ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κακοκαιρία Daniel: Όλη τη νύχτα έβγαζαν εγκλωβισμένους στη Θεσσαλία

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες από πυροσβεστική, στρατό και εθελοντές στην Ελλάδα προκειμένου να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όλους τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε χωριά του θεσσαλικού κάμπου από τα νερά που «κατέβασε» η κακοκαιρία Daniel.

Ενδεικτικό του επείγοντος της κατάστασης το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι πτήσεις των ελικοπτέρων για διασώσεις από αέρος.

Όπως δήλωσε λίγο πριν τις 6 το πρωί της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, το μεγαλύτερο βάρος των διασώσεων θα πέσει σήμερα σε 8 χωριά στην Καρδίτσα (Αγία Τριάδα, Καλογριαννά, Ριζοβούνι, Αγναντερό, Μεταμόρφωση, Κοσκινά, Μαραθέα, Βλόχο) όπου βρίσκονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι που μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία προκειμένου να γλιτώσουν από τα νερά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αγοραστός στον ΣΚΑΪ η επιχείρηση σήμερα, Παρασκευή, θα γίνει με 15 ελικόπτερα που θα πετούν σε κύκλους, 47 βάρκες του στρατού, εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή με βάρκες, πέντε ερπυστριοφόρα του στρατού και Hummer.

Η τιτάνια προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των πολιτών συνεχίστηκε τη νύχτα με τεχνητό φωτισμό με τους διασώστες να πηγαίνουν σπίτι-σπίτι στα εγκλωβισμένα χωριά.

Παράλληλα, αστυνομικοί της Γ.Ε.Δ. Θεσσαλίας πραγματοποιούν περιπολίες και ελέγχους στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες «για την πρόληψη και αποτροπή έκνομων ενεργειών πάντα με γνώμονα τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων μας» όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η ΕΛ.ΑΣ.

Από το πρωί της Πέμπτης, δραματικές στιγμές καταγράφονται σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου στον δήμο Παλαμά χωριά έχουν «αφανιστεί» στα λασπόνερα. Την ίδια ώρα, πολλοί κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένους οικισμούς, τους οποίους οι Αρχές αδυνατούν να προσεγγίσουν.

Δείτε βίντεο: Η Μεταμόρφωση Καρδίτσας μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη λίμνη, παρά με περιοχή στην οποία μέχρι χθες ζούσαν άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία του στρατού, έχουν οδηγήσει σε ασφαλές σημείο 67 άτομα. Επιπλέον ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας θα διανείμουν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3.000 μερίδες φαγητού και νερού.

Δείτε βίντεο: Επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών στην περιοχή της Αστρίτσας στην Καρδίτσα

Συγκλονιστικές ήταν οι προσπάθειες που έγιναν νωρίτερα για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του, με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, καθώς το σπίτι τους είχε καλυφθεί από νερό.

Έξι οι νεκροί από την κακοκαιρία

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές το απόγευμα της Πέμπτης στην Αστρίτσα Καρδίτσας λόγω της κακοκαιρίας Daniel, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε έξι.

«Δύο σοροί ηλικιωμένων γυναικών ανασύρθηκαν από οικία στον οικισμό Αστρίτσα Καρδίτσας. Επιχείρησαν 12 πυροσβέστες της 8ης Ε.Μ.Α.Κ.» αναφέρει η Πυροσβεστική στην ανακοίνωσή της. Πρόκειται για μια 75χρονη και μια 85χρονη, σύμφωνα με το Star.

Νωρίτερα την Πέμπτη, νεκρός- από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ- εντοπίστηκε ο 49χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από το Πετρωτό στον Δήμο Δομοκού. Βρέθηκε καταπλακωμένος από φερτά υλικά.

Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης (6/9) εντοπίστηκε νεκρός 82χρονος στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας, ο οποίος αγνοούνταν. Ο ηλικιωμένος καταπλακώθηκε από όχημα και τη σορό του εντόπισε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσε στο σημείο με 8 πυροσβέστες και 3 οχήματα, την Τετάρτη ανασύρθηκε νεκρή μία 87χρονη γυναίκα στη Μαγνησία, ενώ, το πρωί της Τρίτης έχασε τη ζωή του στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης στον Βόλο, ένας 51χρονος όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο που υποχώρησε από τα ορμητικά νερά.

Με υδροφόρες η τροφοδοσία με νερό στο νοσοκομείο Βόλου

Προσπάθειες να αποκατασταθεί η πρόσβαση και τα προβλήματα που προκάλεσε στα νοσοκομεία Θεσσαλίας η κακοκαιρία βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στο νοσοκομείο Βόλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πρόσβαση είναι ελεύθερη και λειτουργούν όλα τα τμήματά του. Υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος και όπου χρειάστηκε τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες. Ειδικότερα για την τροφοδοσία με νερό, και σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα, αυτή πραγματοποιείται με υδροφόρες και έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη συνεχή υδροδότηση του νοσοκομείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και ιδιωτών.

Το νοσοκομείο Βόλου έχει πλήρη επάρκεια νερού διότι καλύπτεται συνεχώς όλο το 24ωρο με παροχή από υδροφόρες, αναφέρει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης. Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου 13 άτομα.

Προβλήματα, μικρότερης έντασης, προκλήθηκαν και στα άλλα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση