ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Sky News: Πώληση πυρομαχικών από το Ιράν στη Ρωσία

Η συνολική αξία αυτών ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Συμβόλαιο πώλησης πυρομαχικών από το Ιράν στη Ρωσία έφερε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το Sky News.

Αν και το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι δεν έχει μπορέσει να διασταυρώσει τη γνησιότητα του συμβολαίου, η πηγή ασφαλείας που το παραχώρησε διαβεβαίωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες το θεωρούν «100% γνήσιο».

Το 16 σελίδων συμβόλαιο, με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2022, περιέχει έναν κατάλογο δειγμάτων πυρομαχικών προς πώληση στη Μόσχα.

Πρόκειται για διαφόρων μεγεθών βλήματα πυροβολικού και αρμάτων μάχης και για ρουκέτες. Η συνολική αξία αυτών ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Πιστεύεται ότι το συμβόλαιο αφορά δείγματα πριν από την πώληση μεγαλύτερων παρτίδων πυρομαχικών.

Η πηγή του Sky News αποκαλύπτει επίσης ένα συνδεόμενο συμβόλαιο πέντε σελίδων για πώληση καννών για άρματα μάχης τύπου Τ-72 και για πυροβόλα όπλα τύπου Howitzer, καθώς και για κάλυκες πυρομαχικών. Αυτή η συμφωνία είναι αξίας 740.000 δολαρίων.

Οι πρεσβείες της Ρωσίας και του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αποκάλυψη.

Το Sky News έδειξε από κοντά τα έγγραφα στον Ουκρανό Πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο τον περασμένο μήνα, καθώς και στον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Οι δύο Κυβερνήσεις είπαν ότι σχεδίαζαν να ερευνήσουν τη γνησιότητα των συμβολαίων και να αντιδράσουν αναλόγως αν αυτή επιβεβαιωνόταν.

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στο Ην. Βασίλειο Βαντίμ Πριστάικο είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του «υποψιαζόταν» πως κάτι τέτοιο συνέβαινε στο παρασκήνιο.

Ο κ. Κλέβερλι επισήμανε ότι το Λονδίνο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη για την προμήθεια επιθετικών drone στη Μόσχα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση