ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εφιαλτικές εικόνες από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων (Pics)

Στάχτη κι αποκαΐδια άφησε η πύρινη λαίλαπα

Όσο σοκαριστικές ήταν οι εικόνες της εκκλησίας της Παναγίας των Παρισίων, ενώ φλεγόταν, άλλο τόσο είναι και οι εικόνες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στάχτη κι αποκαΐδια είναι το θέαμα που αντίκρισαν οι αρχές και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν από την πρώτη στιγμή το δυσάρεστο γεγονός κι αυτό αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Το CNN δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του έκδοση φωτογραφίες από την τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε:

Μεγάλης αξίας αντικείμενα περισώθηκαν

Διεσώθη το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού

Ανάμεσα στα πολυτιμότερα κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται και ένα ακάνθινο στεφάνι, το οποίο μελετητές πιστεύουν ότι τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού κατά το μαρτύριό του. Σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού, Πατρίκ Σοβέ, το ιστορικό κειμήλιο διασώθηκε και βρίσκεται σε «ασφαλή χέρια».

Στον ναό βρίσκεται κομμάτι ξύλου, το οποίο πιστεύεται ότι είναι μέρος του σταυρού, αλλά και ένα από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν στη σταύρωση.

Ο Στέφεν Μάρεϊ, καθηγητής γοτθικής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στο Columbia, αναφέρει ότι το «στεφάνι» ίσως περιέχει κομμάτια του πραγματικού κειμηλίου.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ναούς έχουν γίνει προορισμοί για πολλά από αυτά τα κειμήλια, τα οποία μπορεί το κοινό να δει», δήλωσε η Νόρα Χάιμαν, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής.

Περισσότερα διασωθέντα αντικείμενα, αναφέρονται στο βίντεο που ανήρτησε το CNN στον λογαριασμό του στο Instagram:

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

When a fire tore through Notre Dame on Monday, the revered Gothic cathedral suffered extensive damage, including the toppling of the building's iconic spire. But several priceless items were salvaged, even after the fire raged for some nine hours. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ▪️The Rose windows, a trio of immense stained-glass windows over the cathedral's three main portals that date to the 13th century. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ▪️The Crown of Thorns, which the cathedral calls its "most precious and most venerated relic"⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ▪️The twin bell towers⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ▪️The original Great Organ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ (: Patrick Kovarik/AFP/Getty Image, Philippe Lopez/AFP/Getty Images, Ludovic Marin/AFP/Getty Images and Godong/UIG/Getty Images)

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CNN (@cnn) στις

Τεχνογνωσία κι από Πανεπιστήμιο Κύπρου

Έτοιμο να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων είναι το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο αποτελεί και την Έδρα της UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά αλλά και Έδρα Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του εργαστηρίου , Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, από χθες βράδυ υπήρξε επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στο πλαίσιο προσπάθειας σύστασης διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ιστορικού μνημείου.

" Θα είμαστε ένα μέλος της παγκόσμιας ομάδας που θα συσταθεί και προσπαθούμε, όσο το δυνατόν περισσότερο να βοηθήσουμε, τόσο με τη γνώση όσο και την τεχνολογία, όσο και το κύκλωμα από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες που διαθέτουμε ανά το παγκόσμιο", ανέφερε ο κ.Ιωάννίδης.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως "ναι, κάποια τεχνογνωσία θα προέρχεται από την Κύπρο", υποδεικνύοντας πως όλα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του εργαστηρίου να βοηθήσει στην όλη προσπάθεια, κατά την επίσκεψη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και Προέδρου της Ακαδημίας του Παρισιού, Gilles Pécout.

Συνοδευόμενος από εκπροσώπους Γαλλικών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αντιπροσωπεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Γαλλικής Πρεσβείας στην Κύπρο, ο κ. Pécout, ενημερώθηκε το απόγευμα από τις πρυτανικές αρχές για τις προοπτικές συνεργασίας ΤΕΠΑΚ και Γαλλικών Ανώτατων Ιδρυμάτων.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, εξέφρασε τη θλίψη του για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων και πρόσθεσε "κατανοούμε το αίσθημα της απώλειας σας και ευχόμαστε να μπορέσουμε να διασώσουμε τη βασική δομή του ναού".

Εξάλλου, ανέφερε ότι οι συνεργασίες με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Γαλλίας είναι προτεραιότητα για το ΤΕΠΑΚ και κάλεσε τον Πρόεδρο της Ακαδημίας του Παρισιού, όπως συμβάλει στην επέκταση και εμπλουτισμό των συνεργασιών αυτών. Ε

"Επιπλέον της Γεωπληροφορικής και Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και των Γεωτεχνικών Επιστημών, θα μας ενδιέφερε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασίας σε θέματα Δημόσιας Υγείας", είπε και τόνισε πως η σημερινή συνάντηση "αποτελεί την απαρχή μιας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας Κύπρου- Γαλλίας σε επίπεδο Ανώτατων Ιδρυμάτων".

Μιλώντας, εξάλλου, μέσω μετάφρασης, ο Gilles Pécout, ευχαρίστησε το ΤΕΠΑΚ και το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το ενδιαφέρον τους για την Παναγία των Παρισίων, ενώ αναφερόμενος στις προοπτικές συνεργασίας, κάλεσε τις ακαδημαϊκές αρχές να του καταθέσουν μια σειρά από θεματικές για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον συνεργασίας με Ανώτατα Γαλλικά Ιδρύματα.

" Είναι σημαντικό ως Πρόεδρος της Ακαδημίας του Παρισιού να έχω μια καθαρή ιδέα ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του ΤΕΠΑΚ και οι τομείς στους οποίους διακρίνεστε", είπε και πρόσθεσε "έχω ανακαλύψει πράγματα που δεν ήταν γνωστά σε έμενα, όπως η πολύπλευρη προσφορά σας σε θεματικές που δεν θα μπορούσε κάποιος να υπολογίσει σε ένα τεχνολογικό πανεπιστήμιο, όπως η ιατρική" .

Διαβεβαίωσε, τέλος, πως με την επιστροφή του στη Γαλλία, θα εντοπίσει τα Πανεπιστήμια της Ακαδημίας του Παρισιού ή άλλα Γαλλικά Πανεπιστήμια με τα οποία θα μπορούσε το ΤΕΠΑΚ να αναπτύξει συνεργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X