ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά άρματα μάχης στις βορειοανατολικές παρυφές του Κιέβου

Όλες οι εξελίξεις

Παγκόσμια οργή και θλίψη έχει σκορπίσει ο αεροπορικός βομβαρδισμός μαιευτηρίου χθες στην Μαριούπολη, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκαεπτά ενηλίκων. Οι εικόνες των εγκύων να μεταφέρονται αιμόφυρτες πάνω σε φορεία μετά το ρωσικό χτύπημα από αέρος, συγκλόνισαν τόσο τη διεθνή κοινή γνώμη, όσο και κορυφαίες προσωπικότητες του πλανήτη, αναδεικνύοντας έντονα μια ακόμα πτυχή της ανθρωπιστικής τραγωδίας που βιώνουν οι πολίτες της Ουκρανίας.

Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε 17 τραυματίες, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειακός αξιωματούχος, Πάβλο Κιριλένκο, ανάμεσα στους οποίους, ωστόσο, «δεν υπήρχαν παιδιά», ενώ -σύμφωνα με το Associated Press- το λιμάνι της Μαριούπολης σείστηκε περισσότερο από ένα μίλι μακριά, όταν το μαιευτήριο επλήγη από σειρά εκρήξεων εξαιτίας της ρωσικής αεροπορικής επιδρομής, καταστρέφοντας ακόμη μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου.Ζελένσκι: «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει και τότε θα’ ναι αργά να κάνετε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων»

Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη

«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βερσαλλίες.

-Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

"Στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιώτης ονόματι Σεργκίι, ο οποίος είπε πως μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.

-Ο Πούτιν λέει ότι η Δύση προσπαθεί να κατηγορήσει τη Ρωσία για τα δικά της λάθη

Στην αντεπίθεση περνά ο Βλαντίμιρ Πούτιν που υποστήριξε ότι η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για τα δικά της σφάλματα, μετά και το εμπάργκο των ΗΠΑ στο πετρέλαιο, ενώ επισημαίνει ότι οι χώρες εξαπάτησαν τους πληθυσμούς τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι κυρώσεις εις βάρος της χώρας του δεν είναι νόμιμες και δεσμεύτηκε ότι θα επιλύσει τα προβλήματα που προκύπτουν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Μόσχα τηρεί τις υποχρεώσεις της στο θέμα της ενέργειας, ενώ επισήμανε την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, επικαλούμενος το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων και ότι θα συνεργαστεί με την Κεντρική Τράπεζα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Προτεραιότητα, ανέφερε το υπουργείο, είναι η σταθεροποίησή του.

-Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία.

Το Τσερνόμπιλ είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εν μέσω των μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

-Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα ότι δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία θα στείλουν οι «27»

Στο ανάκτορο των Βερσαλλιών συγκεντρώνονται σήμερα το απόγευμα οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να συζητήσουν για ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο, ικανό να εγγυηθεί την ικανότητα της ΕΕ να ασκήσει επιρροή στον κόσμο του αύριο. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του οικοδεσπότη της συνόδου, Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

-Με Τζόνσον και Μακρόν επικοινώνησε ο Ζελένσκι

Νέα επικοιωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε την Πέμπτη ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόδρος μίλησε στον Τζόνσον για «τα νέα εγκλήματα των Ρώσων σε βάρος του ουκρανικού λαού», ενώ συζητήθηκε η «περαιτέρω στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανίας».

Η συνομιλία με τον Μακρόν επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος.

-Τσαβούσογλου: «Δεν έγινε σε εύκολο περιβάλλον η συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα» 

Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν τις συνομιλίες για την υπογραφή μιας «συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας», δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την τριμερή συνάντηση με τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών στην Αττάλεια.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που συζητούν η Ρωσία και η Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ουδετερότητας των Ουκρανών. Και η υπογραφή μιας συνολικής συνθήκης ειρήνης είναι επίσης στο τραπέζι», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τους Λαβρόφ και Κουλέμπα. Παράλληλα, τόνισε πως η Ουκρανία θέλει την Τουρκία σαν εγγυητή στην ειρηνευτική συνθήκη με τη Ρωσία.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε σε «εύκολο περιβάλλον» και «δεν πρέπει να αναμένεται ένα θαύμα από τέτοιες συναντήσεις».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί χωρίς κανένα εμπόδιο, ενώ πρόσθεσε πως η Ρωσία και η Ουκρανία συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε υπουργικό επίπεδο από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες συζήτησαν επίσης μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε ο Τσαβούσογλου.

-Ζελένσκι: «Δεν γίναμε σκλάβοι, πολεμάμε 15 ημέρες, οι Ρώσοι είναι τέρατα»

«Υπερασπιζόμαστε το κράτος μας για 15η μέρα. Εμείς επιμείναμε. Ο ουκρανικός στρατός αποκρούει επιθέσεις σε βασικές περιοχές. Χάρη στον στρατό μας, την Εθνική Φρουρά, τους συνοριοφύλακες, την αστυνομία και όλους όσοι εντάχθηκαν στην άμυνα, δεν γίναμε σκλάβοι. Και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Γιατί αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτό είναι το πεπρωμένο μας», είπε σε διαγγελμά του σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο για την αναγκαστική κατάσχεση της περιουσίας των όλων των Ρώσων στην Ουκρανία.

«Θέλουν να ταπεινώσουν τους ανθρώπους μας ώστε να παίρνουν ψωμί και νερό στα γόνατα από τα χέρια των εισβολέων. Ωστε οι Ουκρανοί να μπορούν να σώσουν τη ζωή τους μόνο πηγαίνοντας στα κατεχόμενα ή στη Ρωσία. Γι' αυτό μπλοκάρουν τη Μαριούπολη, τη Βολνοβάκα και άλλες πόλεις. Οι εισβολείς οργανώνουν εσκεμμένα αυτή την κοροϊδία για να δώσουν στους προπαγανδιστές τους ειδήσεις. Μόνο για αυτόν τον λόγο! Είναι απλά τέρατα».

-Σολτς και Μακρόν άσκησαν πίεση στον Πούτιν για άμεση εκεχειρία

Πιέσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία άσκησαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο σήμερα ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από «διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Οι κ. Μακρόν και Σολτς επέμειναν στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε η πηγή αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κατά την συνομιλία τους οι δύο δυτικοί ηγέτες «αξίωσαν» επίσης «από την Ρωσία άμεση εκεχειρία» στην Ουκρανία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις ερχόμενες ημέρες, κατέληξε ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Νέα αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη - Οι βόμβες χτυπούν σπίτια

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών.

 

 

Στο μεταξύ, ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε πως σημειώνονται νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

«Οι βόμβες χτυπούν σπίτια», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

-Η Ρωσία μπορεί να λύσει τα προβλήματά της με πώληση πετρελαίου

Ρωσικές επιχειρήσεις έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στο να διασφαλίσουν χρηματοδότηση για συμβόλαια Απριλίου για να πουλήσουν αργό και προϊόντα πετρελαίου, αλλά η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Μόσχα την Τρίτη, ενώ κάποιες πετρελαϊκές εταιρίες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Shell, έχουν πει ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο.

Οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν ακόμα αντίκτυπο στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή της αυξήθηκε κατά 55.000 βαρέλια την ημέρα στα 11,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, που επικαλείται στοιχεία από το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

Ο Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία εργάζεται με πετρελαϊκές εταιρίες και τους αγοραστές για να βρει άλλους τρόπους πληρωμής, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για πιστωτικές επιστολές.

«Βρίσκουμε άλλους τρόπους, για παράδειγμα, με κινεζικές εταιρίες –δεν είναι μια μέθοδος ευρείας χρήσης, είναι μεμονωμένες περιπτώσεις», φέρεται να δήλωσε ο Νόβακ.

Η παραγωγή από τη μεγαλύτερη ρωσική εταιρία Rosneft διαμορφώθηκε στα 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξαιρουμένης της Bashneft, η παραγωγή της Lukoil ήταν 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, της Surgutneftegaz 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και της Gazprom Neft ήταν 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Kommersant.

Ενώ η συνολική παραγωγή αυξήθηκε, με την Gazprom Neft να αντιστοιχεί στα τέσσερα πέμπτα της αύξησης, κάποιες ρωσικές εταιρίες παραγωγής αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να πουλήσουν τα φορτία τους, σύμφωνα με την Kommersant.

Αναλυτές στην εταιρία Rystad Energy στο Όσλο δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία ίσως αναγκαστεί να αρχίσει να περιορίζει την παραγωγή της σε αργό πετρέλαιο, εάν το εμπάργκο λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως αναγκάστηκε να κάνει τον Απρίλιο του 2020, όταν η παγκόσμια ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας της COVID-19.

-Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι χωρίς λόγο

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα που έγινε στην Αττάλεια, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας και ανέφερε ότι δεν πρόκειται «να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απλά για να γίνει. Πρέπει να υπάρχει σημαντική βάση διαπραγματεύσεων. Τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι στην Αττάλεια επρόκειτο να τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών Πούτιν-Ζελένσκι. «Το Κιέβο ζητά συνεχώς απευθείας συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, τώρα το θέμα αυτό συζητείται από τους υπουργούς Εξωτερικών», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Οπως φαίνεται από τις δηλώσεις Λαβρόφ, η Ρωσία παραμένει αρνητική σε μια συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, ενώ ο Ζελένσκι από τη μεριά του συνεχίζει να πιέζει για μια τέτοια.

- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας

Χωρίς πρόοδο στο επείγον ζήτημα της κατάπαυσης πυρός ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μετά την συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ στην Αττάλεια, συζητήθηκε κατάπαυση πυρός 24 ωρών, ωστόσο δεν έγινε καμία πρόοδος. «Φαίνεται πως άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις στη Ρωσία» σημείωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Δυστυχώς ο κ. Λαβρόφ δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους... Ζητήσαμε κατάπαυση πυρός 24 ωρών για να λύσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα. Δεν κάναμε καμία πρόοδο. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειεές μας, έτσι ώστε να βρούμε κάποια λύση για τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Θα ξανασυναντηθούμε στο ίδιο πλαίσιο, στον βαθμό που θα υπάρξει δυνατότητα να βρεθούν λύσεις. Οταν συναντιούνται δύο υπουργοί εχουν εντολή γιατί τους έχει εμπιστευτεί ο ηγέτης τους. Αυτή είναι η δική μου δέσμευση να συνεχίσω προκειμένου να σταματήσουμε τον πόλεμο και την οδύνη των ουκρανών και να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας από τη Ρωσία», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα.

Από τη μεριά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους λέγοντας ότι η ρωσική πλευρά ανοίγει διαδρόμους διαφυγής όπου χρειάζεται. Το αν θα λειτουργήσουν εξαρτάται από αυτούς που ελέγχουν αυτές τις περιοχές, πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Η ρωσική πλευρά έχει παρουσιάσει πολλές συγκεκριμένες προτάσεις, η πλευρά του Κιέβου, τις πήρε να τις μελετήσει και μας είπαν ότι θα μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο, συνέχισε ο Λαβρόφ, διαμηνύοντας ότι ο εξοπλισμός των Ουκρανών από τη Δύση είναι πολύ επικίνδυνος. Θέλουμε να σταματήσει η πολιτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το χθεσινό ρωσικό χτύπημα σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη, ανέφερε ότι πως «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες για φριχτές ενέργειες που δήθεν έκαναν οι ρωσικές δυνάμεις». «Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο μαιευτήριο είχε καταληφθεί από Ουκρανούς εθνικιστές, τις δυνάμεις του Αζόφ, και χρησιμοποιούσαν τις μητέρες σαν ανθρώπινη ασπίδα», ισχυρίστηκε ο Σεργκέι Λαβρόφ,

