ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός: Ραγδαία εξάπλωση παγκόσμια

Προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του

Εξαπλώνεται ραγδαία ο κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο, με ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού.

ΗΠΑ

Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Δευτέρα τους 220.000, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σύμφωνα με τη σχολή αυτή ιατρικής που εδρεύει στη Βαλτιμόρη, οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 είχαν φθάσει τους 220.020, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 είχαν ξεπεράσει τα 8,2 εκατομμύρια.

Τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων έχει καταγράψει η Νέα Υόρκη (33.366 νεκροί), ακολουθούμενη από το Τέξας (17.468 θάνατοι). Καλιφόρνια, Νιού Τζέρζι και Φλόριντα έχουν ξεπεράσει τους δεκαέξι χιλιάδες νεκρούς η καθεμιά, ενώ πάνω από επτά χιλιάδες θύματα έχουν ανακοινωθεί σε Μασαχουσέτη, Ιλινόι, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια και Μίσιγκαν.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, με τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων και μολύνσεων στον κόσμο.

Τους αναλογεί το 20% των θανάτων σε όλο τον πλανήτη. Ξεπέρασαν τα ορόσημα των 100.000 θανάτων την 27η Μαίου και των 200.000 την 22η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση που έδωσε στη δημοσιότητα το Institute for Health Metrics and Evaluation του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, την 1η Φεβρουαρίου 2021 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα αναμένεται να πλησιάζουν τους 390.000.


Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 15.383 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 271 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον καταγράψει πάνω από 5,2 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό, ενώ ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 154.176 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Καναδάς

Στον Καναδά, που πλήττεται με σφοδρότητα από το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεπεράστηκε χθες το όριο των 200.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 πλησιάζουν τους 10.000, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις υπηρεσίες υγείας των επαρχιών που συγκεντρώνουν καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου το 80% των κρουσμάτων και πάνω από το 90% των θανάτων έχουν καταγραφεί στις δύο μεγαλύτερες επαρχίες της χώρας, το Οντάριο και κυρίως το Κεμπέκ, επίκεντρο της πανδημίας αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στην καναδική επικράτεια τον περασμένο Μάρτιο.

Χθες Δευτέρα το απόγευμα ο Καναδάς κατέγραφε 200.039 κρούσματα και 9.772 θανάτους, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνουν τα δημόσια δίκτυα CBC/Radio-Canada και CTV. Μολαταύτα, η χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά κατ` αναλογία προς τον πληθυσμό της πέντε φορές λιγότερα κρούσματα απ` ό,τι οι γειτονικές ΗΠΑ και περίπου 2,5 φορές λιγότερους θανάτους.

Οι αρχές του Καναδά ανακοίνωσαν χθες ότι τα σύνορα με τις ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστά για τις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις ως τουλάχιστον την 21η Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στο Οντάριο και στο Κεμπέκ, το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδήγησε ξανά στο κλείσιμο για αρκετές εβδομάδες των μπαρ, των αιθουσών των εστιατορίων, των μουσείων, των χώρων θεάματος και των κλειστών γυμναστηρίων.

Εξάλλου, στο Κεμπέκ απαγορεύεται στους πολίτες να υποδέχονται περισσότερους από έναν συγγενή στα σπίτια τους ως την 28η Οκτωβρίου, επί ποινή υψηλών χρηματικών προστίμων.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Οντάριο, ο Νταγκ Φορντ, συνέστησε τα παιδιά να "αποφύγουν να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα" για να ζητούν κεράσματα στην παραδοσιακή γιορτή Χάλογουιν την 31η Οκτωβρίου στις πόλεις που πλήττονται περισσότερο, όπως το Τορόντο ή η Οτάβα.


Αργεντινή


Η Αργεντινή έγινε η πέμπτη χώρα στον κόσμο όπου ξεπεράστηκε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας χθες Δευτέρα.

Πρόκειται για μακράν τη μικρότερη χώρα όπου ξεπερνιέται αυτό το επίπεδο, καθώς η εξάπλωση του ιού επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, καταγράφηκαν 12.982 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 451 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού έφθασε έτσι τους 26.718 νεκρούς επί συνόλου 1.002.662 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα επίσημα δεδομένα.


Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 171 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 3.699 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 86.338 νεκρούς επί συνόλου 854.926 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ωστόσο στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των μολύνσεων μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των καταγεγραμμένων, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ιταλία


Η περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, πρόκειται να ζητήσει επίσημα από την κυβέρνηση Κόντε να επιβληθεί στην περιοχή αυτή της βόρειας Ιταλίας απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ.

Η απαγόρευση αυτή, αν η κυβέρνηση δώσει την συγκατάθεσή της, αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη Πέμπτη, για τις βραδινές ώρες από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Το αίτημα, όπως διαρρέει, αντιμετωπίζεται θετικά από τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και οφείλεται στην συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Λομβαρδίας την τελευταία εβδομάδα. Η συγκεκριμένη περιφέρεια, με πρωτεύουσα το Μιλάνο θα ζητήσει επίσης από την ιταλική κυβέρνηση να μένουν κλειστά τα σαββατοκύριακα και όλα τα εμπορικά κέντρα.

Ισπανία

Το ισπανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 37.889 περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 974.449 τον συνολικό αριθμό.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε με 217 νέους θανάτους από την Παρασκευή, φτάνοντας συνολικά τους 33.992. Η Μαδρίτη δεν γνωστοποιεί δεδομένα της πανδημίας μέσα στα Σαββατοκύριακα.

Τις πρόσφατες εβδομάδες, η Ισπανία καταγράφει τακτικά πάνω από 12.000 ημερήσια κρούσματα μετά το ρεκόρ των άνω των 16.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Γαλλία

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 13.243 κρούσματα του νέου κορωοϊού τις τελευταίες 24ωρες, αριθμός που μειώθηκε απότομα από το ρεκόρ των 32.427 ημερήσιων κρουσμάτων του Σαββάτου και των 29.837 της Κυριακής.

Οι αριθμοί που καταγράφονται τις Δευτέρες τείνουν να είναι χαμηλότεροι γιατί τις Κυριακές πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ.

Ο μέσος όρος των νέων μολύνσεων των τελευταίων επτά ημερών, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο από τα στοιχεία ανά εβδομάδα που αφορούν τα νέα περιστατικά, παραμένει πάνω από το ρεκόρ 23.000 κρουσμάτων για δεύτερη συνεχή φορά.

Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που πέθαναν μετά τη λοίμωξή τους από την COVID-19 αυξήθηκε κατά 146 για να ανέλθει συνολικά σε 33.623, έναντι 85 θανάτων την Κυριακή.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 910.277, με τη χώρα να γίνεται η όγδοη παγκοσμίως που έχει περισσότερα από 900.000 κρούσματα.

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασε σήμερα τις 2.000, ένα όριο που δεν είχε ξεπεραστεί από τα μέσα Μάιου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 269 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στις ΜΕΘ (έναντι 147 την Κυριακή) και τις τελευταίες επτά ημέρες έγιναν συνολικά 1.441 εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ.

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν προσβληθεί από την πιο βαριά μορφή της νόσου και νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ είναι 2.090, δηλαδή 151 περισσότεροι από χθες.

(ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua-Reuters-AFP/ΕΛΑ/ΓΧΡ)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X