ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κικίλιας: Έξι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας

Κακοκαιρία Daniel: 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις

Ενημέρωση για τις εξελίξεις με την κακοκαιρία «Daniel» και τις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές, παρέχουν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Γεώργιος Πουρνάρας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Αρχικά, ο Βασίλης Κικίλιας είπε: «Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει στην Θεσσαλία. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, στον Ληθαίο Ποταμό, που έχει πλημμυρίσει. Η Αγία Τριάδα και τα χωριά Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριά είναι αποκλεισμένα. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθεις προσέγγισης. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 20 εγκλωβισμένα άτομα στην Αγία Τριάδα και έξι αγνοούμενοι. Στα Μεγάλα Καλύβια υπάρχουν 40 άτομα σε σπίτια. Στον Παλαμά δεν έχουμε κάποια αναφορά, πέρα από το γεγονός πως το νερό έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Επιχειρησιακά χρησιμοποιούνται σωσίβιες λέμβοι. Συνολικά έχουν γίνει 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις. Τα ενάρια μέσα ξεκίνησαν πριν λίγο με ένα Super Puma και τέσσερα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος. Μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν λόγω των καιρικών συνθηκών».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος είπε: «Όλες οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε επιφυλακή στο πλαίσιο του σχεδίου Ξενοκράτης και επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές. Είναι ήδη στις περιοχές 11 μηχανήματα, πάνω από 25 -30 λέμβοι και μεταβαίνουν και άλλες. Σε ετοιμοτητα βρίσκονται επτά ελικόπτερα, κλιμάκια έχουν σπεύσει σε σημεία που έχουν πέσει γέφυρες στη Μαγνησία και στο Μουζάκι, ενώ επιχειρούν να συγκρατήσουν και αυτές που καταστρέφονται. Είμαστε δίπλα στους πολίτες από την πρώτη στιγμή και αυτή είναι μια από τις αποστολές μας, να συνδράμουμε την κοινωνία με το σύνολο των δυνάμεών μας».

Ακολούθως, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς ανέφερε πως έχουν γίνει 4.800 κλήσεις στην Πυροσβεστική από πολίτες ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 1.600 αντλήσεις υδάτων και 685 διασώσεις. Περιοχές όπου εστιάζονται οι δυνάμεις των πυροσβεστών είναι η Αργολίδα, το Πόρτο Χέλι, η Νέα Επίδαυρος και η Νεάπολη Λακωνίας καθώς και η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και η Λάρισα. Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 195 συνεργεία με 480 προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως τόνισε, «σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούμε για να προσεγγίσουμε περιοχές με εγκλωβισμένους. Ήδη ξεκίνησε η εναέρια διάσωση καθώς απεγκλωβίστηκε από την Αγία Τριάδα γυναίκα με αναπηρικά προβλήματα. Θα προσεγγίσουμε και τον τελευταίο πολίτη».

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση