ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός - Νέα Υόρκη: Πώς η πανδημία... «παραλύει» τη μαφία

«Ιστορικό πλήγμα» για τους «goodfellas»

Ο κορωνοϊός πέτυχε κάτι που μια σειρά πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των Ρόμπερτ Κένεντι και Ρούντι Τζουλιάνι, δεν κατάφερε να κάνει για τουλάχιστον 100 χρόνια: να «παγώσει» τις δραστηριότητες της μαφίας στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τη New York Post, η τοπική μαφία έχει υποστεί τεράστια ζημιά εξαιτίας της πανδημίας που έχει χτυπήσει σφοδρά την πόλη, κάνοντας πολλούς να μιλούν για «Ουχάν των ΗΠΑ». Η ακύρωση όλων των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων υπό τη σκιά της απειλής του κορωνοϊού «εξαφάνισε» παράνομα εισοδήματα από τον τζόγο ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, κι αυτό - σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας που μίλησαν στην εφημερίδα - συνιστά «ιστορικό πλήγμα» για τη μαφία.

«Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν κάποια περίοδος που να μην έβγαζαν χρήματα από παράνομα στοιχήματα» αναφέρει στην Post μια πηγή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση «από τις μέρες του Λάκι Λουτσιάνο», όταν ιδρύθηκαν για πρώτη φορά οι πέντε οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή.

Χάρη στο Ίντερνετ, που έχει καταστήσει εδώ και αρκετά χρόνια περιττά τα στριμωγμένα wire rooms όπου διεξάγονταν παλαιότερα οι δραστηριότητες των bookies της μαφίας, αρχικά υπήρχε η εντύπωση ότι τα παράνομα στοιχήματα θα έβγαιναν αλώβητα από την κρίση του κορωνοϊού. Αυτή ήταν τουλάχιστον η εκτίμηση τις πρώτες μέρες της επιδημίας στην πόλη, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας. Στη συνέχεια όμως, ήρθαν οι αλυσιδωτές αναβολές αθλητικών εκδηλώσεων και έπειτα οι ακυρώσεις. ΝΒΑ, MLB, NHL, ιππόδρομος... καμία διοργάνωση τελικά δεν τη γλίτωσε.

Με όλα τα αμερικανικά σπορ σε timeout επ' αόριστον, ορισμένοι παράνομοι bookmakers δοκίμασαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο... αφρικανικό κρίκετ και αυστραλιανά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πια ότι η εν λόγω σκηνή έχει «στεγνώσει».

«Πολύς κόσμος ζούσε από αυτά τα χρήματα» αναφέρει μια πηγή, την ώρα που τα χαμένα κέρδη εκτιμώνται σε οκταψήφιο νούμερο και η επιδημία στην πόλη δεν έχει φτάσει καν στο αποκορύφωμά της.

Τα παράνομα στοιχήματα δεν είναι όμως η μοναδική πηγή εισοδήματος της μαφίας που έχει υποστεί πλήγμα. Τα κέρδη από τον εκβιασμό επιχειρήσεων έχουν πέσει σημαντικά, καθώς τα εστιατόρια της πόλης έχουν κλείσει τις πόρτες τους στους πελάτες και παραδίδουν μόνο delivery. Οι κομπίνες στον κατασκευαστικό τομέα συνεχίζονταν κανονικά, μέχρι που ο κυβερνήτης Κουόμο ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλα τα μη απαραίτητα για τη δημόσια υγεία έργα, την περασμένη Παρασκευή.

«Ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν πολύ σημαντικός, επειδή έχει πολλούς διαφορετικούς τομείς» αναφέρει μια πηγή της αστυνομίας, εξηγώντας ότι οι μαφιόζοι δεν κερδίζουν μόνο από τα οικοδομικά έργα, αλλά και από μεταφορές με φορτηγά και παράνομες δραστηριότητες σε λιμάνια. Επίσης, το «λουκέτο» σε πολλές επιχειρήσεις που παρήγαγαν σκουπίδια, είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν και ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς απορριμμάτων, ένα ακόμη πεδίο δραστηριότητας ιστορικής σημασίας για τους «goodfellas».

Ο περιορισμός των παραδοσιακών δραστηριοτήτων της μαφίας μπορεί να έχει και μία αρκετά αρνητική συνέπεια, σύμφωνα με πάντα με τη New York Post. Οι διψασμένοι για χρήματα μαφιόζοι μπορεί σύντομα να αναγκαστούν να στραφούν στον «τομέα» των ναρκωτικών, που συνεχίζει να ακμάζει παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην πόλη. «Εκεί υπάρχει ακόμα δουλειά», αναφέρει μια πηγή της εφημερίδας, μιλώντας γενικά για τη διακίνηση ναρκωτικών και χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα σε εμπλοκή της μαφίας. Μάλιστα, υποκλαπείσες συνομιλίες που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές υποδεικνύουν μια πιθανή «στροφή» του ενδιαφέροντος των μαφιόζων σε τομείς του εγκλήματος για τους οποίους είχαν μικρό ενδιαφέρον παλαιότερα, αφού οι συζητήσεις δεν περιστρέφονται πια γύρω από τον τζόγο και τα παράνομα στοιχήματα.

Ούτε η διακίνηση ναρκωτικών όμως αναμένεται να μείνει τελείως ανεπηρέαστη από την επέλαση του κορωνοϊού. Μεγάλο μέρος του εμπορεύματος εξάλλου διακινούνταν σε εστιατόρια, μπαρ και στριπ κλαμπ, τα οποία πλέον έχουν βάλει λουκέτο με εντολή του κυβερνήτη.

Πρόκειται για ένα shutdown που πέτυχε ακριβώς αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν πολλοί πολέμιοι της μαφίας (όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι, την εποχή που διετέλεσε γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, ο Ρούντι Τζουλιάνοι και ικανά ηγετικά στελέχη του NYPD που δολοφονήθηκαν από τη μαφία) τα τελευταία 100 χρόνια.

«Πέτυχε εκεί που πολλοί απέτυχαν», υπογραμμίζει μια πηγή.

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X