 Οι δηλώσεις του Ντμίτρο Κουλέμπα

Οι δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ

-Κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς κι άλλους έξι Ρώσους ολιγάρχες ανακοίνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο

Κυρώσεις σε επτά Ρώσους ολιγάρχες ανακοίνωσε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσά τους και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

-Η Κίνα αρνείται να πουλήσει ανταλλακτικά αεροσκαφών στη Ρωσία

Η Κίνα αρνήθηκε να προμηθεύσει ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ανταλλακτικά αεροσκαφών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ρωσία θα αναζητήσει ευκαιρίες για να αγοράσει ανταλλακτικά αεροσκαφών από άλλες χώρες, περιλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ινδίας.

-Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει μέχρι τώρα 710 πυραύλους, λέει το Πεντάγωνο

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 710 πυραύλους σε ουκρανικούς στόχους από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Περίπου οι μισοί από αυτούς εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία και οι άλλοι μισοί από το εσωτερικό της Ουκρανίας, προσθέτει το Πεντάγωνο.

Σε ότι αφορά τις ανθρώπινες απώλειες, περίπου έξι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος δίχως να κατονομάζεται, όπως μεταδίδει το CNN.

O αξιωματούχος προειδοποίησε ότι είναι απίστευτα δύσκολο να γίνει ακριβής εκτίμηση των ανθρώπινων απωλειών -κυρίως όταν οι μάχες εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνο.

-Συζητούνται οι απευθείας επαφές Πούτιν-Ζελένσκι, λέει ο Πεσκόφ

Μια απευθείας συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στις συζητήσεις που γίνονται αυτή την ώρα στην Αττάλεια μεταξύ του του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο απυθείας συνομιλιών Πούτιν-Ζελένσκι. «Το Το Κιέβο ζητά συνεχώς απευθείας συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, τώρα το θέμα αυτό συζητείται από τους υπουργούς Εξωτερικών», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Κατά την ενημέρωσή του, αναφέρθηκε και στον σοκαριστικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Μαριούπολης. Χθες, τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε μαιευτήριο και παιδιατρικό νοσοκομείο στην πολιορκημένη πόλη με την ηγεσία της Ουκρανίας να κατηγορεί τη Μόσχα ότι τροκρατεί τον λαό της χώρας ενώ πολλοί ξένοι ηγέτες έσπευσαν να καταδικάσουν έντονα τη ρωσική επίθεση.

Όπως είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, θα διενεργηθεί ειδική έρευνα για τον βομβαρισμό υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις και πληροφορίες από τον στρατό. Νωρίτερα σήμερα, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 7 Μαρτίου ότι το νοσοκομεία είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση από τον οποίοι οι Ουκρανοί έριχαν πυρά.

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία τονίζοντας ότι η «ρωσική οικονομία υφίσταται σοκ από τις κυρώσεις».

-Δημιουργούμε κρατικό απόθεμα τροφίμων, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα δημιουργήσει κρατικό απόθεμα τροφίμων που θα είναι αρκετά μεγάλο για να σιτίσει τον λαό της χώρας και τις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, δήλωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Το κράτος θα αγοράσει σιτηρά και άλλα αποθέματα στις ποσότητες που καταναλώνει ετησίως ολόκληρη η χώρα με δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης επικαλούμενη τις δηλώσεις του Σμίγκαλ.

«Αυτό θα παράσχει στη χώρα επαρκή τρόφιμα», δήλωσε ο Σμίγκαλ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ουκρανία είναι μια χώρα με μεγάλη παραγωγή και εξαγωγή τροφίμων, αλλά αναλυτές του αγροτικού τομέα έχουν επισημάνει ότι η εισβολή της Ρωσίας --η οποία χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» τις ενέργειές της στην Ουκρανία-- θα μπορούσε να μειώσει απότομα τις καλλιεργημένες εκτάσεις για τη συγκομιδή σιτηρών του 2022, προκαλώντας ελλείψεις για τον υπόλοιπο κόσμο, όπως και για την Ουκρανία.

Η χώρα, η οποία παραδοσιακά αρχίζει τις προετοιμασίες για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, έχει ανακοινώσει ότι οι αγρότες θα αρχίσουν την σπορά σε ασφαλείς περιοχές, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν έλλειψη καυσίμων και σπόρων.

-Η Μόσχα κατηγορεί το Πεντάγωνο ότι χρηματοδότησε στην Ουκρανία έρευνες για βιολογικά όπλα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρηματοδότησαν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι βρήκε αποδείξεις προς την κατεύθυνση αυτή σε ουκρανικά εργαστήρια.

«Ο στόχος αυτών των χρηματοδοτημένων από το Πεντάγωνο βιολογικών ερευνών στην Ουκρανία ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων», δήλωσε κατά την πρωινή ενημέρωση που έκανε για τη σύγκρουση στην Ουκρανία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα βρήκε «έγγραφα των υπαλλήλων ουκρανικών εργαστηρίων» που κάνουν λόγο για «μεταφορά ανθρώπινων βιοϋλικών που έχουν ληφθεί στην Ουκρανία προς ξένες χώρες έπειτα από αίτημα αμερικανών αντιπροσώπων».

Ο Κονασένκοφ επικαλέσθηκε επίσης ένα «αμερικανικό σχέδιο σχετικό με μεταφορά παραγόντων παθογένειας από άγρια αποδημητικά πτηνά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ επρόκειτο «να διεξαγάγουν εργασίες σχετικά με τους παράγοντες παθογένειας πτηνών, νυκτερίδων και ερπετών το 2022 στην Ουκρανία», καθώς και σχετικά με «τη δυνατότητα εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και του άνθρακα».

«Στα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί και χρηματοδοτούνται στην Ουκρανία, έγγραφα δείχνουν ότι πειράματα πραγματοποιήθηκαν με δείγματα κορονοϊού νυχτερίδας», υποστήριξε ακόμη ο ρώσος εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ, όπως και η Ουκρανία, έχουν διαψεύσει την ύπαρξη στη χώρα εργαστηρίων για την παραγωγή βιολογικών όπλων. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει από τις 24 Φεβρουαρίου μια ρωσική επίθεση που διεξάγεται από δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Η Ρωσία είχε κατηγορήσει από το 2018 τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν μυστικά βιολογικά πειράματα σε ένα εργαστήριο της Γεωργίας, μιας άλλης πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που, όπως η Ουκρανία, φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

-Ξεκίνησε η συνάντηση στην Αττάλεια

Ξεκίνησε στην Αττάλεια, στην Τουρκία, η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Τον Ντμίτρο Κουλέμπα και τον Σεργκέι Λαβρόφ, υποδέχθηκε νωρίτερα ως οικοδεσπότης ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν σήμερα στην Τουρκία την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου, στο περιθώριο ενός φόρουμ που διεξάγεται στο τουριστικό θέρετρο.

 

-Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχασε επαφή και με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει χάσει την επαφή με τα απομακρυσμένα της συστήματα που παρακολουθούν τα ραδιενεργά υλικό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανέφερε η ΙΑΕΑ σε ανακοίνωσή της.

Η Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων από την περασμένη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού ήρθε μια ημέρα αφότου παραδέχτηκε ότι το ίδιο έχει συμβεί στις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ, κοντά στον εγκαταλελειμμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που ήταν το επίκεντρο της πυρηνικής καταστροφής το 1986.

Και οι δύο τοποθεσίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά λειτουργούν από ουκρανικό προσωπικό σε συνθήκες που η ΙΑΕΑ τονίζει ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε την ανησυχία του «για την ξαφνική διακοπή της ροής δεδομένων προς τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Βιέννη από τις δύο τοποθεσίες, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυρηνικού υλικού με τη μορφή αναλωμένου ή φρέσκου πυρηνικού καυσίμου και άλλων τύπων πυρηνικού υλικού».

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τη διαταραχή, ανέφερε η ΙΑΕΑ, προσθέτοντας ότι οι μεταδόσεις από άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των τριών άλλων επιχειρησιακών πυρηνικών σταθμών της, συνεχίζονται. Η κατάσταση του εξοπλισμού που είχε σταματήσει να εκπέμπει είναι «αβέβαιη».

Ο διεθνής οργανισμός ανέφερε επίσης ότι ο διαχειριστής της Ζαπορίζια είχε ενημερώσει ότι δύο από τις τέσσερις εξωτερικές γραμμές υψηλής τάσης είχαν καταστραφεί, οπότε μόνο δύο ήταν πλέον διαθέσιμες.

Ο μετασχηματιστής μιας μονάδας υποβαλλόταν επίσης σε επείγουσα επισκευή αφού ανακαλύφθηκε βλάβη στο σύστημα ψύξης της μετά τα γεγονότα της 4ης Μαρτίου, ημερομηνία της πυρκαγιάς και των συγκρούσεων.

«Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις προστέθηκαν στις αυξανόμενες ανησυχίες της ΙΑΕΑ σχετικά με τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στην Ουκρανία στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας» ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

-Χωριστές συναντήσεις Τσαβούσογλου με Λαβρόφ και Κουλέμπα πριν την τριμερή

Χωριστές συναντήσεις με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και με τον Ουκρανό ομόλογό του Νμίτρο Κουλέμπα είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από την τριμερή συνάντηση της Αττάλειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, αμέσως μετά την τριμερή, ο Νμτίτρο Κουλέμπα θα δώσει ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου.

-Η Ρωσία δεν θα συμμετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Η Ρωσία δεν θα συμμετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο ανέφερε επίσης πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ υπονομεύουν το ευρωπαϊκό αυτό σώμα, που σχεδιάστηκε για να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

-Στην Αττάλεια έφτασε ο Κουλέμπα - Θα συναντηθεί σήμερα με τον Λαβρόφ

Στην Αττάλεια έφτασε πριν από λίγο ο Ντμίτρο Κουλέμπα, όπου τον υποδέχθηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα έχουν σήμερα στην Τουρκία την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Τον Σεργκέι Λαβρόφ (που έφτασε εχθές στην πόλη) και τον Ντμίτρο Κουλέμπα υποδέχθηκε ως οικοδεσπότης ο τούρκος ΥΠΕΞ στην Αττάλεια (νότια), τουριστικό θέρετρο που προτιμούν πολλοί ρώσοι τουρίστες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι η Τουρκία «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος.

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη να κηρυχθεί ξανά κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες σε σειρά λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Ο κ. Κουλέμπα διαβεβαίωσε χθες μέσω Facebook ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι συνομιλίες να είναι «όσο πιο αποτελεσματικές είναι δυνατόν», επισημαίνοντας ωστόσο πως οι προσδοκίες του είναι «περιορισμένες». «Δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αποσπάσουμε το μέγιστο», ανέφερε προειδοποιώντας πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες».

Η ατμόσφαιρα ενδέχεται να είναι πολύ τεταμένη. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άλλωστε πρόσφατα μιλώντας στο CNN τον ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», αναφερόμενος στον υπουργό του καθεστώτος του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

-Το Κογκρέσο ενέκρινε πέραν των 13 δις βοήθεια για την Ουκρανία και επέβαλε εμπάργκο για ρωσικό πετρέλαιο

Δύο νομοσχέδια οικονομικής φύσης ενέκρινε χθες το αμερικανικό Κογκρέσο ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες κατά πλειοψηφία την επίσπευση της οικονομικής βοήθειας ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.
 
Επίσης, ψήφισε την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία ως αντίποινα για τη συνεχιζόμενη επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

-Δεν μπορούμε να σταματήσουμε μόνοι μας τον Πούτιν, λέει στο Sky News ο Ζελένσκι 

Να ενωθεί η διεθνής κοινότητα ώστε να μπει ένα τέλος στα δεινά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός από την ρωσική εισβολή, ζήτησε μέσω συνέντευξης στο Sky News στην έδρα του στο Κίεβο το βράδυ της Τετάρτης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος παρατήρησε ότι για όποιον ζει τη φρίκη του πολέμου στη χώρα του η Δύση κινείται πολύ αργά. «Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε όλο αυτό μόνοι μας», σημείωσε, πριν επαναλάβει το αίτημα για αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Ουκρανίας.

Όπως σημείωσε, αν οι άλλες χώρες είναι ενωμένες «κατά του ναζισμού, κατά αυτής της τρομοκρατίας» θα έπρεπε μόνες να έχουν επιβάλει απαγόρευση πτήσεων και όχι να τους το ζητά επανειλημμένα ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι οι άλλες χώρες θα έπρεπε να έλεγαν συγνώμη στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους για το ότι δεν ενήργησαν «χθες» ή μια εβδομάδα πριν, διότι «χθες ο κόσμος δεν έκανε τίποτα».

Στο ερώτημα αν συμμερίζεται το επιχείρημα ότι ο αποκλεισμός τους εναέριου χώρου θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, ο κ. Ζελένσκι απάντησε: «Χειρότερα για ποιον; Για τις δικές μας οικογένειες όχι. Για εκείνους; Κανείς δεν ξέρει. Τα πράγματα είναι τώρα πολύ άσχημα». Προειδοποίησε δε ότι θα είναι αργά όταν η Δύση αντιληφθεί πως πρέπει να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων, καθώς θα έχουν σκοτωθεί εκατομμύρια άνθρωποι.

Είπε επίσης ότι οι Ρώσοι αποκλείουν τις ουκρανικές πόλεις και οδηγούν παιδιά σε θάνατο λόγω έλλειψης τροφίμων και νερού «διότι θέλουν να μας κάνουν να νιώσουμε σαν ζώα».

-Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε αρκετές ουκρανικές πόλεις, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους

Τοπικοί αξιωματούχοι στην Ουκρανία έκαναν λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές ουκρανικές πόλεις.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι (βορειοανατολικά), έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκε τμήμα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου εκεί. Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε, μέσω Facebook ,πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά.

Εξάλλου το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες. Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στη Χαρκίβ, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι, μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου). Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και το επιτελείο του παραμένουν στο Κίεβο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής Προεδρίας Κύριλλο Τιμοσένκο.

-Το ρωσικό Υπ. Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση θερμοβαρικών όπλων στην Ουκρανία, λέει το Λονδίνο

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter το βράδυ της Τετάρτης πως το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας «επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία».

Όπως εξηγείται, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι εκτοξευτήρας που μπορεί να εκτοξεύει πολλαπλούς πυραύλους με θερμοβαρικές κεφαλές, «προκαλώντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα».

Πρόκειται για βλήματα που αναφλέγουν το οξυγόνο από τον περιβάλλοντα χώρο προξενώντας έκρηξη σε τεράστια θερμοκρασία. Το ωστικό κύμα είναι ισχυρότερο και με μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό συμβατικών όπλων.

Μπορεί να προκαλέσουν συντριπτική ζημιά σε υποδομές και καταστροφή οργάνων στο ανθρώπινο σώμα ή σύμφωνα με ειδικούς ακόμα και να εξαϋλώσουν ανθρώπινα σώματα.

Οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, έχουν χρησιμοποιήσει θερμοβαρικούς πυραύλους στο παρελθόν, στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία.

Δεν είναι παράνομα όπλα, αλλά η χρήση τους ορίζεται με αυστηρότητα από το δίκαιο ενόπλων συρράξεων και απαγορεύεται η χρήση τους κατά στρατιωτικών στόχων με τρόπο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αμάχους.

«Αν ο Πρόεδρος Πούτιν εσκεμμένα χρησιμοποιήσει το σύστημα TOS-1A κατά αμάχων θα ήταν παράνομο», ανέφερε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σε συνοδευτικό βίντεο.

Πηγή: Protothema.gr/ ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση