ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο μισθοφόρος που προσλήφθηκε για να σκοτώσει τον Εσκομπάρ

Η ιστορία της αποτυχημένης αποστολής

Τo 1989, μια ομάδα Βρετανών μισθοφόρων με αρχηγό τον Σκωτσέζο Πίτερ ΜακΆλις ταξίδεψε στην αυτοκρατορία του εγκλήματος του πιο επικίνδυνου ανθρώπου στον κόσμο για να τον σκοτώσει.

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν ο αρχηγός του καρτέλ Μεντεγίν στην Κολομβία και ένας από τους πιο πλούσιους κακοποιούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ο μεγαλύτερος παρασκευαστής και διανομέας κοκαΐνης στον κόσμο, υπεύθυνος για το 80% της παγκόσμιας διακίνησης του ναρκωτικού την εποχή εκείνη.

Πρώην μέλος των επίλεκτων δυνάμεων της SAS (Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία) στη Βρετανία, ο ΜακΆλις προσλήφθηκε από ένα αντίπαλο κολομβιανό καρτέλ να βγάλει από τη μέση τον Εσκομπάρ.

Ένα νέο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Killing Escobar» (Σκοτώνοντας τον Εσκομπάρ) αφηγείται την ιστορία της τελικά αποτυχημένης αποστολής και του άντρα πίσω από αυτήν, σύμφωνα με το BBC.

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ντέιβιντ Ουίτνεϊ δήλωσε πως ο ΜακΆλις, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Γλασκώβη το 1942, ήταν ένας «περίπλοκος άνθρωπος» που είχε μεγάλη «εσωτερική αναταραχή». Μεγάλωσε στη σκιά των φυλακών Barlinnie, όπου ο «πολύ σκληρός και βίαιος» πατέρας του πέρασε ένα χρονικό διάστημα.

Στο ντοκιμαντέρ, ο ΜακΆλις ο οποίος είναι σήμερα 78 ετών λέει: «Εκπαιδεύτηκα για να σκοτώνω από τον στρατό αλλά το ένστικτο της μάχης προήλθε από τη Γλασκώβη».

Το σχέδιο δολοφονίας του Εσκομπάρ

Το αντίπαλο καρτέλ Κάλι ήταν βέβαιο ότι ο Εσκομπάρ μπορούσε να δολοφονηθεί στο πολυτελές ράντσο του Hacienda Napoles. Η τεράστια έκταση περιλάμβανε ακόμη και ζωολογικό κήπο, συλλογή από πολυτελή αυτοκίνητα και ιδιωτικό αεροδρόμιο.

Ο ΜακΆλις πέταξε πάνω από το ράντσο σε μια αναγνωριστική πτήση και συμφώνησε ότι μπορούσε να προχωρήσει με το σχέδιο. Μια ομάδα 12 μισθοφόρων επιστρατεύτηκε. Ο κάθε ένας λάμβανε από 5.000 δολάρια τον μήνα συν τα έξοδά τους. Εκπαιδεύτηκαν σκληρά για την αποστολή τους αλλά μόνο ο ΜακΆλις και ένας ακόμη γνώριζαν τον στόχο.

Το σχέδιο της επίθεσης περιλάμβανε δύο ελικόπτερα που θα πετούσαν πάνω από τη Hacienda Napoles, ενώ οι μισθοφόροι θα πυροβολούσαν για να ανοίξουν τον δρόμο μέσα από τους άντρες ασφαλείας του Πάμπλο Εσκομπάρ για να φτάσουν σε εκείνον και να τον σκοτώσουν, φέρνοντας πίσω το κεφάλι του ως τρόπαιο.

Όταν έμαθαν ότι βρισκόταν στο ράντσο του, αποφάσισαν αν βάλουν μπρος το σχέδιο. Η επίθεση όμως δεν θα γινόταν τελικά ποτέ. Το ελικόπτερο που μετέφερε τον ΜακΆλις συνετρίβη καθώς πετούσε χαμηλά, με αποτέλεσμα ο πιλότος να σκοτωθεί.

Οι υπόλοιπο επιβίωσαν και ο ΜακΆλις τραυματίστηκε σοβαρά. Έμεινε στο σημείο της συντριβής για μέρες μέχρι τη διάσωσή του. Ο Εσκομπάρ έμαθε για τη σχεδιαζόμενη επίθεση και έστειλε τους άντρες του στα βουνά για να βρουν τους υπεύθυνους. «Αν ο Πάμπλο με είχε πιάσει θα είχα βιώσει έναν μακρύ, οδυνηρό θάνατο», λέει.

Ο ΜακΆλις μετανιώνει για πολλά στη ζωή του, κυρίως για την αποτυχία του ως πατέρας και σύζυγος.

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ πέθανε το 1993 από πυροβολισμούς στην προσπάθειά του να διαφύγει από της κολομβιανές Αρχές.

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X