ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ηχούν και πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία

Υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται πλέον το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις εγκαταστάσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.



Ζελένσκι: Εγώ και όλη η Ουκρανία βλέπουμε και νιώθουμε την υποστήριξη όλου του κόσμου. Σας ευχαριστώ γι' αυτό!
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε μέσω βίντεο σε συγκέντρωση στην Τυφλίδα της Γεωργίας

Ηχούν και πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο


«Αντίποινα» από τη Ρωσία: Μπλόκαρε το Facebook

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor, που είναι αρμόδια για το διαδίκτυο, διέταξε σήμερα τον αποκλεισμό τουFacebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι «κάνει διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Χωρίς νερό, ρεύμα και θέρμανση η Μαριούπολη – Κραυγή αγωνίας από το δήμαρχο

Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της πόλης της Ουκρανίας.

Ρώσος πολυεκατομμυριούχος επικήρυξε τον Πούτιν για 1 εκατομμύριο δολάρια

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Ο πόλεμος του Πούτιν δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται 25 χλμ έξω από το κέντρο του Κιέβου

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης του Κιέβου στα βόρεια, ενώ παραμένουν 10 χιλιόμετρα έξω από τα κέντρα των πόλεων του Τσερνιχίβ και του Χάρκοβο στο βορρά, τόνισε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας.

Στο Χάρκοβο και στο Τσερνίχιβ, το να είσαι 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης «ισοδυναμεί με το να είσαι πραγματικά στα περίχωρα της πόλης», λόγω του τρόπου με τον οποίο η πόλη είναι απλωμένη, είπε ο αξιωματούχος.

Θραύσμα πυραύλου προσγειώθηκε στην αυλή της προεδρικής κατοικίας στο Κίεβο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βολοντίμρ Ζελένσκι

Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Νικιφόροβ δημοσίευσε δύο φωτογραφίες που -όπως φαίνεται- δείχνουν το θραύσμα στην αυλή της κατοικίας, στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, είπε ότι ο πρόεδρος αντέδρασε λέγοντας απλώς: «Αστόχησε».

 

Τουλάχιστον επτά νεκροί στο Κίεβο από νέο βομβαρδισμό - Ανάμεσά τους δύο παιδιά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίθεση έγινε σε αγροτική περιοχή λίγο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι ακούστηκαν μια σειρά απανωτές εκρήξεις στο Κίεβο.

Επικοινωνία Ζελένσκι - Ερντογάν

Σε νέο tweet του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι είχε συνομιλία και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ευχαριστώ την Τουρκία για τη συνεχή υποστήριξη», σημειώνει ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του «για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και την πυρηνική τρομοκρατία εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Πρέπει να τερματίσουμε τις εχθροπραξίες. #StopRussia», τονίζει ο Ζελένσκι.

Ζελένσκι: Νέες κυρώσεις Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι τέθηκαν στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και η ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε..

Πρόσθεσε ότι κοινό καθήκον είναι η διασφάλιση των πυρηνικών συγκροτημάτων παραγωγής ενέργειας και τις υποδομές.

Σολτς σε Πούτιν: «Σταματήστε τώρα την εισβολή στην Ουκρανία»

Σολτς και Πούτιν μίλησαν επί μία ώρα στο τηλέφωνο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η γερμανική καγκελαρία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία, αναφέρει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Το Σαββατοκύριακο ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Σύμβουλος του Ζελένσκι, που επικαλείται το AFP, γνωστοποίησε ότι ο τρίτος γύρος συνομιλιών των Ουκρανών με Ρώσους αξιωματούχους θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

 

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα μετά την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 18.30 το απόγευμα (τοπική ώρα), μετά τη ρωσική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης σήμερα, στο πλαίσιο σφοδρών συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία, θέτοντας τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού παρ' όλο που η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε ένα κτίριο κοντά στο εργοστάσιο κατασβέστηκε και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι πλέον ασφαλείς.

Ζελένσκι: Μήνυμα στον Ρωσικό λαό - Βγείτε στους δρόμους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τους Ρώσους να οργανώσουν διαμαρτυρίες για την κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ένα κτήριο στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια έντονων μαχών, προκαλώντας φόβους για πιθανή πυρηνική καταστροφή.

