ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παγετός, ξύλο και απομόνωση - Η φυλακή του «Πολικού Λύκου» όπου πέθανε ο Ναβάλνι

Ναβάλνι: Αυτή είναι η σκληρή φυλακή του «Πολικού Λύκου» στη Σιβηρία, όπου ξεψύχησε

Στο απομακρυσμένο Χαρπ, μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο, κρατούνταν φυλακισμένος ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο υπ' αριθμόν 1 αντίπαλος του Πούτιν κρατούνταν σε φυλακές «ειδικού καθεστώτος», οι οποίες θεωρούνται από τις πιο σκληρές και απομονωμένες στη χώρα.

Οι συνθήκες στο σημείο που βρίσκονται οι φυλακές είναι εξαιρετικά δύσκολες για διαβίωση, αλλά και για να μπορέσει να πλησιάσει κάποιος.

Ο Ναβάλνι κρατούνταν στην «Αποικία 3», η οποία είναι από τις πλέον σκληρές φυλακές, καθώς οι φυλακισμένοι ζουν κάτω από πολικό ψύχος. Δεν είναι τυχαίο ότι την ονομάζουν φυλακή του «Πολικού Λύκου».

Εκεί βρισκόταν και πέρασε τις τελευταίες ώρες του ο Ναβάλνι, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας. Στις φυλακές αυτές είχε μεταφερθεί τον Δεκέμβριο, υπό άκρα μυστικότητα. Το ταξίδι είχε κρατήσει, μάλιστα, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, σχεδόν τρεις εβδομάδες.

«Οι συνθήκες εκεί είναι σκληρές, με ειδικό καθεστώς στη ζώνη του μόνιμου παγετού. Είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε εκεί και τα ταχυδρομεία δεν λειτουργούν» είχαν πει συνεργάτες του Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντας τις φυλακές ως ένα πιο σύγχρονο «σοβιετικό γκούλαγκ», καθώς στην Αποικία 3 αναγκάζονταν να κάνουν εργασίες και οι κρατούμενοι είναι, κυρίως, πολιτικοί αντίπαλοι του Κρεμλίνου.

Καψώνια, ξύλο και παγετός

Πρώην κρατούμενοι κάνουν λόγο για «σκληρό περιβάλλον, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης μαζί με σωματική και ψυχολογική βαρβαρότητα.

«Οι συνθήκες σε αποικίες ειδικού καθεστώτος είναι τρομερές, είναι σαφές ότι πρόκειται για κράτηση σε μέγιστη απομόνωση» είχε πει στους «The Moscow Times» ο Ιγκόρ Καλιάπιν, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, ο οποίος εκτιμά πως ο λόγος που έστειλαν εκεί τον Ναβάλνι ήταν ακριβώς για να τον έχουν πλήρως απομονωμένο από όλους.

Σύμφωνα με πρώην κατάδικους, έχουν λάβει μέρος καψώνια και βασανιστήρια στις φυλακές αυτές, ενώ ακόμη κι αν κάποιος φωνάξει σε βοήθεια, είναι τόσο απομονωμένος στην περιοχή, που δεν θα τον ακούσει κανείς…

Με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία είναι πάντα υπό το μηδέν και ορισμένες νύχτες φτάνει και τους -35.

Οι φύλακες υποδέχονται τους κρατούμενους με παγωμένο ντους και μετά, σύμφωνα με πρώην κατάδικους, ακολουθεί... ξύλο. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δουν γιατρό, περιμένουν για μέρες ή και εβδομάδες...

Το 2015, μάλιστα, ένας τρόφιμος, μη αντέχοντας την απάνθρωπη συμπεριφορά των υπαλλήλων στις φυλακές, έβαλε τέλος στη ζωή του κόβοντας τις φλέβες του.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X