ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μπλόκο για επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα βάζουν Βρετανοί πολιτικοί

Το χρονικό της απομάκρυνσης των μαρμάρων από τον Έλγιν

Εκστρατεία για να μπει φρένο στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει στη Βρετανία από πολιτικούς, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το θέμα ανάμεσα σε Λονδίνο και Αθήνα.

Ομάδα 34 ατόμων συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, του ιστορικού Δρ. Ντέιβιντ Στάρκι και ο Σερ Τζον Ρέντγουντ έστειλε επιστολή όπως αναφέρει το Sky News, στον πρωθυπουργό Σερ Κιρ Στάρμερ, την υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι και τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου με την οποία ζητούν να μην προχωρήσουν με το εγχείρημα

Στην επιστολή αναφέρουν ακόμα ότι ορισμένοι «διαχειριστές» του Βρετανικού Μουσείου «ίσως χρειαστεί να εξετάσουν τη θέση τους» και ζητά να τερματιστούν τυχόν διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, διαφορετικά κινδυνεύουν με νομικές προσφυγές.

Παράλληλα προειδοποιούν ότι «επιφυλάσσονται του δικαιώματος να ζητήσουν νομικές συμβουλές για το πώς να προστατεύσουν καλύτερα τα συμφέροντα του βρετανικού κοινού», περιλαμβανομένης της «διεκδίκησης ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσουν οποιεσδήποτε παρούσες ή μελλοντικές διαπραγματεύσεις, έως ότου οι ωφελούμενοι δηλαδή το βρετανικό κοινό ενημερωθούν πλήρως».

Τι λέει ο νόμος

Ο νόμος για το Βρετανικό Μουσείο του 1963 απαγορεύει τη νομική παραχώρηση θησαυρών όπως τα Γλυπτά. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για την αλλαγή του νόμου ώστε να επιτραπεί η μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε τη μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων, «είναι θέμα των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν έχει κληθεί να εξετάσει αίτημα που σχετίζεται με τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε στο podcast Political Currency ότι μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα απέχει «ακόμα αρκετά».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια Συνεργασία για τον Παρθενώνα είναι σε εξέλιξη και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινοποίηση των σπουδαιότερων αντικειμένων μας με κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Το χρονικό της απομάκρυνσης των μαρμάρων από τον Έλγιν

Ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ ήταν πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία τότε κυβερνούσε την Ελλάδα.

Ο Έλγιν ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει άδεια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τη μεταφορά των γλυπτών και τα πούλησε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 1816, πριν τα μάρμαρα περάσουν στην επιτροπεία του Βρετανικού Μουσείου.

Η Τουρκία αμφισβητεί ότι δόθηκε ποτέ άδεια, και η εκπρόσωπος Δρ. Ζεϊνέπ Μποζ υποστήριξε δημόσια την Ελλάδα το 2024 στη Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών (ICPRCP).

Η ανακίνηση του θέματος γίνεται ενώ έχει συμφωνηθεί να δοθεί ως δάνειο η ταπισερί της Μπαγιέ με τη Γαλλία. Η ιστορική απεικόνιση της Μάχης του Χέιστινγκς και της δολοφονίας του Βασιλιά Χάρολντ θα επιστρέψει στη Βρετανία για πρώτη φορά μετά από 900 χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2026 έως τον Ιούλιο του 2027.

Πηγή: Cnn

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση