ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όσκαρ Πιστόριους: Η επόμενη μέρα για τον πιο διάσημο δολοφόνο στον κόσμο

Θα ζει υπό τους αυστηρούς όρους της αποφυλάκισης για τα επόμενα πέντε χρόνια

Δέκα και πλέον χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, ο Όσκαρ Πιστόριους είναι εκτός φυλακής, έχοντας εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του.

Η πτώση του ανθρώπου που έγραψε ιστορία με τα έξι μετάλλια στους Παραολυμπιακούς και έγινε ο πρώτος δρομέας με αναπηρία που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο το 2012 απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο.

Παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας της Στέενκαμπ, ο Πιστόριους είναι και πάλι εκτός φυλακής στα 37 του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απόλυτα ελεύθερος. Οι όροι της αποφυλάκισης είναι αυστηροί και θα τον κρατήσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια, ως το 2029, ουσιαστικά σε περιορισμό στην κατοικία του.

Ο Πιστόριους είναι πλέον ο πιο διάσημος δολοφόνος στον κόσμο, όπως σημειώνει το BBC, και αυτό θα καθορίσει το μέλλον του.

Ο ίδιος ο Πιστόριους δεν θα μπορέσει να απαντήσει σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το μέλλον του, καθώς στους όρους της αναστολής ποινής περιλαμβάνεται η απαγόρευση να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης. Σε περίπτωση που παραβιάσει αυτό - ή άλλους όρους που απαγορεύουν την κατανάλωση αλκοόλ ή απαγορευμένων ναρκωτικών - μπορεί να επιστρέψει στη φυλακή.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα πού θα ζήσει, αν και είναι πιθανό ότι θα μείνει με τον θείο του, Άρνολντ, σε ακριβό προάστιο της Πρετόρια, σε κατοικία πίσω από ψηλούς τοίχους. Η καριέρα του ως αθλητή έχει τελειώσει και δεν θα τον αναζητήσουν ως σχολιαστή αγώνων. Λέγεται μάλιστα ότι σωματικά είναι πολύ διαφορετικός από τον αθλητή που θυμάται ο κόσμος.

Οι εμπορικές φίρμες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλουν να τον χρηματοδοτήσουν ή να τον χρησιμοποιήσουν σε διαφημίσεις.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Νότια Αφρική έχουν κάνει κάποια σενάρια για το μέλλον του, όπως ότι μπορεί να γίνει πάστορας. Εξάλλου και ο πατέρας του δήλωνε ότι ο Πιστόριους μέσα στη φυλακή είχε ενεργό ρόλο στη χριστιανική κοινότητα.

Κάποια στιγμή όμως η απαγόρευση συνεντεύξεων θα λήξει και τότε ο Πιστόριους θα είναι ελεύθερος να μιλήσει. Είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης - που σίγουρα θα τον προσεγγίσουν - για να πει τη δική του εκδοχή των γεγονότων.

Αυτό όμως φοβάται περισσότερο η οικογένεια της Στέενκαμπ.

Η μητέρα της 29χρονης δικηγόρου δεν πιστεύει τη δικαιολογία του Πιστόριους που ισχυρίζεται ότι θεωρούσε την κόρη της εισβολέα και γι' αυτό την πυροβόλησε.

«Υπήρξε δικαιοσύνη για τη Ρίβα; Έχει εκτίσει ο Όσκαρ αρκετή ποινή; Ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη αν το αγαπημένο σου πρόσωπο δεν επιστρέφει ποτέ, και κανένας χρόνος που θα εκτίσει δεν θα φέρει πίσω τη Ρίβα. Εμείς, που μένουμε πίσω, είμαστε αυτοί που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης» δήλωσε.

Πηγή: protothema.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X