«Επιβιώσαμε μια νύχτα που θα μπορούσε να σταματήσει την ιστορία της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε.

Νέες εκρήξεις στο Κίεβο

Για συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο, όπου ήχησαν και πάλι οι σειρήνες, κάνει λόγο τώρα το Reuters, επικαλούμενο μαρτυρίες από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Από το βομβαρδισμό ξέσπασε φωτιά σε κτίριο των εγκαταστάσεων, η οποία κατασβέστηκε σήμερα το πρωί. Δείτε βίντεο με στιγμιότυπα από την ρωσική επίθεση και την κατάσβεση της φωτιάς:

Κορυφαίος στρατηγός του Πούτιν σκοτώθηκε στις μάχες στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ

Νεκρός έπεσε τις προηγούμενες ημέρες ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συμμετείχε στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας, καθώς φέρεται να πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή

Συγκεκριμένα, ο υποστράτηγος Αντρέι Σουχοβέτσκι, επικεφαλής της 7ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας της Ρωσίας έχασε τη ζωή του, στις μάχες που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

Λουκασένκο: «Οι λευκορωσικές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν μετέχουν και δεν θα μετάσχουν στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, πρόσθεσε ότι είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το λευκορωσικό έδαφος για την πολύπλευρη εισβολή της στην Ουκρανία.

«Ολα είναι στο τραπέζι», λέει ο Μπορέλ για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι σε ό,τι αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Θα τα εξετάσουμε όλα», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και συγκεκριμένα για την πιθανότητα αναστολής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Όλα είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μπλίνκεν: «Αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα των εδαφών μας»

Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί όλους του τους συμμάχους και το έδαφός του έναντι μιας ρωσικής επίθεσης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Η Συμμαχία μας είναι αμυντική. Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτό και θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ", τόνισε ο Μπλίνκεν, ενώ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Ουκρανία.

"Και στη διάρκεια της νύκτας είδαμε επίσης αναφορές για επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού εργοστασίου. Αυτό απλώς καταδεικνύει την αφροσύνη αυτού του πολέμου και τη σημασία να τερματιστεί και τη σημασία η Ρωσία να απομακρύνει όλα της τα στρατεύματα και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες καλή τη πίστει", συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός.

«Στον απόηχο της απρόκλητης προμελετημένης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αυτή η συμμαχία συνήλθε με ταχύτητα, ενότητα και αποφασιστικότητα, ξεκινώντας αμέσως την ειδική ομάδα ταχείας αντίδρασης», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν και συνέχισε: «Κάθε σύμμαχος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοηθά την Ουκρανία. Κάθε σύμμαχος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοηθά στην ενίσχυση του ίδιου του ΝΑΤΟ».

«Προβοκάτσια των Ουκρανών εθνικιστών» η φωτιά στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, λένε οι Ρώσοι

Για «τεράστια προβοκάτσια» που στήθηκε από τους Ουκρανούς εθνικιστές, κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχολιάζοντας τη φωτιά που φούντωσε τη νύχτα σε κτίριο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με τις αναφορές του ρωσικού υπουργείου στο RIA Novosti, ομάδα Ουκρανών εθνικιστών έβαλε φωτιά σε κτίριο εκπαιδευτικού σκοπού του πυρηνικού σταθμού και στη συνέχεια το εγκατέλειψε.

«Η απόπειρα προβοκάτσιας από τους Ουκρανούς είχε σαν στόχο να κατηγορηθεί η Ρωσία για την έκλυση ραδιενεργούς μόλυνσης» ανέφεραν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως «η κίνηση αυτή αποδεικνύει πως ο Ζελένσκι έχει χάσει τον έλεγχο των εθνικιστικών ομάδων».

Ο Ζελένσκι καλεί τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έκανε σήμερα έκκληση προς τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά της κατάληψης από τις ρωσικές δυνάμεις του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη.

Ένα κτίριο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια τυλίχτηκε στις φλόγες στη διάρκεια σφοδρών μαχών, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές, προκαλώντας φόβους για πιθανή πυρηνική καταστροφή. Η φωτιά στη συνέχεια κατασβέστηκε.

«Ρωσικέ λαέ, θέλω να απευθύνω έκκληση: πώς είναι αυτό δυνατόν; Επειτα από όλα αυτά για τα οποία πολεμήσαμε το 1987 εναντίον της καταστροφής του Τσέρνομπιλ», είπε ο Ζελένσκι, ανακαλώντας μνήμες της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής παγκοσμίως. «Πρέπει να...βγείτε στους δρόμους και να πείτε ότι θέλετε να ζήσετε, θέλετε να ζήσετε σε μια Γη χωρίς ραδιενεργό μόλυνση. Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η Ρωσία, η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα σύνορα της χώρας σας».

«Περικυκλωμένη» η Μαριούπολη, δέχεται σφυροκόπημα

Καμία πρόθεση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει η Μόσχα, αφού σήμερα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι βομβαρδισμοί σε πολλές μεγάλες πόλεις της δοκιμαζόμενης χώρας.

Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. «Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει.

Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ χθες Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Στις εικόνες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπηρεσία διάσωσης της επαρχίας διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα.

Όμως οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

 

 

Εκτός δικτύου 5 στους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες

Σύμφωνα με την αναφορά της αρμόδιας υπηρεσίας ενέργειας της Ουκρανίας, η φωτιά στις εγκαταστάσεις έχει ελεγχθεί και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν αμετάβλητα».

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, «παραμένουν άθικτοι», όμως το (ουκρανικό) προσωπικό της μονάδες έχει θέσει εκτός δικτύου τους 5 από τους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Μόνο μία μονάδα παρέχει ισχύ 690MW στο δίκτυο.

 Στόχος να τεθεί η μονάδα εκτός δικτύου ενέργειας;

Πυρηνικοί ειδικοί που παρακολουθούν τα γεγονότα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για «δεύτερο Τσερνόμπιλ», αλλά ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

«Για πρώτη φορά σήμερα το πρωί, είμαι φοβισμένη» δήλωσε στο BBC η ειδική στα πυρηνικά υλικά του Πανεπιστημίου Σέφιλντ, καθηγήτρια Κλερ Κόρκχιλ.

Ο καθηγήτρια εξήγησε ότι στους αντιδραστήρες που τίθενται εκτός σύνδεσης «κλείνουν την πυρηνική αντίδραση και τους φέρνουν σε ασφαλή και σταθερή κατάσταση».

Η Κλερ Κόρκχιλ προσθέτει ότι αυτή μπορεί να ήταν η πρόθεση της Ρωσίας: «Αν θέλετε να στοχεύσετε την τροφοδοσία τους σε ενέργεια, επιτίθεστε σε ένα κτίριο κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και αναγκάζετε τους χειριστές να το κλείσουν», λέει.

Η καθηγητρια του Πανεπιστημίου Σέφιλντ πρόσθεσε ότι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη θα ήταν «να δούμε ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα το 2011, όπου μια απώλεια ισχύος οδήγησε σε απώλεια ψύξης, η οποία προκάλεσε τήξη τριών πυρηνικών αντιδραστήρων».

Παγκόσμια ανησυχία για τον βομβαρδισμό

Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μέσω Facebook, λίγες ώρες πριν από την κατάληψη του εργοστασίου από τους Ρώσους.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά εξαιτίας βομβαρδισμού των ρωσικών δυνάμεων. «Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας. Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986–, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

 «Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε. «Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως ο αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία». Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.

 Την 24η Φεβρουαρίου, είχαν ξεσπάσει μάχες γύρω από το άλλοτε πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πλέον στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

Μπόρις Τζόνσον: Η Ρωσία απειλεί «την ασφάλεια όλης της Ευρώπης»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε σήμερα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ τις «ανεύθυνες ενέργειες» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που «απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», μετά τον βομβαρδισμό ρωσικών στρατευμάτων που προκάλεσε πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.

Έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Τζόνσον έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα «στις επόμενες ώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Κίνα καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη διάρκεια σφοδρών εχθροπραξιών.

«Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση