ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΗΠΑ - Βρετανία: Ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Όλες οι εξελίξεις

Με τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σφοδρότητα, αλλά και τη Μόσχα να πιέζεται από την διεθνή αντίδραση και την ουκρανική αντίσταση, οι κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα, μετά από 13 ημέρες πολέμου, αποκτούν κρίσιμη σημασία για την εξέλιξη της κρίσης, που προκάλεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταφεύγοντας στα όπλα.

-Στη διάθεση των ΗΠΑ όλα τα πολωνικά MiG-29

-AFP: Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για το πρωί της Τετάρτης για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων

-Ζελένσκι στο Βρετανικό Κοινοβούλιο: «Θα πολεμήσουμε τους Ρώσους, όπως εσείς τους ναζιστές»

«Απευθύνομαι σε όλους εσάς ως πολίτης, πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας, με όνειρο», δήλωσε ο Ζελένσκι ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Συνέκρινε τη μάχη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας με τις προσπάθειες των Βρετανών στον πόλεμο κατά των Ναζί Γερμανών, στο Β'Παγκόσμιο.

«Δεν θέλατε να χάσετε τη χώρα σας όταν οι Ναζί θέλησαν να σας κατακτήσουν», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Έπρεπε να παλέψετε για τη Βρετανία».

-Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την στήριξή του στην Ουκρανία και τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημείωσε πως παραμένουν πιστές στην εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά στην προστασία του εδάφους των χωρών της Συμμαχίας. «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πακέτο με τις κυρώσεις που δημιουργεί προβλήματα στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας πως «η ελευθερία κοστίζει και θα κοστίσει και στους Αμερικανούς». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τονίσει πως τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι συμβάλλουν.

-Ζελένσκι: Δεν θέλω η Ουκρανία να είναι μία χώρα που «θα πέσει στα γόνατα και θα ικετεύει»

«Πρώτα από όλα, είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, κληθείς να απαντήσει για το εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός: να αλλάξει το Σύνταγμα και να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του λεγόμενου LPR/DPR.

-Και η Βρετανία ανακοινώνει σχέδια για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

-Νεκρά 41 παιδιά από την έναρξη της εισβολής, 76 ακόμη έχουν τραυματιστεί

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής έως σήμερα στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 41 παιδιά και έχουν τραυματισθεί 76, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενίσοβα, σε ανάρτηση της στο Telegram, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Η Ντενίσοβα δήλωσε ότι από το Χάρκοβο απομακρύνθηκαν άλλα 300 άτομα. «Μεταξύ τους είναι μια μητέρα με τα τρία της παιδιά, που σώθηκαν από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού. Ωστόσο από το ωστικό κύμα τραυματίσθηκε το ένα παιδί. Επίσης μια γυναίκα δήλωσε ότι την ώρα που μιλούσε με έναν αστυνομικό, μπροστά στα μάτια τους σκοτώθηκε ένα παιδάκι», δήλωσε η Ντενίσοβα.

Στην πόλη Ντεργκάτσι της περιοχής του Χαρκόβου κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών από το ρωσικό πυροβολικό, επλήγησαν το λύκειο Ν3 και τετράγωνα με κατοικίες της πόλης. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν μεταξύ των οποίων και ένα τετράχρονο παιδάκι.

Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προσδιορισθεί ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών στην Μαριούπολη και στην Βοπλνοβάχα καθώς οι πόλεις αυτές έχουν πολιορκηθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, μεταδίδει το πρακτορείο Ukrinform.

Η Ντενίσοβα, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ανάφερε ότι βομβαρδίστηκαν περιοχές αμάχων στο Νικολάγεφ, το νότιο τμήμα της πόλης, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές 60 σπίτια, ενώ από τις επιθέσεις στο Χάρκοβο τις μέρες αυτές επλήγησαν από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού περίπου 30 σχολεία, 27 παιδικοί σταθμοί και 5 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

-Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνει σήμερα ο Μπάιντεν, λέει το Bloomberg

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από τις ΗΠΑ την Τρίτη χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συμμάχων της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η απαγόρευση θα περιλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι εξαρτώνται περισσότερο από τις ΗΠΑ στη ρωσική ενέργεια, αναφέρει πηγή που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να δράσει ακόμη πεαραπάνω, από τα τέλη του περασμένου μήνα, όταν ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μια απρόκλητη και αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό της για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από την Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Οδούς διαφυγής» από τα ρωσικά καύσιμα προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Για την οριστική της απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι 27 βρίσκονται σε ένα «εργασιακό» αδιέξοδο.

Τα περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ απευθύνουν έκκληση για την εξεύρεση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου και την επιτάχυνση της κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ΕΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων που θα εστιάζουν στην διαφοροποίηση των προμηθευτών, στην ενίσχυση της κατασκευής μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Η Μόσχα απειλεί με εμπάργκο τον Nord Stream I

Εν τω μεταξύ άνοδο έως και 32% σημείωσαν τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου μετά τις απειλές της Ρωσίας ότι θα κόψει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream Ι, ως αντίποινα για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Πρόκειται για έναν σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και η Μόσχα προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια.

Πάντως, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αναφέρει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ.

Χθες Δευτέρα, οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν έως και 79%. Ο Nord Stream προμήθευσε την Ευρώπη με 59 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι, περί το 40% των ρωσικών εξαγωγών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι.

-Πέντε «οδούς διαφυγής» από τα ρωσικά καύσιμα προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Για την οριστική της απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι 27 βρίσκονται σε ένα «εργασιακό» αδιέξοδο.

Τα περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ απευθύνουν έκκληση για την εξεύρεση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου και την επιτάχυνση της κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ΕΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων που θα εστιάζουν στην διαφοροποίηση των προμηθευτών, στην ενίσχυση της κατασκευής μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, πρόκειται να παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων που θα αφορούν στην προμήθεια LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), από «αξιόπιστους προμηθευτές», καθώς οι εν λόγω υποδομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη μεταφορά υδρογόνου, μια πηγή ενέργειας στην οποία θα στοιχηματίσει η ΕΕ.

Παράλληλα η Κομισιόν θα εστιάσει και στην «επανηλεκτροδότηση» της ΕΕ μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική) και στην ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων βιομηχανιών και κατοικιών με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ αναμένεται να αναφερθεί και σε νέες δυνατότητες για κρατικές ενισχύσεις, δίνοντας ταυτόχρονα κατευθυντήριες γραμμές για την επιβολή ευνοϊκών φορολογικών μέτρων για την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την χρήση των εσόδων από το σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ, καθώς και το ενδεχόμενο υποχρεωτικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή το ειδησεογραφικό δίκτυο euractiv, αποκαλύπτει το προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βερσαλίες στις 10 και 11 Μαρτίου, για να συζητήσουν την «σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησής της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα».

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές πριν εγκριθεί, υπάρχουν πέντε οδοί τις οποίες θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει η ΕΕ για να απομακρυνθεί από τη Ρωσία η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΕ, παρόμοιες με αυτές που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρώτη οδός είναι η εξεύρεση νέων προμηθευτών φυσικού, είτε με προμήθεια LNG που εισάγεται από κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, «και η ανάπτυξη βιοαερίου και υδρογόνου».

Μια άλλη οδός είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «και η παραγωγή των βασικών συστατικών τους», καθώς και ο «εξορθολογισμός των διαδικασιών αδειοδότησης για ενεργειακά έργα», όπως τα αιολικά πάρκα.

Μια τρίτη διαδρομή είναι η βελτίωση των διασυνδέσεων των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του «πλήρους συγχρονισμού των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας».

Τέταρτη οδός διαφυγής από τα ρωσικά καύσιμα είναι η, «ενίσχυση του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Και πέμπτη, η «βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας και προώθηση μιας πιο κυκλικής προσέγγισης στα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης».

-Ξεπέρασαν σήμερα τα 2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ξεπέρασαν σήμερα τα δύο εκατομμύρια οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου στη χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

"Σήμερα οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία ανήλθαν σε 2 εκατομμύρια. 2 εκατομμύρια", ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Γκράντι

Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία ανήλθε ακριβώς σε 2.011.312 και η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από τους μισούς (1.204.403), σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNHCR που προβαίνει σε καταμέτρηση των προσφύγων.

-Από μυστικό αεροδρόμιο μπαίνουν τα όπλα της Δύσης

Ο διοικητής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Άμυνας, στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα ένα άγνωστο αεροδρόμιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα, που έχει γίνει κόμβος αποστολής όπλων, για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα που εισέβαλαν στη χώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Κατά την επίσκεψή του στο αεροδρόμιο, ο Μίλεϊ συναντήθηκε με στρατεύματα και προσωπικό και εξέτασε τη δραστηριότητα της αποστολής.

Η τοποθεσία του αεροδρομίου παραμένει επτασφράγιστο μυστικό για την προστασία της αποστολής όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων για τη θωράκιση της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στείλει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία 17.000 αντιαρματικούς πυραύλους και 2.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Για την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, η αποστολή σοβιετικού τύπου αεροσκαφών, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29, στην Ουκρανία, εγείρει «προκλήσεις», λέγοντας ότι υπάρχουν υλικοτεχνικά προβλήματα σε αυτήν την κίνηση.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM) χρησιμοποιεί το δίκτυο σύνδεσής της με συμμάχους και εταίρους, με στόχο να συντονιστεί για την αποστολή υλικού στην Ουκρανία, όπως αναφέρει άλλος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας.

Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των ΗΠΑ για τη βοήθεια και την ασφάλεια, ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μόλις μία εβδομάδα αφότου εγκρίθηκε επίσημα από τον Λευκό Οίκο.

Περίπου 240 εκατομμύρια δολάρια του πακέτου έχουν φτάσει στην Ουκρανία και τα υπόλοιπα θα φτάσουν εντός ημερών ίσως και εβδομάδων, «αλλά όχι περισσότερο», δήλωσε ο αξιωματούχος την Παρασκευή.

Μόλις παρέλαβαν τα όπλα της Δύσης, οι Ουκρανοί τα χρησιμοποίησαν για να επιβραδύνουν και να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα μέρη της χώρας. «Πιστεύω ότι όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε τρομερά από το πόσο αποτελεσματικά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που τους παρέχουμε», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Τα όπλα που αποστέλλονται, τόνισε, είναι εξοπλισμός στον οποίο οι Ουκρανοί έχουν ήδη εκπαιδευτεί.

-Ο Ναβάλνι καλεί τους Ρώσους να συνεχίσουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις

Ο κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε σήμερα τους Ρώσους που εναντιώνονται στη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, παρά τις απαγορεύσεις.

"Η αντιπολεμική ορμή δεν θα σταματήσει να αυξάνεται στην κοινωνία, άρα οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου δεν πρέπει να σταματήσουν, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις", ανέφερε ο Ναβάλνι στο Twitter.

Εκτίμησε πως η ρωσική κοινή γνώμη αρχίζει να μεταστρέφεται κατά του πολέμου και πως "το Κρεμλίνο μπορεί να δει αυτή τη δυναμική, εξ ου και η νευρικότητα και οι απεγνωσμένες προσπάθειές του να θέσει τέλος το ταχύτερο δυνατό σε αυτή τη στρατιωτική εκστρατεία".

Ο Ναβάλνι, που είναι φυλακισμένος για περισσότερο από ένα χρόνο στο πλαίσιο μιας υπόθεσης απάτης την οποία χαρακτηρίζει πολιτική, αντιτίθεται σφόδρα στη στρατιωτική επίθεση που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου. Παρά την απειλή για βαριές ποινές φυλάκισης, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οπωσδήποτε περιορισμένες, πραγματοποιούνται καθημερινά σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Χθες, Κυριακή, τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν, εκ των οποίων περίπου 2.300 στη Μόσχα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταγραφή των διαδηλώσεων. Συνολικά, τουλάχιστον 13.500 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή, Ρώσοι εκφράζουν την υποστήριξη τους στη στρατιωτική επιχείρηση εγγράφοντας το γράμμα "Ζ", που αναγράφεται στα ρωσικά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, στα αυτοκίνητα, στα ρούχα ή στις φωτογραφίες τους που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προκειμένου να αποτρέψουν τις επικρίσεις, οι ρωσικές αρχές υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα έναν νόμο που καταστέλλει τις "ψευδείς πληροφορίες" για τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και μπορεί να φθάσουν τα 15 χρόνια φυλάκισης.

Όσοι διαδηλώνουν ή καλούν σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία κινδυνεύουν επίσης με πρόστιμα, σύμφωνα με ένα νέο άρθρο του διοικητικού κώδικα που απαγορεύει τις δημόσιες ενέργειες οι οποίες "δυσφημούν τις ένοπλες δυνάμεις". Σε περίπτωση υποτροπής, οι παραβιάσεις αυτές μπορεί να τιμωρούνται με τρία χρόνια φυλάκιση.

-Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ανθρωπιστικό διάδρομο

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τους Ρώσους ότι δεν σέβονται τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του στο Facebook και διαβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε επίσης σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ότι 30 λεωφορεία βρίσκονται καθοδόν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους που θα απομακρυνθούν από την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν προς την κατεύθυνση μιας οδού που έχει διατεθεί για την ανθρωπιστική αρωγή, πρόσθεσε η ίδια χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξάλλου τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Σούμι, πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 350 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις ουκρανικές αερχές.

«Τα πτώματα 21 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανακαλύφθηκαν» στο σημείο όπου έγινε η αεροπορική επίθεση, ανέφερε η περιφερειακή εισαγγελία στη σελίδα της στο Facebook. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί από τις υπηρεσίες διάσωσης έκανε λόγο για εννέα νεκρούς.

-ΟΗΕ: Ο αριθμός των 2 εκατ. προσφύγων αναμένεται να ξεπεραστεί σήμερα ή αύριο

Το όριο των δύο εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής αναμένεται να ξεπεραστεί "σήμερα" ή "αύριο", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

"Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των δύο εκατομμυρίων σήμερα ή ίσως, το αργότερο, αύριο", δήλωσε ο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Όσλο. "Αυτό δεν σταματά", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες.

"Αν ο πόλεμος συνεχίσει θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν πόρους και συνδέσεις", σημείωσε ο Φιλίπο Γκράντι. "Αυτή θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση για να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον και θα υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη για όλους στην Ευρώπη και πέραν αυτής", τόνισε.

Ο Γκράντι, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από επίσκεψή του στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, τρεις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, δήλωσε επίσης ότι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, στη Βοσνία και στο Κόσοβο, είχαν επίσης προκαλέσει τεράστια κύματα προσφύγων, "ίσως δύο ή τρία εκατομμύρια, αλλά σε περίοδο 8 ετών". "Τώρα πρόκειται για 8 μέρες", επισήμανε. "Κι άλλες περιοχές του κόσμου το έχουν δει αυτό, αλλά στην Ευρώπη είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", υπογράμμισε.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φτάσει στην Πολωνία από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική συνοριοφυλακή. Συνολικά 141.500 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία από την Ουκρανία χθες, Δευτέρα, λιγότεροι από αυτούς που έφτασαν στη χώρα την Κυριακή, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σήμερα στις 08:00 ώρα Ελλάδος 35.300 άνθρωποι είχαν εισέλθει στην Πολωνία, 16% λιγότεροι απ'ό,τι τις πρώτες επτά ώρες της Δευτέρας, επισήμανε επίσης. Στο μεταξύ στην Ολλανδία συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 106 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθηθούν τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν επιφορτιστεί με την συγκέντρωση χρημάτων.

"Ο μετρητής έδειξε 106,2 εκατ. ευρώ στο τέλος αυτής της εθνικής ημέρας δράσης", ανακοίνωσε σύμπραξη 11 οργανώσεων αρωγής μεταξύ των οποίων ο Ερυθρός Σταυρός και η UNICEF Ολλανδίας, διευκρινίζοντας ότι ο ειδικός τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο γίνονται δωρεές από την 1η Μαρτίου θα παραμείνει ανοιχτός.

"Για εκατομμύρια Ουκρανούς, μεταξύ των οποίων 7,5 εκατομμύρια παιδιά, η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική", υπογραμμίζουν οι οργανώσεις αυτές σε μήνυμά τους που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα, το βράδυ. "Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν μπορούν να τους προσφέρουν έκτακτη βοήθεια ζωτικής σημασίας", όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τρόφιμα, στέγη και ψυχοκοινωνική βοήθεια, διευκρινίζουν.

Στα 106 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνονται 15 εκατομμύρια που κατέβαλε η ολλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης. Οι 11 αυτές οργανώσεις, οι οποίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την συγκέντρωση χρημάτων σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών από το 1984, ανακοίνωσαν επίσης ότι έχουν διοργανώσει 48 παρόμοιες δράσεις.

-Ανοιχτό παράθυρο Ζελένσκι για συμβιβαστική λύση σε Κριμαία και Ντονμπάς – «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, όχι για να παραδοθούμε»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς όσον αφορά την Κριμαία, το Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ άφησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο ABC το βράδυ της Δευτέρας.

«Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στις περιοχές της Κριμαίας του Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι «μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές».

«Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας. Ποιος θέλει να τους αποδεχθεί στην Ουκρανία; Επομένως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Οπως αναφέρει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, o πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για διάλογο, τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει και να αναζητήσει συμβιβασμούς, αλλά δεν είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει.

«Πρώτα απ’ όλα, είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι ερωτηθείς αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για κατάπαυση του πυρός.

 

Ο Πούτιν ζει σε ένα μπαλόνι πληροφοριών χωρίς οξυγόνο

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ότι ο Πούτιν πρέπει να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει έναν διάλογο, αντί να ζει σε ένα μπαλόνι πληροφοριών χωρίς οξυγόνο. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι «η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που ικετεύει και δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

-Η Ρωσία ζητά μια ειρηνική συνύπαρξη με τις ΗΠΑ όπως κατά τον Ψυχρό Πόλεμο

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχή μιας «ειρηνικής συνύπαρξης» όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, φέρεται να ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι ανοικτό σε έναν ειλικρινή διάλογο, με αμοιβαίο σεβασμό, με τις ΗΠΑ και ότι συνεχίζει να υπάρχει η ελπίδα πως μπορεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως μετέδωσε το Interfax.

-Βρετανός υπουργός Άμυνας: «Ξοφλημένος ο Πούτιν - Θα στηρίξουμε την Πολωνία, αν στείλει μαχητικά»

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία θα υποστηρίξει την Πολωνία, αν η τελευταία αποφασίσει να παράσχει μαχητικά αεριωθούμενα στην Ουκρανία, όμως προειδοποίησε πως μια τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες για την Πολωνία.

«Θα υποστήριζα τους Πολωνούς και οποιαδήποτε επιλογή κάνουν», δήλωσε ο Γουάλας στο Sky News προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να προσφέρει αεροσκάφη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί.

«Θα προστατεύσουμε την Πολωνία, θα τους βοηθήσουμε με οτιδήποτε χρειάζονται», δήλωσε ο βρετανός υπουργός. «Η Πολωνία θα καταλάβει ότι οι επιλογές που κάνουν όχι μόνο θα βοηθήσουν άμεσα την Ουκρανία, κάτι που είναι καλό, αλλά μπορεί επίσης να τους φέρουν στην απ' ευθείας γραμμή πυρός χωρών όπως η Ρωσία ή η Λευκορωσία».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ρωσίας, ο Γουάλας υποστήριξε πως, ό,τι και να συμβεί στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ξοφλημένος.

«Οτιδήποτε και να συμβεί... ο πρόεδρος Πούτιν είναι μια ξοφλημένη δύναμη στον κόσμο και είναι τελειωμένος, ο στρατός του είναι τελειωμένος και χρειάζεται να το αναγνωρίσει», δήλωσε ο Γουάλας στο Times Radio. «Η διεθνής κοινότητα έχει ενωθεί εναντίον του ... βρίσκεται σε μια θέση από την οποία θα προκαλέσει τεράστιες οικονομικές δυσχέρειες στο λαό του».

-Ξεκίνησε η απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι και την Ιρπίν

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά την συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

 

Όλο και περισσότερο σφίγγει η «ρωσική δαγκάνα» γύρω από το Κίεβο, καθώς η κινητικότητα που επιδεικνύουν τα ρωσικά στρατεύματα το τελευταίο 24ωρο δείχνει πως πλησιάζει η τελική επίθεση με στόχο την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας. Έχοντας θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο τους την πλειονότητα των μεγάλων αστικών κέντρων της Ανατολικής Ουκρανίας, αλλά και των βασικών ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, με εξαίρεση, μέχρι ώρας, την Οδησσό, η Μόσχα εμφανίζεται να επικεντρώνει σταδιακά στην επίτευξη του βασικού της σκοπού, που δεν είναι άλλος από τον έλεγχο των βασικών διοικητικών, στρατιωτικών και κυβερνητικών δομών της χώρας.

Ήδη οι Ρώσοι εμφανίζονται ημέρα με την ημέρα να κλείνουν τις βασικές διόδους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, εξακολουθώντας ωστόσο να κινούνται με σχετικά αργούς ρυθμούς, θέλοντας, σύμφωνα με αναλυτές, να διευκολύνουν τον πληθυσμό που θέλει να εγκαταλείψει την πόλη, προκειμένου αυτή να αδειάσει έτσι ώστε να μειωθούν κατ’ επέκταση και οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντάσσεται και η στάση αναμονής που τηρεί αφενός η μεγάλη φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων μήκους 45 χλμ η οποία βρίσκεται από την πλευρά του άξονα του ποταμού Δνείπερου, στα ανατολικά του, αφετέρου και η δεύτερη μικρότερη φάλαγγα που κινείται δυτικά του ποταμού, με προέλευση από τη Λευκορωσία. Η απουσία της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία αποφεύγει να σηκώσει τα μαχητικά της λόγω της ρωσικής συντριπτικής υπεροχής στον αέρα, δίνει, άλλωστε, τον απαραίτητο χρόνο στις ρωσικές επίγειες δυνάμεις όχι μόνο να αναπτυχθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και να σταθμεύουν επί μέρες, χωρίς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αποτελέσουν εύκολο στόχο μίας τυχόν ουκρανικής αεροπορικής επιδρομής.

- Οι όροι στο τραπέζι και το όχι της Ουκρανίας

Το Κρεμλίνο βάζει ήδη ξεκάθαρα στο τραπέζι τους όρους του για να σταματήσει την εισβολή, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαμηνύει ότι συζητήσεις με τελεσίγραφα δεν γίνονται και αντιπροτείνει απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν. Την ίδια ώρα όμως σημειώνονται μικρά βήματα προόδου, όπως έδειξε η τρίτη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών στο Μίνσκ, οι οποίες συμφώνησαν και για νέα επαφή. Αλλά η κυριότερη ένδειξη ότι και η Μόσχα και το Κρεμλίνο δεν θέλουν να κλείσουν τους διαύλους επικοινωνίας και ψάχνουν μία φόρμουλα, πέρα από τις επιθετικές διακηρύξεις και το πινγκ πονγκ δηλώσεων, είναι η συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στην Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Ρώσος Λαβρόφ και ο Ουκρανός Κουλέμπα, παρόντος του Τούρκου ομολόγου τους Τσαβούσογλου. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών από την έναρξη της εισβολής. Ουσιαστικά η επαφή αυτή είναι στο πιο υψηλό επίπεδο μέχρι τώρα, ανάμεσα στα δύο μέρη και πάνω από αυτή είναι μόνο η συζήτηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, στην πιο κρίσιμη και δύσκολη ώρα των πολεμικών συγκρούσεων μπορεί να προκύψει η αναγκαιότητα της διπλωματικής λύσης, έστω κι αν ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προέβλεψε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει ελπίδα ειρήνευσης για τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

Πολλοί βλέπουν ότι, από τη μία πλευρά, η παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση έχει τεράστιο κόστος για τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα, ειδικά εάν η Δύση αποφασίσει να πληρώσει και η ίδια μεγάλο τίμημα με τις κυρώσεις, αρκεί να γονατίσει την ρωσική οικονομία και να φέρει τον Πούτιν σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο. Εάν συνεχιστούν μάλιστα και οι απώλειες στο αμιγώς στρατιωτικό πεδίο, το Κρεμλίνο θα βρεθεί σε ακόμα πιο δυσχερή θέση, ανεξάρτητα εάν πετύχει τελικά τους στόχους του, όπως επιμένει ο Πούτιν.

Από την άλλη, ούτε το Κίεβο μπορεί να αντέξει την ρωσική στρατιωτική πίεση, που καταστρέφει υποδομές και προκαλεί τερατώδες ανθρωπιστικό πρόβλημα στη χώρα, ειδικά από την ώρα που η Δύση επιμένει να μην παράσχει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ακόμα και χθες ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα εμπλακούν στη σύγκρουση αυτή επειδή «ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν παγκόσμιος πόλεμος, με μια δύναμη που διαθέτει πυρηνικά όπλα».

Υπό αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα, η διπλωματία, ακόμα κι αν δεν φαίνεται να έχει αποτελέσματα αυτή την ώρα, μπορεί να κερδίσει έδαφος τις αμέσως επόμενες. Πολλοί παρατήρησαν μάλιστα ότι οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών τη Δευτέρα διήρκησαν περισσότερες από 3 ώρες, έστω κι αν τελικά δεν έβγαλαν καποιο ευρύτερο αποτέλεσμα, - το χάσμα στα κύρια σημεία παραμένει μεγάλο - παρά μόνο μία στοιχειώδη συμφωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Ουδείς πάντως μπορεί να προβλέψει το παραμικρό, καθώς οι κινήσεις του Πούτιν είναι εντελώς απρόβλεπτες, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι θα θελήσει πάση θυσία να ικανοποιήσει κάποιους από τους βασικούς στόχους του με αυτή την πολεμική επιχείρηση και δεν πρόκειται να υπολογίσει το όποιο τίμημα. Έστω κι αν αυτό που θα φανεί ότι κερδίζει είναι πολύ μικρότερο από εκείνο, που αρχικά επεδίωκε.

- Κατάπαυση πυρός για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων ανακοίνωσε η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε πολλές ουκρανικές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις το πρωί της Τρίτη ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

"Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου" ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

- Ο Πρόεδρος Πούτιν δηλώνει ότι μόνο "επαγγελματίες στρατιώτες" θα σταλούν στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θα στείλει νεοσύλλεκτους ή εφέδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι στον πόλεμο συμμετέχουν "επαγγελματίες" στρατιώτες οι οποίοι υλοποιούν "τους καθορισμένους στόχους".

"Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν συμμετέχουν και δεν θα συμμετάσχουν στις μάχες. Δεν θα υπάρξει επίσης επιστράτευση των εφέδρων" είπε ο Πούτιν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών.

- Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις πως εμπόδισαν την απομάκρυνση των αμάχων

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε χθες Δευτέρα την ευθύνη στον ρωσικό στρατό για την αποτυχία των προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που οργανώθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Μόσχας.

"Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες", κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι "ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα" στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι "κατέστρεψαν λεωφορεία" που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πηγή: Protothema.gr/ ΑΠΕ - ΜΠΕ / In.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X