ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ντιέγκο Μαραντόνα: O «Θεός της μπάλας» (vid)

Ποια η ιστορία του θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που δοξάστηκε σαν θεός, που έζησε μια σαρωτική ζωή, ανάμεσα στο φως της ποδοσφαιρικής καταξίωσης και στην ασφυξία των καταχρήσεων

25 Nοεμβρίου 2020: Ημερομηνία κατά την οποία ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο ήρωας της Αργεντινής, ένα παγκόσμιο είδωλο επικών και αδιαμφισβήτητων διαστάσεων, γεμάτος ταλέντο αλλά και τρομακτικές αμαρτίες, Ντιέγκο Μαραντόνα, δεν κατάφερε να τριπλάρει τον θάνατο.

Ίδια ημερομηνία θανάτου του αγαπημένου του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, με τον οποίο είχε σφυρηλατήσει μία σχέση πατέρα-γιου αλλά και του Βορειοϊρλανδού θρύλου, Τζορτζ Μπεστ, που «έφυγε» το 2005, νικημένος από τις εξαρτήσεις του. Τρεις σπουδαίες προσωπικότητες, που έμελλε με ένα μακάβριο τρόπο να ενώσουν τις ιστορίες τους, φεύγοντας από τη ζωή την 25η μέρα του Νοεμβρίου.

«Ο Ντιέγκο έζησε μια ζωή σαν όνειρο, αλλά και σαν εφιάλτη», έλεγε ο γυμναστής του, Φερνάντο Σινιορίνι. Τεράστιος μπαλαδόρος, ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα, με τη διεισδυτικότητά του, τις πάσες του, τις εντυπωσιακές τεχνικές του ικανότητες, τα αντανακλαστικά του, ένα σπάνιο ταλέντο που ποτέ, ωστόσο, δεν έμοιαζε να χωράει στο ρόλο του αθλητή. Άσωτος, γλεντζές, υπερόπτης. Έζησε μια σαρωτική ζωή, ανάμεσα στο φως της ποδοσφαιρικής καταξίωσης και στην ασφυξία των καταχρήσεων. Μια κόντρα, στην οποία δυστυχώς δεν ανακηρύχθηκε νικητής, πληρώνοντας με την ίδια του τη ζωή στα 60 του χρόνια.

«Είμαι ο Μαραντόνα, αυτός που πετυχαίνει γκολ, αυτός που κάνει λάθη. Μπορώ να τα δεχτώ όλα, έχω ώμους αρκετά μεγάλους για να πολεμήσω με όλους» είχε δηλώσει ο ίδιος.

 

H MΠΑΛΑ…

Το φαινόμενο των γηπέδων ανακαλύφθηκε στην φτωχική συνοικία Βίλα Φιορίτο, στις παρυφές του Μπουένος Άιρες, από τους κυνηγούς ταλέντων της Αργεντίνος Τζούνιορς στην ηλικία των 8 ετών. Στα 10 του έγινε βασικό κομμάτι της εφηβικής ομάδας. Μέχρι τα 14 του έπαιζε στις ακαδημίες με την ομάδα να λέγεται Cebollitas. Στα 12 του διασκέδαζε τους θεατές δείχνοντας τη μαγεία του με την μπάλα κατά τη διάρκεια των διακοπών του ημιχρόνου των παιχνιδιών πρώτης κατηγορίας και καταφέρνοντας να κερδίσει τον θαυμασμό του κοινού. Σε ηλικία 15 ετών, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους Αργεντίνος Τζούνιορς ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο νεότερος στην ιστορία του πρωταθλήματος της χώρας. Στα 16 έκανε ντεμπούτο με την Εθνική Αργεντινής, στα 17 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και στα 19, για πρώτη φορά, «ποδοσφαιριστής της χρονιάς» στη Λατινική Αμερική.

Όταν, μετά από τα επιτεύγματα και την επιτυχία του, τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι αν θέλει να γίνει ο νέος Πελέ, αυτός απαντούσε με θράσος «Είμαι ο Μαραντόνα, δεν είμαι ο νέος οτιδήποτε, θέλω απλώς να είμαι ο Μαραντόνα». Αμίμητα και όσα δήλωσε στη συνέχεια για τον θρύλο του ποδοσφαίρου και άσπονδο φίλο του, Πελέ: «Ο Πελέ λέει ότι όταν έπαιζε μπάλα ήταν απεσταλμένος του Θεού, αλλά δεν θυμάμαι να έστειλα κανέναν».

Υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής, στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που λατρεύτηκε σαν θεός, αποθεώθηκε όσο λίγοι και κατέρριψε το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής δύο φορές, την πρώτη όταν έπαιξε στη Μπαρτσελόνα για 3 εκατομμύρια αγγλικές λίρες και τη δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι για 5 εκατομμύρια λίρες

Κέρδισε δύο τίτλους Μουντιάλ με την Εθνική Αργεντινής (1986, 1990) και δύο πρωταθλήματα με τη μικρομεσαία (για τη δεκαετία του ‘80) Νάπολι. Σημείωσε 294 γκολ σε 581 εμφανίσεις με τα χρώματα των Αργεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Νιούελς, Σεβίλλης και Εθνικής Αργεντινής. Τα πιο ένδοξα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα πέρασε στη Νάπολι, όπου κέρδισε τίτλους και διακρίσεις και οι Ναπολιτάνοι τον τιμούν σαν «Άγιο». Την ημέρα των γενεθλίων του, στις 30 Οκτωβρίου 1997, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχοντας σημειώσει 360 τέρματα σε 704 επίσημους αγώνες, συνολικά 552 τέρματα συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών.

ΟΙ ΕΠΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ

Ο πλανήτης έζησε μαζί του αξέχαστες ποδοσφαιρικές στιγμές αλλά και μια ζωή σε άσπρο μαύρο, όπως και τα δύο πιο διάσημα γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του προημιτελικού του 1986 στο Μεξικό μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας.

Ήταν αυτό το «χέρι του Θεού» που έγραψε το 1-0 απέναντι στην Αγγλία, η πλέον κραυγαλέα απατεωνιά, την οποία είχε παραδεχθεί εννιά χρόνια μετά όταν είπε «Το γκολ αυτό μπήκε λίγο από το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο από το χέρι του Θεού». Στο ίδιο παιχνίδι απέδειξε την ποιότητά του αφού ντρίμπλαρε τη μισή Εθνική Αγγλίας και σχεδόν μπήκε μαζί με τη μπάλα στα δίχτυα του Πίτερ Σίλτον, πετυχαίνοντας το «γκολ του αιώνα».

Όταν ο «θεός του ποδοσφαίρου» είχε κέφια, χάριζε σπάνιες ποδοσφαιρικές παραστάσεις ακόμη και πριν την έναρξη των αγώνων, όπως έγινε το 1989 στο επικό ζέσταμά του πριν το ματς της Νάπολι κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου.

Ο ίδιος θα μνημονεύεται για πάντα όχι μόνο γι' αυτά που έκανε εντός γηπέδου, αλλά και γι' αυτά που διέπραξε εκτός, όπως και για δηλώσεις που άφησαν εποχή.

Επική ήταν και η βρισιά του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990, όταν οι Γερμανοί αποδοκίμαζαν τους παίκτες κατά τον Εθνικό Ύμνο της Αργεντινής στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, απαντώντας έτσι στην έλλειψη σεβασμού…

Αλλά και το κλάμα του «θεού» όταν η Αργεντινή έχασε με ένα ανύπαρκτο πέναλτι πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα.

«Είχα τσακωθεί με τον Πάπα όταν έπαιζα στη Νάπολι, ναι. Τσακώθηκα επειδή είχα επισκεφθεί το Βατικανό και είδα τα ταβάνια από χρυσό και μετά άκουσα τον Πάπα να μου λέει ότι η εκκλησία ανησυχεί για τα φτωχά παιδιά. Ε, τότε πουλήστε τα χρυσά ταβάνια»!

«Life is Life» για τον Μαραντόνα που έζησε τα 60 του γενέθλια στις 30 Οκτωβρίου τα τελευταία της μυθικής όσο και αλήτικης ζωής του, που όταν ρωτήθηκε τι ήθελε για δώρο ευχήθηκε η δολοφονική πανδημία του κορωνοϊού να φύγει και οι «ιοί της πείνας και η έλλειψη εργασίας, που καταβροχθίζουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, να σταματήσουν».

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ένα όνομα που δεν θα χρειάζεται ποτέ επεξηγήσεις, ένας αληθινός θρύλος, μια προσωπικότητα τεράστια, θνητή, με ελαττώματα, αλλά τεράστια που γνώρισε την αποθέωση και ως μια τέτοια φυσιογνωμία θα παραμείνει στην ιστορία.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy / Της Έλενας Αποστόλου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X