ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι Ρώσοι σκορπούν τον όλεθρο - Το βράδυ της Τετάρτης ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Δοκιμάζεται σκληρά η Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις

Δοκιμάζεται σκληρά η Ουκρανία, με τους Ρώσους να σπέρνουν τον όλεθρο σε πολλές περιοχές του Κιέβου, στο Χάρκοβο και όχι μόνο.

Τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς σε διάφορες γειτονιές του Κιέβου, με τον Guardian να κάνει λόγο για επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και στην πόλη Βισνέβ, 30 λεπτά μακριά από το Κίεβο.

Με σφοδρότητα συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει ο Guardian, ενώ αεροπορική επίθεση πραγματοποιήθηκε και στους στρατώνες της αεροπορικής σχολής στην Κλοτσκόβσκαγια, οι οποίοι καίγονται ολοσχερώς, χωρίς να υπάρχουν ως τώρα πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες, σύμφωνα με το Kyiv Independent.

Ζαπορίζια: Υπό ρωσικό έλεγχο η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι το προσωπικό συνεχίζει κανονικά να εργάζεται και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν κανονικά», δήλωσε ο Γκρόσι. Σημειωτέον, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε επτά τράπεζες της Ρωσίας από το SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείει επτά τράπεζες της Ρωσίας από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, που εξασφαλίζει τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τράπεζες Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) και VTB BANK. Μετά τη δημοσίευση του μέτρου στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, τίθεται σε ισχύ στις 12 Μαρτίου, «ώστε να δοθεί στη SWIFT και άλλους φορείς μια σύντομη μεταβατική περίοδο ώστε να περιοριστούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τις οικονομικές αγορές στην ΕΕ», σύμφωνα με την Κομισιόν.

Με την εφαρμογή του μέτρου, οι επτά τράπεζες δεν μπορούν πλέον να προχωρούν σε αυτόματες συναλλαγές μέσω διαδικτύου, κάτι που αναμένεται να δυσκολέψει σε σημαντικό βαθμό τις εργασίες τους.

Τζόνσον: Ανάγκη για περισσότερες κυρώσεις

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι οι κυρώσεις πρέπει να επεκταθούν ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το βράδυ της Τετάρτης ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών αργότερα σήμερα Τετάρτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγή από το ουκρανικό προεδρικό γραφείο.

Αυτές είναι οι εταιρείες που «γύρισαν την πλάτη» στη Ρωσία

Ακόμα 4 νεκροί και 9 τραυματίες στο Χάρκοβο

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από το μπαράζ ρωσικών ρουκετών που έπληξε την πόλη Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας το πρωί της Τετάρτης, δήλωσαν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχος Ihor Terekhov. Σε βίντεο του Reuters φαίνεται να αναφέρει: «Το Χάρκοβο είναι μια ρωσόφωνη πόλη. Κάθε τέταρτο άτομο στο Χάρκοβο έχει συγγενείς στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά η στάση της πόλης απέναντι στη Ρωσία σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ήταν πριν. Ποτέ δεν περιμέναμε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί: ολοκληρωτική καταστροφή, αφανισμός, γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού - αυτό είναι ασυγχώρητο».

Υπ. Μεταφορών: Ισχύει η απόφαση για κλείσιμο του εναέριου χώρου για τα ρωσικά αεροσκάφη

Λαβρόφ: Ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και καταστροφικός

ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου, ότι εάν διεξαχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θα περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και θα είναι καταστροφικός.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια ειδική- όπως αποκαλούν οι Ρώσοι – «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας, θα αντιμετώπιζε έναν «πραγματικό κίνδυνο» εάν το Κίεβο αποκτούσε πυρηνικά όπλα.

Ο Λαβρόφ ανέφερε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

«Ωστόσο, για την ώρα, το Κίεβο κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ουάσινγκτον» επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, είπε: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ (Τζο) Μπάιντεν είναι ένας έμπειρος άνθρωπος και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η μόνη εναλλακτική στον πόλεμο είναι οι κυρώσεις».

Η ΕΕ ενέκρινε νέες κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας

Διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας για τη στήριξή της στον ρωσικό στρατό που έχει εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.

Δεύτερος αξιωματούχος είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι ο στόχος των νέων κυρώσεων εναντίον του Μινσκ είναι να εμποδίσουν τις εξαγωγές και άλλων λευκορωσικών προϊόντων στην ΕΕ, πέραν αυτών στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.

Τα περιοριστικά μέτρα θα πλήξουν επίσης ολιγάρχες, την κεντρική τράπεζα της Λευκορωσίας και θα αποκόψουν τις λευκορωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο.

Ουκρανία: Αποτρέψαμε απόπειρα δολοφονίας κατά του Ζελένσκι

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι απέτρεψε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια μονάδα ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας - γνωστή ως Kadyrovites - συμμετείχε στο σχέδιο και είχε «εξαλειφθεί». Ο αρχηγός ασφαλείας της Ουκρανίας Oleksiy Danilo δήλωσε: «Γνωρίζουμε καλά την ειδική επιχείρηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απευθείας από τους Kadyrovites για την εξόντωση του προέδρου μας». Ο Danilo είπε ότι η Ουκρανία ενημερώθηκε για το σχέδιο από μέλη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ανοικτός ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ποντόλιακ δήλωσε στο Reuters ότι συζητείται η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία και ότι απαιτείται μια «ουσιαστική ατζέντα».

Στέλνει και η Ισπανία στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

Η Άγκυρα λέει πως η Μόσχα ματαίωσε την αποστολή πολεμικών σκαφών της στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών υδάτων έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πριν η Άγκυρα κλείσει τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και διατηρεί καλές σχέσεις με αμφότερες. Προχθές, Δευτέρα, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936, που της επιτρέπει να περιορίζει τον διάπλου μερικών ρωσικών πολεμικών σκαφών. Από τη συνθήκη εξαιρούνται πολεμικά πλοία που επιστρέφουν στη βάση τους.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε μιλώντας αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο δίκτυο Haberturk πως η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να μην στείλει τα πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών πριν ακόμη χαρακτηρίσει «πόλεμο», την Κυριακή, την εισβολή της Μόσχας, κάτι που της επιτρέπει νομικά να περιορίσει τις διελεύσεις βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ.

Ο Λουκασένκο λέει ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα νότια και στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας

Η Λευκορωσία είπε σήμερα ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα δυτικά και στα νότια σύνορά της καθώς η Ρωσία έχει εισβάλει στη γειτονική της Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι Ρώσοι στρατιώτες εξαπολύουν επιθέσεις στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν μπορεί να μας κερδίσει με «βόμβες και ρουκέτες»

Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο με «βόμβες, χτυπήματα και ρουκέτες», που πέφτουν βροχή στις ουκρανικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες, τόνισε σε νέο του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα «στοχεύει να διαγράψει την ιστορία μας» μετά το χτύπημα του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Babyn Yar στο Κίεβο από ρωσικό πύραυλο την Τρίτη.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Οι Ρώσοι «σφυροκοπούν» το Χάρκοβο

Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στις 8.10 π.μ. έπληξε ένα αστυνομικό κτίριο και ένα πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο σήμερα το πρωί. Η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών ανέβασε μια σειρά φωτογραφιών που δείχνουν πυροσβέστες και ομάδες διάσωσης να δίνουν μάχη με τη φωτιά που φουντώνει από την κορυφή ενός μεγάλου κτιρίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Χερσώνα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Τρομακτική έκρηξη σε οικισμό κοντά στο Κίεβο (vid)

Στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία στέλνει η Αυστραλία

Αεροσκάφος της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας αναχώρησε σήμερα για την Ευρώπη μεταφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό και ιατρικές προμήθειες, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον ότι η Αυστραλία θα παράσχει αμυντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

21 νεκροί και 112 τραυματίες στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας ήταν «μόνιμα υπό την επήρεια εχθρικών πυρών, αεροπορίας, πυροβολικού και πυροβόλων όπλων», δήλωσε ο Oleh Sinehubov σε ανάσρτηση στο Facebook σήμερα το πρωί. Είπε ότι οι βορειοανατολικοί και βόρειοι τομείς της πόλης δέχθηκαν επίθεση, επιβεβαιώνοντας μια επίθεση σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής το πρωί στο Κίεβο

Όπως μεταφέρουν διεθνή Μέσα, οι κάτοικοι στην ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου ξύπνησαν με τον γνωστό πλέον ήχο των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής. Τοπικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι στο σημείο αναφέρουν ήχους προειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης σε όλη την πόλη, λίγες ώρες αφότου δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον τηλεοπτικό πύργο, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις αυτή την ώρα βομβαρδίζει τις συνοικίες του Κιέβου, Ρουσανίβκα, Κουρενίβκα, Μποϊάρκα και την περιοχή Ζουλιάνι κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κιέβου.

Μπάιντεν: «Ο Πούτιν δεν έχει ιδέα τί τον περιμένει»

Χτυπήθηκε μαιευτική κλινική κοντά στο Κίεβο

Παράλληλα, οι Ρώσοι χτύπησαν ακόμη και ιδιωτικό μαιευτήριο κοντά στο Κίεβο, όπως μεταφέρει το CNN.

Ο διευθυντής της κλινικής «Adonis», Βιτάλι Γίριν, μετέφερε την πληροφορία μέσω facebook, αναρτώντας και φωτογραφίες από τις καταστροφές. «Ένας πύραυλος χτύπησε τη μαιευτική κλινική. Έγιναν πολλές ζημιές, αλλά το κτίριο στέκεται. Όλοι έχουν απομακρυνθεί», έγραψε ο Γιρίν στη σελίδα του, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση να μην πάει κανείς στην κλινική. «Το πιο σημαντικό είναι να μην έρθετε τώρα για να πάρετε κανέναν από εδώ. Όλοι είναι σε ασφαλές μέρος».

Επίθεση σε αποθήκη καυσίμων στα περίχωρα του Κιέβου

Το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε δυνατή έκρηξη επίσης στην πόλη Μπίλα Τσέρκβα, στην περιφέρεια του Κιέβου, όπου χτυπήθηκε μια αποθήκη καυσίμων, μετέδωσε .

Φλέγεται το Ζίτομιρ -Τέσσερις νεκροί ως τώρα, μεταξύ τους και ένα παιδί

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει λυσσαλέα επίθεση και στην πόλη Ζίτομιρ, στη βορειοδυτική Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει ο Guardian και η ουκρανική κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, κατοικίες στο Ζίτομιρ χτυπήθηκαν από Ρώσους και έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Η στρατιωτική βάση της 95ης Ταξιαρχίας στην περιοχή ήταν ο στόχος των Ρώσων, με τους διασώστες να προσπαθούν να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν.

Με ανάρτησή του στο telegram, ο υφυπουργός Αντόν Γκεραστσένκο, έπειτα από επικοινωνία του με τον δήμαρχο του Ζίτομιρ, Σεργκέι Σουκχόμλιν, ανέφερε ότι οι Ρώσοι δεν χτύπησαν τη στρατιωτική βάση, αλλά σπίτια και ιδιωτικές περιουσίες, κάνοντας μάλιστα λόγο για τέσσερις νεκρούς μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Ο κ. Γκεραστσένκο ενημέρωσε ότι στο σημείο σπεύδουν δημοσιογράφοι των διεθνών δικτύων «για να καλύψουν τη ρωσική θηριωδία», αποκαλώντας τους Ρώσους «καθάρματα».

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος του Ζίτομιρ είπε ότι βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών, κοντά στο νοσοκομείο «Παβλουσένκο» της πόλης.

Η Μόσχα προειδοποίησε νωρίτερα χθες τους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν, ενώ εξαπέλυσε πλήγματα με ρουκέτες εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, του Χάρκοβο, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, καθώς η τακτική των Ρώσων διοικητών μοιάζει να μεταβάλλεται και να μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο αστικά κέντρα.

Σκότωσαν παιδίατρο οι Ρώσοι -Μετέφερε τον τραυματισμένο ανιψιό της

Παράλληλα, ο Ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν παιδίατρο αναισθησιολόγο ανοίγοντας πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της καθώς μετέφερε τραυματισμένο ανιψιό της σε νοσοκομείο από το χωριό Κουχάρι, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 16 κατευθυνόμενοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προχθές Δευτέρα, από τις 19:07 ως τις 19:51 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας) εναντίον συνοικιών της Χαρκίβ από ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας.

Πάντα κατά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, καταστράφηκαν «πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές» και «δεκάδες κάτοικοι του Χάρκοβο, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν».

«Δυστυχώς, με την τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο η αεροπορία να καλύπτει τον εναέριο χώρο σε αυτή την περιοχή, διότι μέρος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας καταστράφηκε από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα κανένα από τα συμβάντα αυτά.

iefimerida.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση