ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ουκρανία: «Ο πόλεμος θα λήξει στις 9 Μαΐου»

Το BBC γράφει ότι η πρώτη φάση του πολέμου πέρασε

Ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να μετρά απώλειες και τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση να συνεχίζεται. Στη δεύτερη φάση του πολέμου αναφέρονται βρετανικά δημοσιεύματα αναλυόντας τους επόμενους στόχους του Πούτιν, τα λάθη του, ενώ υπάρχει και εκτίμηση για το τέλος του πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν ότι στοχεύουν στρατιωτικά στα ανατολικά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Ντονμπάς, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Κρεμλίνο περιορίζει τις επιθέσεις σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας σε ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας, στη Μόσχα, ο Σεργκέι Ρούντσκοι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού στρατού, τόνισε ότι η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση. Μια φάση που έχει σχεδιαστεί για την πλήρη «απελευθέρωση» των ανατολικών περιοχών του Ντονμπάς. Περιέγραψε τους στόχους για τις άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο στρατηγικής για να αποσπαστεί η προσοχή του ουκρανικού στρατού.

Οι ουκρανικές αρχές και οι αξιωματούχοι της Δύσης, όπως αναφέρεται στους FT, επεξεργάζονται με προσοχή το νέο στρατιωτικό σχέδιο της Μόσχας, καθώς η ρωσική προέλαση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις παρεμποδίζεται από μια σθεναρή - περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν - ουκρανική άμυνα.

Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Βέλγιο και την Πολωνία δήλωσε την Παρασκευή ότι πλέον οι δηλώσεις από αξιωματούχους του Κρεμλίνου δεν αντιμετωπίζονται πια ως νέα είδηση αλλά αυτό που τώρα έχει σημασία είναι η αλλαγή στην στρατηγική.

«Οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της ρωσικής επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Ρούντσκοι, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού.

«Οι στρατιωτικές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που επιτρέπει σε μας να επικεντρωθούμε στον βασικό μας στόχο: την απελευθέρωση του Ντονμπάς», τόνισε ο ανώτατος αξιωματούχους του ρωσικού στρατού.

«Τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να περικυκλώσουν το Κίεβο, καθώς και το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ και το Σούμι στα βορειοανατολικά και το
Μικολάιβ στα νοτιοδυτικά και να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων του νότου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποσπάσει την προσοχή του ουκρανικού στρατού και είχαν περιορίσει την ικανότητά του να απαντήσει στις ρωσικές ενέργειες στο Ντονμπάς» συμπλήρωσε.

Ο Ρούντσκοι διεμήνυσε, δε, ότι στόχος της Μόσχας ήταν πάντα να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς.

«Ποτέ δεν σχεδιάζαμε να τους ορμήξουμε», είπε ο Ρούντσκοι αναφερόμενος στο Κίεβο, το Χάρκοβο, το Σούμι και άλλες πολιορκημένες πόλεις.

«Αν και η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξακολουθήσει να πολιορκεί αυτές τις πόλεις, οι δυνάμεις και οι πόροι μας θα επικεντρωθούν στον κύριο στόχο, την πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς», πρόσθεσε ο Ρούντσκοι.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Ντονμπάς διεξάγουν πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Η εκτίμηση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών είναι ότι το σχέδιο της Ρωσίας για μια γρήγορη νίκη απέτυχε σε μεγάλο βαθμό εν μέσω σφαλμάτων τακτικής και απροσδόκητα ισχυρής ουκρανικής αντίστασης.

Τι γράφει το BBC

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τους FT και το BBC γράφει ότι η πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία έχει περάσει.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έχει ολοκληρωθεί ως επί το πλείστον και ότι στόχος είναι η «απελευθέρωση» της περιοχής Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση δείχνει ότι η Ρωσία πιθανόν να στραφεί σε πιο περιορισμένους στόχους μετά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κρεμλίνου, τα οποία αναπαράγουν τα ρωσικά ΜΜΕ, οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής Λουχάνσκ της Ουκρανίας και το 54% της περιοχής του Ντόνετσκ.

Σημειώνεται ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα ήταν άμεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο ζήτησε από το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ δεν συμφώνησε.

Το BBC αναφέρεται, ακόμη, στη σθεναρή ουκρανική αντίσταση εδικά στα δυτικά της Ουκρανίας αλλά και στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

H Daily Mail για το τέλος του πολέμου

Η βρετανική Daily Mail γράφει πως σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, ο Πούτιν έχει κηρύξει, με έναν τρόπο, την 9η Μαΐου ως ημέρα κατά την οποία θα τελειώσει η σύρραξη.

Η ημερομηνία αυτή έχει σημασία καθώς η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη ενάντια στους Ναζί στον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, το ενδεχόμενο ο πόλεμος να ολοκληρωθεί πριν από τις 9 Μαΐου είναι ανοιχτό» δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο διεμήνυσαν ακόμη: «O εχθρός λαμβάνει μέτρα για την ανανέωση των αεροπορικών μονάδων, που υπέστησαν σοβαρές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε στρατιωτικό εξοπλισμό».

Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν, ακόμη, ότι οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν «τεράστιες δυσκολίες» σε σειρά πόλεων.

Πηγή: Protothema.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X