ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιος ήταν ο Ναβάλνι - «Πλήρωσε το θάρρος του με την ζωή του»

Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατό του

Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές.

Ο 47χρονος Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος που έγινε γνωστός πριν από 10 και πλέον χρόνια σατιρίζοντας την ελίτ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και διατυπώνοντας κατηγορίες για εκτεταμένη διαφθορά, βρισκόταν σε φυλακή περίπου 60 χλμ. βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

«Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους ο κατάδικος Ναβάλνι ένιωσε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα και σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του. Οι ιατροί του σωφρονιστικού ιδρύματος έφτασαν αμέσως και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης.

Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, τα οποία όμως δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου του βρίσκονται υπό εξακρίβωση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ποιος ήταν ο Ναβάλνι

Πρώην εθνικιστής πολιτικός, ο Ναβάλνι συνέβαλε στο ξέσπασμα των διαδηλώσεων του 2011-12 στη Ρωσία κάνοντας εκστρατεία κατά της εκλογικής νοθείας και της κυβερνητικής διαφθοράς, στρέφοντας την έρευνά του μαζί τους συνεργάτες του στον στενό κύκλο του Πούτιν και παρουσιάζοντας τα ευρήματα σε βίντεο, που συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές.

Το απόγειο της πολιτικής του καριέρας το γνώρισε ο Ναβάλνι το 2013, όταν εξασφάλισε το 27% των ψήφων σε εκλογές για το δημαρχιακό θώκο της Μόσχας, που ελάχιστοι πίστευαν ότι ήταν ελεύθερες ή δίκαιες. Ο Ναβάλνι παρέμεινε επί χρόνια «αγκάθι» στα πλευρά του Πούτιν, αποκαλύπτοντας ένα παλάτι που χτίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα για προσωπική χρήση του Ρώσου προέδρου, επαύλεις και γιοτ που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και μια πόρνη που συνέδεε έναν κορυφαίο αξιωματούχο της εξωτερικής πολιτικής με γνωστό ολιγάρχη.

Το 2020 ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα μετά από ύποπτη δηλητηρίαση με Novichok από τη διάδοχο της ΚGB υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, την FSB, και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία. Ανάρρωσε και επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης της αποφυλάκισης και του επιβλήθηκε η πρώτη από τις πολλές ποινές κάθειρξής του διάρκειας άνω των 30 ετών, που συνολικά θα ήταν πάνω από 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Ο Ναβάλνι είχε καταδικαστεί να παραμείνει στη φυλακή έως την ηλικία των 74 ετών για κατηγορίες που, όπως έλεγε, ήταν κατασκευασμένες και είχαν στόχο να τον κρατήσουν μακριά από τα πολιτικά δρώμενα.

Ο Πούτιν ξεκίνησε πρόσφατα προεκλογική εκστρατεία για μια πέμπτη θητεία στην προεδρία. Είναι ήδη ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά τον Ιωσήφ Στάλιν και ίσως τον ξεπεράσει εάν διεκδικήσει ξανά το ύπατο αξίωμα της χώρας το 2030, ενδεχόμενο που παραμένει ανοικτό μετά την τροποποίηση των κανόνων του Συντάγματος το 2020 για τα όρια προεδρικής θητείας.

«Σύμφωνα με την απόφαση της οικογένειας του Αλεξέι Ναβάλνι, δεν σχολιάζω τίποτα απολύτως. Προσπαθούμε να δούμε τι έχει συμβεί. Ο συνήγορος υπεράσπισής του, που τον επισκέφθηκε την Τετάρτη, μας είπε ότι ο Αλεξέι ήταν μια χαρά», δήλωσε ο δικηγόρος του Ναβάλνι, Λεονίντ Σολοβιόφ, στη Novaya Gazeta.

Αντιδράσεις για τον θάνατό του

Σαρλ Μισέλ

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία τονίζει ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι' αυτό τον τραγικό θάνατο».

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» προσθέτει.

Τέλος ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

Σολτς

«Η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία (...) Ο Ναβάλνι πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με την ζωή του», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στις πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο του ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, για τις οποίες διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχουν απολύτως επιβεβαιωθεί.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κ. Σολτς εξέφρασε την θλίψη του για την είδηση και έκανε λόγο για τρομερό γεγονός. Υπενθύμισε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε νοσηλευθεί στο Βερολίνο έπειτα από δηλητηρίαση και είχε το θάρρος να επιστρέψει κατόπιν στην Ρωσία. «Τώρα πλήρωσε πιθανότατα αυτό του το θάρρος με τη ζωή του», πρόσθεσε ο καγκελάριος και σημείωσε: «Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς τι είδους καθεστώς βρίσκεται στην εξουσία στην Μόσχα. Η Ρωσία δεν είναι πλέον εδώ και καιρό δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag Μίχαελ Ροτ σχολίασε ότι «ο Πούτιν ενεργεί σαν νονός της μαφίας, σύμφωνα με την παράδοση του Στάλιν: κάθε τόσο μια δολοφονία επί πληρωμή προκειμένου να εκφοβίσει τα επικριτικά μυαλά που αμφισβητούν την παντοδυναμία του». Η Ρωσία είναι «μια τυπική δικτατορία», έγραψε ο κ. Ροτ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Ζελένσκι: Ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν, που πρέπει να λογοδοτήσει

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέδειξε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως υπεύθυνο για τον θάνατο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησε να λογοδοτήσει.

«Προφανώς ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν, όπως τόσες χιλιάδες άλλοι. Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται ποιος θα πεθάνει και προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του. Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

«Πλήρωσε με τη ζωή του την αντίστασή του σ' ένα σύστημα καταπίεσης», σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΞ

Ο φυλακισμένος ρώσος διαφωνών Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ' ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ σε σχόλιά του για το θάνατο του διάσημου ρώσου αντιπολιτευομένου.

«Ο θάνατός του σε φυλακή μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

«Δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο»

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε στην πλατφόρμα X πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο».

«Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο λετονός πρόεδρος.

Πηγές: Protothema.gr / iefimerida.gr / ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση