ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

O Μπρέιβικ ζητά να μπει τέλος στην απομόνωσή του - «Δεν θέλει πια να ζει»

«Εξακολουθεί να είναι περήφανος για ό,τι έχει κάνει»

Ο αμετανόητος νεοναζί Άντερς Μπρέιβικ που σκότωσε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία το 2011, σοκάροντας όλο τον κόσμο, ζήτησε δικαστικά να τερματίσει η πολυετής απομόνωσή του.

Ο Μπρέιβικ είχε σκοτώσει οκτώ ανθρώπους με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Όσλο και άλλους 69, ως επί το πλείστον νεαρούς, σε καλοκαιρινή κατασκήνωση έξω από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας.

Όπως ισχυρίζεται, οι συνθήκες κράτησης παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Ζητά επίσης από το δικαστήριο να άρει τους περιορισμούς στην αλληλογραφία του με τον έξω κόσμο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νορβηγίας λέει αντίθετα ότι πρέπει να κρατηθεί χωριστά από τον πληθυσμό των φυλακών για λόγους ασφαλείας.

Οι δικηγόροι του είπαν τη Δευτέρα στο δικαστήριο ότι ο 44χρονος Μπρέιβικ δεν επιθυμεί πλέον να ζει. «Είναι απομονωμένος εδώ και περίπου 12 χρόνια. Ζει σε έναν εντελώς κλειδωμένο κόσμο».

Σήμερα ο Μπρέιβικ είναι έγκλειστος σε ειδικό τμήμα της φυλακής Ρινγκερίκε, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης που περιβάλλει το νησί Ουτόγια όπου σκότωσε 69 ανθρώπους.

Για τα εγκλήματά του καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, τη μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβάλει δικαστήριο στη Νορβηγία, αν και μπορεί να παραταθεί για όσο διάστημα θεωρείται απειλή.

Στη φυλακή, όπως αναφέρει το BBC, ο Μπρέιβικ έχει πρόσβαση σε αίθουσα γυμναστικής, κουζίνα, αίθουσα τηλεόρασης και μπάνιο.

Οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι ο Μπρέιβικ απολαμβάνει «ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων», όπως μαγείρεμα, παιχνίδια, περιπάτους, μπάσκετ και μελέτες.

Λένε ακόμη ότι η απομόνωσή του είναι σχετική, καθώς έχει επαφή με φρουρούς, ιερέα, επαγγελματίες υγείας και, μέχρι πρόσφατα, εθελοντή, τον οποίο ο Μπρέιβικ δεν επιθυμεί πλέον να βλέπει. Βλέπει επίσης δύο κρατούμενους για μία ώρα κάθε δεύτερη εβδομάδα, είπαν οι δικηγόροι.

Και όπως τονίζουν: «Εξακολουθεί να είναι περήφανος για ό,τι έχει κάνει. Εξακολουθεί να έχει την ίδια ιδεολογία».

Η απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση