούν σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. «Νομίζω πως το να μιλήσω για αυτό το θέμα, ήταν ότι πιο δύσκολο έχω κάνει μέχρι σήμερα. Ήταν κάτι που απέφευγα με κάθε τρόπο -για χρόνια- μέχρι σήμερα...

Πλέον το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και "αναγκάζομαι" να τοποθετηθώ δημόσια, καθώς δεν μπορώ να επιτρέψω στο εξής όλοι να μιλάνε για εμένα και εγώ να σκύβω το κεφάλι. Πριν με κρίνεις προσπάθησε να ακούσεις με την καρδιά σου και να νιώσεις με την ψυχή σου....» έγραφε στη λεζάντα κάτω από το βίντεο. Η περίπτωση της πρώην παίκτριας του ριάλιτι μόδας My style Rocks είναι μια από τις χιλιάδες που έρχεται να αντιμετωπίσει το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στον 13ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, συχνά πυκνά βρίσκονται γονείς με παιδιά ή ενήλικες που προσπαθούν να σταματήσουν τη διαρροή σεξουαλικού υλικού όπου έχουν πέσει θύμα. Όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες όταν μια ώριμη γυναίκα επισκέφθηκε το αρμόδιο τμήμα για να καταγγείλει ότι στα χέρια του πρώην συντρόφου της βρισκόταν υλικό από προσωπικές τους στιγμές με το οποίο την απειλούσε πως αν δεν επιστρέψει και πάλι στην αγκαλιά του θα το δημοσιοποιούσε. Η γυναίκα κατήγγειλε το περιστατικό για το οποίο επιλήφθηκε το αρμόδιο τμήμα.

Πολλές περιπτώσεις που έχει αντιμετωπίσει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αφορούν παράνομους έρωτες. Όπως εκείνος παντρεμένης γυναίκας της οποία ο εραστής είχε τραβήξει εν αγνοία της φωτογραφίες με προσωπικές στιγμές. Όταν η γυναίκα, η οποία δεν θέλησε να χαλάσει το γάμο της από τον οποίο έχει και παιδιά, του ζήτησε να χωρίσουν, εκείνος την απειλούσε με τις γυμνές φωτογραφίες, πως αν δεν ενέδιδε στον έρωτά του για εκείνη θα έστελνε το υλικό στο σύζυγό της. Και σε αυτή την περίπτωση επιλήφθηκε το αρμόδιο τμήμα των Αρχών.

Πολλές περιπτώσεις έχουν να κάνουν και με ανήλικα παιδιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γονέων οι οποίοι έσπευσαν να ενημερώσουν το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το γεγονός πως το 15χρονο κορίτσι τους το οποίο είχε προβεί σε ερωτική επαφή με το αγόρι της, είχε απαθανατιστεί σε βίντεο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κορίτσι-θύμα γνώριζε ότι βιντεοσκοπούνταν αλλά όταν το βίντεο αυτό έκανε το γύρο του σχολείου από κινητό σε κινητό το είπε στους γονείς του και εκείνοι πήγαν στην αστυνομία για να σταματήσει η διαρροή. «Στην περίπτωση των ανηλίκων που βιντεοσκοπούνται ή μοιράζουν φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου μεταξύ τους η διαδικασία που ακολουθείται είναι εκείνη για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού» λέει στο ΘΕΜΑ υψηλόβαθμος αστυνομικός.

Το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έρχεται αντιμέτωπο και με πολλές περιπτώσεις όπου ανήλικοι στέλνουν μεταξύ τους φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Όπως έγινε πριν από λίγους μήνες, όταν οι άνθρωποι που παρακολουθούν εάν διακινείται πορνογραφικό υλικό μέσω facebook ειδοποίησαν την Δίωξη πως ένα 16χρονο κορίτσι είχε στείλει περισσότερες από 60 γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφίες στο 16χρονο αγόρι της. Η Δίωξη πήρε καταθέσεις από τα ανήλικα παιδιά, ενώ διαπιστώθηκε πως η 16χρονη είχε στείλει με τη θέλησή της τις φωτογραφίες στον φίλο της ο οποίος απλά τις διατηρούσε στο messenger του.

Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μια περίπτωση σεξουαλικού εκβιασμού που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι και η περίπτωση της αδικοχαμένης φοιτήτριας Λίνας Κοεμτζή η οποία, σύμφωνα με το συγγενικό της περιβάλλον έπεσε από το κενό της φοιτητικής εστίας στη Θεσσαλονίκη όταν απειλήθηκε πως θα βγουν στη δημοσιότητα γυμνές φωτογραφίες της. Η υπόθεση ακόμη δεν έχει κλείσει και ερευνάται.

Οι περιπτώσεις «Τούνη» τείνουν να γίνουν μάστιγα ενώ το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται από «σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός» και αποτελεί ένα από τα φαινόμενα εγκληματικότητας της ψηφιακής εποχής. Επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τους ανήλικους και διευκολύνεται από την τεχνολογική εξέλιξη και την ευρεία διαθεσιμότητα έξυπνων κινητών συσκευών.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα άτομο μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού είναι δυο. Στην πρώτη το θύμα γνωρίζεται με το θύτη και είτε με τη θέλησή του, είτε εν αγνοία του βιντεοσκοπείται ή φωτογραφίζεται κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης. Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με διαδικτυακούς δράστες οι οποίοι προσεγγίζουν τα θύματά τους με δόλιο τρόπο, παριστάνοντας συνήθως τους συνομήλικους του ίδιου ή αντίθετου φύλου, συνομιλώντας μαζί τους μέσω διαδικτυακών σελίδων μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή και διαδικτυακών παιχνιδιών. Κατά τη διάρκεια αυτών και αφού «χτίσουν» σχέση εμπιστοσύνης με απατηλούς τρόπους, τους ζητούν να αποστείλουν υλικό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (φωτογραφίες ή βίντεο), για προσωπική δήθεν χρήση ή ακόμη και για επαγγελματική προώθηση.

Αφού παραλάβουν το υλικό, στη συνέχεια ζητούν νέες φωτογραφίες ή βίντεο, με πορνογραφικό όμως αυτή τη φορά περιεχόμενο αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς τους σκοπούς, που είναι κυρίως σεξουαλικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος.

Τα στοιχεία του τμήματος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκαλούν ανησυχία ενώ θα πρέπει να προβληματίζουν γονείς αλλά και ενήλικες. Έτσι, ενώ το 2010 υπήρχαν παγκοσμίως περίπου 3000 ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου σήμερα αυτές οι ιστοσελίδες φθάνουν στις 10.000. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χειρίστηκε το 2018, 492 υποθέσεις που αφορούσαν διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό ενηλίκων και το 2019, 275 υποθέσεις.

Επίσης το 2019 χειρίσθηκε τριακόσιες είκοσι εννιά (329) υποθέσεις που αφορούσαν πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Στις υποθέσεις αυτές το 39% των θυμάτων ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών και το 61% άνω των 15 ετών, ενώ το 82% των θυμάτων ήταν γένος θηλυκού. Επίσης, το 17% των δραστών ήταν ανήλικοι (ηλικίας από 12 ετών), ενώ το 83% των δραστών ήταν ενήλικοι, ηλικίας από 18 έως 87 ετών, ενώ το 90% αυτών ήταν γένους αρσενικού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαίτερα διαδεδομένο είναι το φαινόμενο του sexting ειδικά στις νεαρές ηλικίες, η ανταλλαγή δηλαδή μηνυμάτων ερωτικού περιεχομένου και προκλητικών φωτογραφιών μεταξύ γνωστών ή αγνώστων. Επίσης διεθνώς γνωστή είναι και η απάτη με την ονομασία «sextortionscam» κατά την οποία άγνωστοι δράστες με τη χρήση ψεύτικων προφίλ και email, στέλνουν μαζικά μηνύματα και ενημερώνουν τα θύματα ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. Στην απάτη αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πολλά από τα περιστατικά σεξουαλικού διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές είτε γιατί το θύμα αισθάνεται ντροπή για το υλικό που κλήθηκε να παράγει, είτε γιατί δε γνωρίζει -πιθανά και λόγω της ανηλικότητας - ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα σε βάρος του. Σημαντικό είναι για τους ανήλικους να γνωρίζουν ότι αν βρεθεί στην κατοχή του γυμνή ή ημίγυμνη φωτογραφία ανήλικου/-ης είναι ποινικό αδίκημα «πορνογραφία ανηλίκων» και έχει νομικές συνέπειες.

Πέρα από τον αντίκτυπο που έχουν στα θύματα οι ανωτέρω συμπεριφορές, αποτελούν και ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με το Ν.4624/19 περί προσωπικών δεδομένων, το άρθρο 370Α του Π.Κ. περί αθέμιτης καταγραφής, ενώ σε περίπτωση απόδειξης εμπορευματοποίησης του υλικού αποτελεί και κακούργημα.

Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού προτείνεται να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

• να μην μοιράσει – αποστείλει άλλο τέτοιο υλικό,
• να αναζητήσει άμεσα βοήθεια από άτομα εμπιστοσύνης, ειδικούς (π.χ. Ψυχολόγους) ή την οικογένεια,
• να μην διαγράψει τα αποδεικτικά στοιχεία (συνομιλιες, e-mail κ.λπ.),
• να διακόψει κάθε επικοινωνία, «μπλοκάροντας» τον επιτήδειο διαδικτυακό δράστη και
• να αναφέρει το συμβάν στις αρμόδιες Αστυνομικές ή Δικαστικές Αρχές (ειδικότερα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).
Επίσης είναι σημαντικό στο διαδίκτυο να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:
• κάνουμε φίλους μόνο όσους γνωρίζουμε καλά,
• δεν ανταγωνιζόμαστε για το ποιος θα κάνει τους περισσότερους φίλους,
• διατηρούμε τον έλεγχο στις πληροφορίες που αναρτούμε στα socialmedia
• ορίζουμε στις Ρυθμίσεις Απορρήτου και ασφαλείας των λογαριασμών μας,
• αποφεύγουμε αναρτήσεις μέσα από τις οποίες δηλώνεται η τοποθεσία που κινούμαστε,
• ποτέ δεν κάνουμε chat με κάποιον που δε γνωρίζουμε,
• προσέχουμε τις κινήσεις μας στην κάμερα, ενώ αν δεν την χρησιμοποιούμε καλό είναι να την καλύπτουμε με ένα αυτοκόλλητο,
• σκεφτόμαστε πολύ πριν δημοσιεύσουμε κάποια εικόνα ή κάποιο video, σεβόμενοι πάντοτε και τα προσωπικά δεδομένα των φίλων μας.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει δημοσιοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης για τους πολίτες η οποία είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο: https://cyberalert.gr/sayno/

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας συμβουλεύει «Σκεφτείτε πριν δημοσιεύσετε ή αποστείλετε υλικό με προσωπικά σας δεδομένα.Μην ενδώσετε πληρώνοντας τον εκβιασμό και μην αισθάνεστε ντροπή. Δείξτε θάρρος και καταγγείλτε το συμβάν στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές».

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X