ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νύχτα-κόλαση στο Ισραήλ: Κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» στη Λοντ

Εκκενώνονται σπίτια

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέβαλε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Λοντ (κεντρικά), θέατρο τις τελευταίες ώρες «ταραχών» στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη της αραβικής μειονότητας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε πως έδωσε πράσινο φως για να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη Λοντ, όπου η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «ταραχές» από μέλη της αραβικής μειονότητας μετά τον βίαιο θάνατο ισραηλινού Άραβα την προηγουμένη, για τον οποίο συνελήφθη Εβραίος, κάτοικος της πόλης, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος.

Συναγωγή παραδόθηκε στις φλόγες στην πόλη Λοντ, όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, εν μέσω επεισοδίων ανάμεσα σε Άραβες και Εβραίους κατοίκους, μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Άραβες φέρονται να σύλησαν συναγωγή στη Λοντ, πόλη που απέχει 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, και κατόπιν να την πυρπόλησαν. Δεκάδες αυτοκίνητα επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων.

Ο δήμαρχος της Λοντ, ο Χαΐρ Ρεβίβο, μίλησε για «εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε να επιβληθεί αμέσως απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην πόλη. Η ισραηλινή αστυνομία ζήτησε απο τους Εβραίους πολίτες της Λοντ να εκκενώσουν την περιοχή.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν επίσης στις κατά πλειονότητα αραβικές πόλεις Άκο (βόρεια) και Γιάφα (κοντά στο Τελ Αβίβ).

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ενας τεράστιος πύργος 10 ορόφων στην κεντρική πόλη της Γάζας βομβαρδίστηκε από ισραηλινούς πυραύλους F16. Ο πύργος Al-Jawhara περιλαμβάνει δεκάδες γραφεία για μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης ισραηλινοί πύραυλοι ισοπέδωσαν μια πολυκατοικία 13 ορόφων. Οι ένοικοι του πολυώροφου κτιρίου, καθώς και όσοι κατοικούσαν γύρω από αυτό, κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, περίπου μία ώρα πριν από τον βομβαρδισμό.

Μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης στο Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, αφού προηγουμένως είχαν ηχήσει σειρήνες, που προειδοποιούσαν για εισερχόμενους πυράλους από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν μάρτυρες στο Reuters. Τα «χτυπήματα» που σημειώθηκαν στο ισραηλινό έδαφος, ακολούθησαν τη δέσμευση των μαχητών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, να «απαντήσουν» σε μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κατοικημένη περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, φαίνεται πως πύραυλοι έχουν πλήξει σημεία στο Τελ Αβίβ, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, πλήγματα δέχτηκε το προάστιο Ρισόν Λεζιόν, όπου εντοπίστηκε μια γυναίκα, η οποία είχε χάσει τη ζωή της.

Λόγω της «βροχής» ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπηκε η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ (τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού), ενώ οι εισερχόμενες πτήσεις ανακατευθύνονται στην Κύπρο.

Πύραυλος έπεσε στην πόλη Χολόν - Αναφορές για τραυματίες

Πύραυλος από τη Χαμάς «χτύπησε» ένα λεωφορείο στην πόλη Χόλον, νότια του Τελ Αβίβ, τραυματίζοντας «έναν αριθμό ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Νεότερες αναφορές, κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες (κι ένα κορίτσι πέντε ετών ανάμεσά τους), ενώ το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 TV, ανέφερε πως ένας πύραυλος έπληξε και κτίριο στη Χολόν. Άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν στο προάστιο Γκιβαταγίμ του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τη Haaretz.

Πύραυλοι έπεσαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Σντερότ, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια.

Χτυπήθηκε αγωγός μεταφοράς καυσίμων

Ένας αγωγός μεταφοράς καυσίμων που συνδέει τις πόλεις Εϊλάτ και Ασκελόν χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 TV.

Ένας αξιωματούχος του ενεργειακού τομέα επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι έχει χτυπηθεί ο αγωγός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στα πλάνα που μετέδωσε το κανάλι διακρίνονται φλόγες να υψώνονται από κάτι που μοιάζει με μεγάλη δεξαμενή καυσίμων κοντά στην Ασκελόν, στα νότια του Τελ Αβίβ.

Χαμάς: Ρίξαμε 130 πυραύλους

Από την πλευρά τους, οι Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση 130 πυραύλων στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ.

«Εκπληρώνουμε την υπόσχεσή μας και ξεκινήσαμε τη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση στο Τελ Αβίβ και τα περίχωρά του, με 130 πυραύλους, ως απάντηση στον εχθρό», ανέφερε η Χαμάς σε σχετικό τηλεγράφημα.

Ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν στο κεντρικό Ισραήλ δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X