ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επίθεση Σ. Αραβία: Έτσι κτυπούν τα πολεμικά drones (Vids)

Η επιστημονική φαντασία έγινε πλέον πραγματικότητα

Η επίθεση με μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος εναντίον των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στην Σαουδική Αραβία, φαίνεται ότι σηματοδοτεί την αρχή του νέου τύπου πολέμου. Το «μέλλον» που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, έγινε παρόν και τα κτυπήματα με drones είναι πέρα για πέρα πραγματικά.

Πώς λειτουργούν και πώς κατευθύνονται, όμως, τα εν λόγω επαναστατικά στρατιωτικά εργαλεία; Σημαντικά στοιχεία παρατηρούμε σε δημοσίευμα του BBC, πίσω στο 2012, όταν ο Barack Obama διαβεβαίωνε ότι οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά drones σε διάφορες αποστολές.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι εν λόγω πολεμικές συσκευές χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το ρίσκο για τους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών είναι μεγάλο ή υπάρχουν άλλες δυσκολίες. Αποτελούν το «μάτι στον ουρανό» των στρατευμάτων 24 ώρες το 24ωρο, καθώς μπορούν να διατηρηθούν εν πτήσει για 17 ώρες, να παρακολουθούν συγκεκριμένες περιοχές και να μεταδίδουν εικόνα στο κέντρο ελέγχου σε πραγματικό χρόνο.

Χειρουργική ακρίβεια

Οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν τα MQ-1B Predator και MQ-9 Reaper. Τα δύο αυτά μοντέλα μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών κουβαλούν έναν πλούτο αισθητήρων στο μπροστινό τους μέρος, όπως έγχρωμες και ασπρόμαυρες κάμερες, ενισχυτές εικόνας, ραντάρ και υπέρυθρες ακτίνες για συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ακτίνες laser για στόχευση. Επίσης, έχουν την δυνατότητα να οπλιστούν με πυραύλους κατευθυνόμενους με ακτίνες laser. Για τον έλεγχό τους, υπάρχει σταθμός ελέγχου και δορυφορικός σύνδεσμος.

Οι «πιλότοι» των συγκεκριμένων drones βρίσκονται στο έδαφος και είναι ειδικά εκπαιδευμένοι ώστε να τα χειρίζονται, να τα καθοδηγούν, να αναλύουν την εικόνα που στέλνει σ' αυτούς η ιπτάμενη συσκευή. Όσον αφορά την βάση χειρισμού, αυτή μπορεί να βρίσκεται στην περιοχή της δράσης του drone ή ακόμα και σε άλλη χώρα - ο χειρισμός κατά την προσγείωση ή την απογείωση, ωστόσο, πρέπει να γίνεται τοπικά.

Όσο για τις πολεμικές ικανότητές τους, ως κυνηγός-εξολοθρευτής χαρακτηρίζεται κυρίως το MQ-9 Reaper. Μπορεί να μεταφέρει τέσσερις πυραύλους Hellfire και κατευθυνόμενες με laser βόμβες, όπως οι Paveway II και GBU-12.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X