ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέος πάπας ο Ρόμπερτ Πρεβόστ - «Ειρήνη υμίν» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Θα διατηρήσουμε ζωντανή τη γεμάτη θάρρος φωνή του Φραγκίσκου»

Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο νέος Ποντίφικας βγήκε στο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, πραγματοποιώντας την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την εκλογή του.

Το όνομα που επέλεξε σαν Πάπας είναι Λέων ο 14ος.

Η επίσημη επιβεβαίωση της εκλογής ήρθε με τη λατινική φράση «Habemus Papam» από τον επικεφαλής των καρδιναλίων, ο οποίος παρουσίασε στο πλήθος τον νέο Πάπα.

Είχαν προηγηθεί τέσσερις ψηφοφορίες του Κονκλαβίου και ο λευκός καπνός υψώθηκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα. Για την εκλογή του νέου Πάπα απαιτήθηκαν τέσσερις ψηφοφορίες όπως και για τον Βενέδικτο το 2005 αλλά και τον Ιωάννη Παύλο το 1978.

«Το κακό δεν θα επικρατήσει»

Εμφανώς συγκινημένος, ο νέος πάπας, Λέων 14ος, βγήκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου και χαιρέτισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία και τον επευφημούσε με τη φράση «Ζήτω ο πάπας».

«Ειρήνη σε όλους, αδελφοί και αδελφές. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του Αναστάντος Κυρίου και αυτός ο χαιρετισμός ας φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλη τη γη. Η ειρήνη ας είναι μαζί σας. Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Κυρίου, μια ειρήνη ταπεινή και επίμονη, προέρχεται από τον Θεό που μας αγαπά όλους, απεριόριστα», ήταν τα πρώτα λόγια του Αμερικανού καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Θυμόμαστε ακόμη την αδύναμη φωνή του Πάπα Φραγκίσκου που ευλόγησε τη Ρώμη, όλον τον κόσμο, το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω εκείνη την ευλογία. Ο Θεός σας αγαπά όλους. Το κακό δεν θα υπερισχύσει. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι-χέρι, προχωρούμε. Είμαστε μαθητές του Κυρίου, ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Είναι η γέφυρα για να φτάσει σε μας ο Θεός και η αγάπη του. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε γέφυρες με διαλόγους, με συναντήσεις, ενωμένοι όλοι ως ένας μόνο λαός. Πάντα με ειρήνη. Πάπα Φραγκίσκε, σε ευχαριστούμε. Ευχαριστώ όλους τους καρδινάλιους που με επέλεξαν για να περπατήσουμε μαζί αναζητώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και να εργαστούμε, ως γυναίκες και άνδρες του Ιησού και να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο με όραμα», συμπλήρωσε.

«Είμαι παιδί του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος είπε "μαζί σας είμαι χριστιανός και για σας επίσκοπος". Μπορούμε να πορευτούμε όλοι μαζί προς την πατρίδα για την οποία μας προετοίμασε ο Θεός. Ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός στην Εκκλησία της Ρώμης: Πρέπει να είμαστε μια ιεραποστολική εκκλησία που οικοδομεί διάλογο και γέφυρες, σαν αυτή την πλατεία, με ανοιχτές αγκάλες, διάλογο και αγάπη. Σε όλους εσάς, αδελφούς και αδελφές, λέω ότι θέλω να είμαστε συνοδική Εκκλησία η οποία αναζητά πάντα την ειρήνη και θα είναι στο πλευρό όσων υποφέρουν», συνέχισε.

«Η Παρθένος είναι πάντα στο πλευρό μας. Σας ζητώ να προσευχηθούμε μαζί για τη νέα αυτή αποστολή μου, για την ειρήνη στον κόσμο. Και ζητάμε να μας ευλογήσει η Παρθένος», κατέληξε ο νέος ποντίφικας.

Ο Λέων 14ος είπε επίσης ότι δίνει άφεση αμαρτιών, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του όταν ανέλαβαν το αξίωμα τους.

Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ΄, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ - Θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέσβοστ, ο νέος Πάπας, κατάγεται από το Σικάγο και είναι 69 ετών. Είναι ο πρώτος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρείται ιεράρχης με απόψεις κοντά στον Πάπα Φραγκίσκο.

Έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο μόλις το 2023, αλλά είναι ένα πρόσωπο της επιλογής του για σημαντικά αξιώματα στο εσωτερικό της Εκκλησίας που του έδωσαν σημαντική επιρροή. Ήταν πρώην ηγέτης του τάγματος των Αυγουστινιανών, ενώ τοποθετήθηκε και στο πανίσχυροι γραφείο που επιβλέπει την επιλογή νέων επισκόπων από όλο τον κόσμο.

Η καταγωγή του από τις ΗΠΑ, όπως αποδείχτηκε, δεν έγινε το εμπόδιο για την εκλογή όπως θα περίμεναν πολλοί. Για πολλά χρόνια υπήρχε ένα είδος ταμπού ενάντια στην εκλογή ενός Αμερικανού Πάπα, δεδομένης της γεωπολιτικής ισχύος που ήδη ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν υπάρχει κάτι, όμως, που μπορεί να απαλύνει αυτό το μειονέκτημα είναι η εκτεταμένη δράση του στο Περού, όπου έζησε για χρόνια ως ιεραπόστολος και στη συνέχεια ως αρχιεπίσκοπος. Έχει παράλληλα και την περουβιανή υπηκοότητα.

Ο βίος και το έργο του νέου Πάπα
Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 στο Σικάγο και εισήλθε στο δόκιμο στάδιο του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου (OSA) το 1977 ενώ έδωσε τις τελικές μοναχικές του υποσχέσεις το 1981.

Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα, θεολογία στο Catholic Theological Union του Σικάγο, και Κανονικό Δίκαιο στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη στη Ρώμη, όπου κατέθεσε διδακτορική διατριβή είχε θέμα: «Ο ρόλος του τοπικού ηγουμένου στο Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου».

Μετά τη χειροτονία του το 1982, πήγε ως ιεραπόστολος στο Περού το 1985, υπηρετώντας ως καγκελάριος της Εδαφικής Προλατείας του Τσουλουκανάς (1985–1986). Το 1987-1988 επέστρεψε στις ΗΠΑ ως υπεύθυνος κλήσεων και διευθυντής ιεραποστολών για την Αυγουστινιανή Επαρχία του Σικάγο.

Επέστρεψε στο Περού και υπηρέτησε για δέκα χρόνια ως διευθυντής του Αυγουστινιανού σεμιναρίου στο Τρουχίγιο, διδάσκοντας κανονικό δίκαιο και υπηρετώντας ως εφημέριος, διευθυντής διαμόρφωσης, και εκκλησιαστικός δικαστής.

Το 1999 εξελέγη επαρχιακός ηγούμενος της επαρχίας “Μητέρα της Καλής Συμβουλής” στο Σικάγο και δύο χρόνια μετά γενικός ηγούμενος των Αυγουστινιανών (έως το 2013).

Το 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε αποστολικό διαχειριστή της Επισκοπής του Τσικλάγιο, και το 2015 επίσκοπό της. Υπηρέτησε επίσης ως αντιπρόεδρος και μέλος του μόνιμου συμβουλίου της Συνόδου Επισκόπων του Περού (2018–2023), ιδιαίτερα σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές για τη χώρα. Το 2020-2021, υπηρέτησε ως αποστολικός διαχειριστής της Καλλάο.

Ο Πρέβοστ εξελέγη δύο φορές ανώτατος ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος των Αυγουστινιανών, του τάγματος του 13ου αιώνα που ιδρύθηκε από τον Άγιο Αυγουστίνο. Ο Πάπας Φραγκίσκος τον μετακίνησε από την ηγεσία του τάγματος στο Περού το 2014 για να υπηρετήσει ως διαχειριστής και αργότερα αρχιεπίσκοπος του Τσικλάγιο.

Παρέμεινε σε αυτή τη θέση, αποκτώντας την περουβιανή υπηκοότητα το 2015, μέχρι που ο Φραγκίσκος τον έφερε στη Ρώμη το 2023 σε θέση που του έδινε τακτική επαφή με την καθολική ιεραρχία στη Λατινική Αμερική, το τμήμα του κόσμου με τους περισσότερους καθολικούς.

Στις αρχές του 2025 ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε επικεφαλής του πανίσχυρου γραφείου που ελέγχει τις υποψηφιότητες επισκόπων από όλο τον κόσμο για να γίνουν καρδινάλιοι, μια από τις σημαντικότερες θέσεις στην Καθολική Εκκλησία. Αυτό έδωσε στον Πρέβοστ μια σημαντική θέση στο κονκλάβιο που λίγοι άλλοι καρδινάλιοι είχαν.

Όσον αφορά τις θέσεις του, είναι κοντά στο όραμα του Φραγκίσκου για το περιβάλλον, τους φτωχούς, τους μετανάστες και την ποιμαντική εγγύτητα. Υποστήριξε την ποιμαντική αλλαγή που επέτρεψε στους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους να κοινωνούν. Εμφανίζεται, πάντως, πιο επιφυλακτικός ως προς τη στήριξη των ΛΟΑΤΚΙ.

Ενεπλάκη, πάντως, σε δύο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς. Η πρώτη αφορά περίοδο που ήταν επαρχιακός στο Σικάγο (1999–2001), και περιλάμβανε ιερέα μη Αυγουστινιανό, ο οποίος έμεινε κοντά σε σχολείο. Οι υποστηρικτές του τονίζουν πως δεν είχε εγκρίνει την παραμονή του και πως το περιστατικό προηγήθηκε της Χάρτας του Ντάλας.

Η δεύτερη αφορά την Επισκοπή Τσικλάγιο το 2022, όταν δύο ιερείς κατηγορήθηκαν για κακοποίηση τριών κοριτσιών. Ο Πρεβόστ φέρεται να ακολούθησε τις κανονικές διαδικασίες, προέτρεψε τις καταγγέλλουσες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και έστειλε την υπόθεση στη Δικαστική Σύνοδο του Βατικανού. Ωστόσο, τον Μάιο του 2025 προέκυψαν κατηγορίες ότι η επισκοπή κατέβαλε 150.000 δολάρια στα κορίτσια για να τα φιμώσει. Οι ίδιες περιγράφονται ως «δημόσιες επικρίτριες του Πρεβόστ» και τον κατηγορούν για συγκάλυψη.

Συγχαρητήρια από τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη μέσω Truth Social τον πρώτο Πάπα με καταγωγή από τις ΗΠΑ: «Συγχαρητήρια στον καρδινάλιο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, ο οποίος μόλις ορίστηκε Πάπας. Είναι μεγάλη τιμή να συνειδητοποιούμε ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός Πάπας. Τι συγκίνηση και τι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας. Ανυπομονώ να συναντήσω τον Πάπα Λέοντα XIV. Θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή!».

Σοφία και δύναμη, ειρήνη και διάλογο ζητούν από τον νέο Πάπα σε συγχαρητήριο μήνυμα οι Φον ντερ Λάιεν και Κόστα

Την εκλογή του Αμερικανού καρδινάλιου Ρόμπερτ Πρέβοστ ως του νέου Πάπα Λέοντα ΙΔ’ χαιρέτισαν με κοινή δήλωσή τους η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

«Εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντλούν καθημερινά έμπνευση από τη διαρκή δέσμευση της Εκκλησίας για την ειρήνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των εθνών», ανέφεραν οι δύο ηγέτες των θεσμών.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πάπας Λέων ΙΔ' θα αξιοποιήσει τη φωνή του στην παγκόσμια σκηνή για να προωθήσει αυτές τις κοινές αξίες και να ενθαρρύνει την ενότητα προς την κατεύθυνση ενός πιο δίκαιου και συμπονετικού κόσμου», πρόσθεσαν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την Αγία Έδρα για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης, σεβασμού και καλοσύνης», συνέχισαν, εκφράζοντας την ευχή η περίοδος κατά την οποία θα είναι Πάπας ο Λέων ΙΔ’ θα «διέπεται από σοφία και δύναμη, καθώς θα ηγείται της καθολικής κοινότητας και θα εμπνέει τον κόσμο μέσω της δέσμευσής του για ειρήνη και διάλογο».

Λευκός Καπνός

Με λευκό καπνό να υψώνεται από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, το Βατικανό επιβεβαίωσε και επισήμως την ολοκλήρωση της μυστικής ψηφοφορίας των καρδιναλίων για την εκλογή του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου.

Η διαδικασία του κονκλάβιου ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ωστόσο η ταυτότητα του νέου Ποντίφικα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Η πρώτη του εμφάνιση αναμένεται εντός της επόμενης ώρας, όταν και θα παρουσιαστεί στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Για την εκλογή του νέου Πάπα απαιτήθηκαν τέσσερις ψηφοφορίες όπως και για τον Βενέδικτο το 2005 αλλά και τον Ιωάννη Παύλο το 1978.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου και τους γύρω δρόμους για να μπορέσουν να λάβουν την ευλογία του νέου Ποντίφικα.

Προς τιμήν του νέου Πάπα, η Ελβετική Φρουρά έκανε την εμφάνισή της στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, φορώντας τις χαρακτηριστικές στολές της και λαμβάνοντας τη θέση της ενόψει της ιστορικής ανακοίνωσης.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την εμφάνιση του λευκού καπνού από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, όλα πλέον κινούνται με γοργούς ρυθμούς.

Ο νέος Ποντίφικας οδηγείται αυτή την ώρα στον μικρό χώρο δίπλα από την Καπέλα Σιξτίνα, γνωστή και ως «Αίθουσα των Δακρύων», όπου θα φορέσει για πρώτη φορά τα λευκά παπικά άμφια. Εκεί προετοιμάζεται για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως Πάπας, στο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, την οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός της επόμενης ώρας.

Η επίσημη επιβεβαίωση της εκλογής του θα έρθει με τη λατινική φράση «Habemus Papam» από τον επικεφαλής των καρδιναλίων, ο οποίος θα παρουσιάσει στο πλήθος τον νέο Πάπα, ανακοινώνοντας το όνομα που επέλεξε να φέρει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Πηγή: Protothema

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X