ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προειδοποιεί ο ΠΟΥ: Σε «επικίνδυνο μονοπάτι» ορισμένες χώρες

«Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των υγειονομικών υπηρεσιών»

Ο κόσμος βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή στην πανδημία Covid-19 και ορισμένες χώρες βαδίζουν σε επικίνδυνο μονοπάτι, αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των υγειονομικών υπηρεσιών τους υπό το βάρος της επιδημίας, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή στην πανδημία Covid-19, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο", είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

"Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ σκληροί και ορισμένες χώρες βρίσκονται σε επικίνδυνο μονοπάτι. Προτρέπουμε τους ηγέτες να αναλάβουν αμέσως δράση, να αποτρέψουν περισσότερους μη αναγκαίους θανάτους, (να προλάβουν ώστε) οι απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες να μην καταρρεύσουν και τα σχολεία να μην κλείσουν ξανά. Οπως είχα πει τον Φεβρουάριο και επαναλαμβάνω σήμερα: Δεν πρόκειται για άσκηση", ανέφερε.

Ο Τέντρος επισήμανε πως πάρα πολλές χώρες καταγράφουν εκθετική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων και "αυτό οδηγεί τώρα τα νοσοκομεία και τις εντατικές να λειτουργούν κοντά στα όρια της πληρότητάς τους ή πέραν αυτών, και βρισκόμαστε ακόμη στον Οκτώβριο".

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού σύντομα. Βελτίωση των τεστ, ιχνηλάτηση των επαφών όσων έχουν μολυνθεί και απομόνωση όσων κινδυνεύουν να διασπείρουν τον ιό θα επιτρέψουν στις χώρες να αποφύγουν τα λοκντάουν.

Έρευνα στις ΗΠΑ

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πεθάνουν από τη νόσο Covid-19 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021, όμως οι ζωές περίπου 130.000 εξ αυτών θα μπορούσαν να σωθούν, εάν όλοι φορούσαν μάσκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας μελέτης μοντέλου.

Οι εκτιμήσεις, από τη μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δείχνουν ότι με ελάχιστες αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας της Covid-19 και χωρίς προς το παρόν εμβόλια, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια "συνεχή πρόκληση δημόσιας υγείας λόγω της Covid-19 τον χειμώνα".

Μεγάλες, πολυπληθείς πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ασθενών, θανάτων και απαίτησης νοσοκομειακών πόρων, καταδεικνύει η μελέτη.

Γαλλία

Η Γαλλία θα πρέπει να ζει με τον νέο κορωνοϊό τουλάχιστον έως το επόμενο καλοκαίρι, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν, που έκανε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο, είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν σχέδια, σε αυτή τη φάση, να περιοριστούν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που στοχεύουν στο να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

Ιταλία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού παρουσίασαν αύξηση, ενώ μειώθηκε ο αριθμός νέων θανάτων. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν 19.143 νέα περιστατικά, με 91 θανάτους και πραγματοποιήθηκαν 180.032 διαγνωστικά τεστ.

Χθες τα κρούσματα ήταν 16.079 και 136 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους. Σε ότι αφορά τις διάφορες περιοχές της χώρας, η Λομβαρδία αγγίζει σήμερα σχεδόν τα 5.000 κρούσματα, στην Καμπανία καταγράφηκαν 2.280 και 2.032 στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ντομένικο Αρκούρι, ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού, στην Ιταλία, σε σύνολο 6.628 κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, μόνον στο 15%, αυτή την στιγμή, θεραπεύονται ασθενείς με Covid -19.

O Βιντσέντσο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα την Νάπολη, όμως, ζήτησε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό σε πανιταλικό locκdown, προσθέτοντας ότι η περιοχή του, "θα κινηθεί ούτως ή άλλως, με ταχύτατους ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση". Και το Πεδεμόντιο, παράλληλα, με πρωτεύουσα το Τορίνο, αποφάσισε επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, από την ερχόμενη Δευτέρα. Σε ότι αφορά, τέλος, το Βατικανό, ανακοινώθηκε πριν λίγο ότι δεκατρία μέλη της "ελβετικής φρουράς", η οποία φυλάσσει το παπικό κρατίδιο, προέκυψαν θετικά στον ιό και βρίσκονται σε κατ`οίκον απομόνωση.

Ελβετία

Κρούσματα ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η Ελβετία με το σύνολο των μολύνσεων Covid-19 να ξεπερνάει τις 100.000, καθώς το δεύτερο κύμα νέου κορωνοϊού κατακλύζει τη χώρα, τα ποσοστά μόλυνσης της οποίας υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα των γειτόνων της.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελβετία και το γειτονικό Λιχτενστάιν αυξήθηκαν κατά 6.634, στα 103.653, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 10, στους 1.877. Το ποσοστό μόλυνσης δύο εβδομάδων ανά 100.000 κατοίκους της Ελβετίας "ξεπερνά σημαντικά" εκείνα της Γαλλίας και της Ισπανίας, είναι πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με τα ποσοστά της Αυστρίας και της Ιταλίας και πενταπλάσιο από το ποσοστό μολύνσεων της Γερμανίας, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα υγείας.

"Υπερβήκαμε ξεκάθαρα πλέον όλες τις γειτονικές χώρες μας", δήλωσε ο Στέφαν Κούστερ, ο επικεφαλής του γραφείου μολυσματικών ασθενειών του υπουργείου Υγείας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Αυστηρότεροι περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν σε εθνικό επίπεδο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που η χώρα, με πληθυσμό 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, στοχεύει στο να κρατήσει ανοικτές τις επιχειρήσεις, τα παιδιά στις τάξεις και τα νοσοκομεία να λειτουργούν κοντά σε κανονικά επίπεδα.

Ολλανδία

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία σημείωσε άλμα σχεδόν κατά 10.000 τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM). Η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα μερικού lockdown για να ανακόψει την εξάπλωση της ασθένειας στις 14 Οκτωβρίου, όπως το κλείσιμο όλων των μπαρ και των εστιατορίων στη χώρα.

Ισπανία

Ο "πραγματικός αριθμός" των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την COVID-19 στην Ισπανία από την αρχή της πανδημίας "υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια", δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. "Η κατάσταση είναι σοβαρή", δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα στη διάρκεια του οποίου δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα και το οποίο φαίνεται να είχε στόχο κυρίως να προετοιμάσει τους Ισπανούς για νέους περιορισμούς προσεχώς, όταν οι περιφέρειες, που έχουν την αρμοδιότητα στον τομέα της δημόσιας υγείας, καταλήξουν σε συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση.

Ο Σάντσεθ υπενθύμισε πως η Ισπανία υπερέβη επίσημα αυτή την εβδομάδα το όριο του ενός εκατομμυρίου περιστατικών του νέου κορωνοϊού. Ομως προσέθεσε πως "ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν υπερβαίνει ήδη τα τρία εκατομμύρια των συμπατριωτών μας", εξηγώντας αυτή την τεράστια διαφορά από το γεγονός ότι η αναλογία των ανθρώπων που εντοπίζονταν θετικοί ήταν πολύ χαμηλός στις αρχές της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση