ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ήθελαν να εκτελέσουν τον Καραϊβάζ νωρίτερα

Τα λάθη των δραστών τής «κατά παραγγελία ανθρωποκτονίας»

Η επιγραφή στο λευκό βαν εταιρείας καθαρισμού, καθώς και η πινακίδα κυκλοφορίας του, που καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας στη περιοχή του Αλίμου κοντά στο σπίτι του Γιώργου Καραϊβάζ, τόσο την ημέρα δολοφονίας του όσο και μία ημέρα νωρίτερα, σε συνδυασμό με το σκούτερ των εκτελεστών, οδήγησε τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών στις συλλήψεις των δύο αδελφών, 40 και 48 ετών.

Όπως προέκυψε, το εν λόγω βαν ανήκε σε εταιρεία καθαρισμού με έδρα τη Νίκαια, ιδιοκτήτρια της οποίας φαίνεται - για φορολογικούς λόγους - να είναι η 34χρονη, σύντροφος του 48χρονου συλληφθέντος (δεν έχουν παντρευτεί), με τον οποίο έχουν αποκτήσει ένα παιδί.

Στην πραγματικότητα η εταιρεία ανήκει στον 48χρονο, ο οποίος σε έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας πριν από μερικές ημέρες, στις 10 Απριλίου, βρισκόταν στην έδρα της επιχείρησης και παρουσιάστηκε ως «υπεύθυνος» αυτής.

Το όχημα διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνταν κυρίως από τον 48χρονο και από ακόμα δύο υπαλλήλους, εκ των οποίων ο ένας ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή μετά τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη.

Ο δεύτερος υπάλληλος στην κατάθεσή του φέρεται να υποστήριξε πως την ημέρα της εκτέλεσης εργαζόταν με άλλο όχημα της εταιρείας και πως δεν είχε πάει ποτέ για εργασία στον Άλιμο. Τελικά, η παρουσία του συγκεκριμένου βαν δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί στην περιοχή, καθώς από τις έρευνες δεν προέκυψε παροχή υπηρεσιών.

Τι είπε στις Αρχές ο 48χρονος

Ο 48χρονος, που πέρασε το κατώφλι της ΓΑΔΑ περίπου πριν από 15 ημέρες, φέρεται να υποστήριξε ενώπιον των αστυνομικών: «Δεν θυμάμαι τον λόγο που μπορεί να βρισκόταν στον Άλιμο το βαν. Η κοινή διαφυγή με το σκούτερ είναι σύμπτωση. Ούτε εγώ, ούτε οι δύο υπάλληλοι που οδηγούν το συγκεκριμένο όχημα θα μπορούσαμε να έχουμε σχέση με υπόθεση ανθρωποκτονίας».

Ο διάλογος του 40χρονου με τη μητέρα του

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του 40χρονου με τη μητέρα του το πρωί της 26-4-2023, δύο ημέρες πριν από τη σύλληψή του και ενώ φέρεται να γνωρίζει ότι τον παρακολουθούν.

Στη μεταξύ τους συνομιλία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην περιοχή του Αλίμου.

40χρονος: Μετά είχαμε επιχειρήσει να ανοιχτούμε εκεί. Ο Σ... έχει πάρει δουλειές. Εγώ δεν έχω πάρει εκεί. Το να πάω εκεί για μια δουλειά όμως εκεί δεν λέει.
Μητέρα 40χρονου: Δεν μας συμφέρει εμάς.
40χρονος: Όχι.
Μητέρα 40χρονου: Εγώ δεν μπορώ να πάρω της Α...; Μου έχει το πει η Α... Δεν με συμφέρει να πάρω μία.
40χρονος: Μοιράζαμε φυλλάδια συνεχόμενα με τον Σ... συνεχόμενα.
Μητέρα 40χρονου: Να πάω εγώ εκεί κάτω παιδί μου το αμάξι. Κατάλαβες;
40χρονος: Η Α... πού μένει;
Μητέρα 40χρονου: Άλιμο. Εμένα μου το έχει πει η Α... πόσες φορές.
40χρονος: Μα ο Σ... έχει δουλειές εκεί και κάποτε μοιράζαμε φυλλάδια για να πάρουμε καθαρισμούς εκεί που ήμασταν μαζί.
Μητέρα 40χρονου: Στον Άλιμο;
40χρονος: Ναι.
Μητέρα 40χρονου: Όχι καλέ, ποιος τα λέει αυτά;
40χρονος: Εγώ, ποιος τα λέω; Όλο αποφράξεις είναι εκεί πέρα τι μου λες ρε;
Μητέρα 40χρονου: Άλλο είναι μέσα ίντερνετ αγόρι μου, το έχει βάλει. Δεν έχει από.. Στον Άλιμο δεν έχει.
40χρονος: Και από φυλλάδια έχει πάρει, μάνα, δουλειά από εκεί.
Μητέρα 40χρονου: Α, δεν ξέρω. Εγώ νομίζω δεν υπάρχουν δουλειές εκεί γιατί με ένα αμάξι δεν το κάνεις αυτό, να πηγαίνεις για μια δουλειά εκεί. Όχι αγόρι μου. Όχι, δεν έχει. Όχι, όχι, στο λέω εγώ, αυτό είναι σίγουρο, στο λέω εγώ, από εκεί δεν έχει.
40χρονος: Ναι.
Μητέρα 40χρονου: Όχι, όχι, όχι.

Σκόπευαν να σκοτώσουν τον Καραϊβάζ μία ημέρα πριν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Απριλίου 2021, ωστόσο εκείνη την ημέρα αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του στούντιο της εκπομπής που εργαζόταν στο Πικέρμι περίπου μισή ώρα πριν από τη συνηθισμένη ώρα αποχώρησής του, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σπίτι του νωρίτερα, αιφνιδιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους δολοφόνους του.

Στις 8 Απριλίου, το βαν καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή του Αλίμου στις 13:25 , ενώ το σκούτερ 21 λεπτά μετά, στις 13:46.

Η τελευταία καταγραφή για το βαν είναι στις 13:35 και για το σκούτερ, το οποίο κινούνταν προς την οδό Μεγίστης, 13 λεπτά αργότερα, στις 13:48.

Για περίπου δύο ώρες και τα δύο οχήματα χάνονται και καταγράφονται ξανά ταυτόχρονα στις 15:30 σε κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται στη Λ. Ποσειδώνος στον Άλιμο να κινούνται προς Πειραιά.

Το σχέδιό τους το μετέφεραν για την επόμενη μέρα, 9 Απριλίου.

Ο δημοσιογράφος είχε αποχωρήσει με το αυτοκίνητό του από το Πικέρμι για το σπίτι του στον Άλιμο, στις 13:49. Στις 13:55 μπήκε στην Αττική Οδό με κατεύθυνση την Αγία Παρασκευή και στις 14:20 πάρκαρε στη συμβολή των οδών Αντισμηνάρχου Μουλόπουλου και Θέμη Άννινου.

Τότε τον πλησίασε ο εκτελεστής του, ο οποίος φορούσε μαύρο σκούφο, μαύρη μάσκα στο πρόσωπο και μαύρα γυαλιά ηλίου και τον γάζωσε με το πιστόλι -στο οποίο είχε βάλει ενδεχομένως σιγαστήρα- με 13σφαίρες.

Ο θάνατος του δημοσιογράφου, σύμφωνα με τη νεκροψία-νεκροτομή, ήταν «συνεπεία πολλαπλών κακώσεων σώματος προκληθείσες διά βολίδων πυροβόλου όπλου».

Στη συνέχεια ο δολοφόνος επιβιβάσθηκε στο σκούτερ που τον περίμενε ο συνεργός του, ο οποίος φορούσε σκούρο μπουφάν και γκρι κράνος.

Οι κινήσεις του λευκού βαν

Από τις κάμερες ασφαλείας σπιτιών και καταστημάτων της περιοχής διαπιστώθηκε ότι οι δράστες διέφυγαν με το σκούτερ μέσω της οδού Θέμη Άννινου, προς την οδό Γεωργίου Παπανδρέου.

Το βαν καταγράφεται για πρώτη φορά στον Άλιμο της ημέρα της δολοφονίας στις 12:57, ενώ το σκούτερ μετά από 16 λεπτά, στις 13:13.

Για πέντε λεπτά, από τις 13:13 έως τις 13:18, το σκούτερ, στο οποίο επιβαίνει μόνον ο οδηγός, καταγράφεται να κινείται στις οδούς: Ταξιαρχών, Μεγίστης, Υψηλάντου, και Παρθενώνος.

Τα δύο οχήματα χάνονται και στις 14:15 καταγράφεται και πάλι το σκούτερ, αυτή τη φορά και με τον συνεπιβάτη, να κινείται στην οδό Υψηλάντου προς το σημείο της δολοφονίας.

Προχωρούν σε κατόπτευση του χώρου, αποχωρούν και προσεγγίζουν και ξανά τη στιγμή της άφιξης του δημοσιογράφου, στις 14:20.

Μετά τη δολοφονία το σκούτερ καταγράφεται από κάμερες σε δύο σημεία της οδού Μεγίστης να κινείται με δύο άτομα, ενώ αμέσως μετά από την κάμερα ασφαλείας τρίτου σημείου στην ίδια οδό στις 14:22:07 διακρίνεται μόνο οδηγός.

Στην ίδια κάμερα της οδού Μεγίστης, μετά από 55 δευτερόλεπτα και συγκεκριμένα στις 14:23:02 καταγράφεται να διέρχεται από το σημείο το βαν με ίδια κατεύθυνση προς τη Λ. Ποσειδώνος.

Το βαν καταγράφεται για τελευταία φορά στη Λ. Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω, ενώ το σκούτερ στη Λ. Κηφισού στο Αιγάλεω.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα τριών ακόμη προσώπων, για τα οποία όμως δεν βρέθηκαν, μέχρι στιγμής, τα στοιχεία εκείνα για να εκδοθούν εντάλματα για την σύλληψη τους.

Τα κινητά τηλέφωνα

Εκτιμάται ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο κινητά με αριθμούς «φαντάσματα» που ανήκαν σε άτομο από το Μπαγκλαντές. Αυτοί οι αριθμοί παρουσίασαν μεταξύ τους επικοινωνίες μία ημέρα πριν από τη δολοφονία και την ίδια ημέρα στον τόπο του εγκλήματος.

Συγκεκριμένα:

από τις 13:25:46 έως τις 15:21:24 στις 08-04-2021 και από τις 12:30:39 έως τις 13:21:51 στις 09-04-2021
χρόνοι όπου καταγράφονται από κάμερες ασφαλείας τόσο το σκούτερ όσο και το βαν.

Πρώτη φορά ενεργοποιήθηκαν οι δύο αυτές τηλεφωνικές συνδέσεις στις 5 Απριλίου 2021, ενώ τα δύο κινητά αγοράστηκαν στις 2-4-2021 από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα.

Παράλληλα από τα δεδομένα των εταιρειών τηλεφωνίας διαπιστώθηκε ότι η τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσε ο 48χρονος με τα στοιχεία του, τόσο στις 8-4-2021 όσο και στις 9-4-2021, παρουσίασε παύση ενεργητικής δραστηριότητας:

από τις 12:45:44 έως την 16:10:33 στις 8-4-2021 και
από τις 11:22:20 έως τις 15:34:53 ώρα στις 9-4-2021.

Υπό έρευνα το κίνητρο της δολοφονίας

Βασικό ερώτημα, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να δοθεί επίσημη απάντηση, αφορά στο ποιο ήταν κίνητρο της εκτέλεσης.

Στη δικογραφία υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Ερμηνευτική προσέγγιση-Κίνητρο ανθρωποκτονίας».

Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται σαφές ότι δεν κατέστη δυνατό -από τη μέχρι στιγμής έρευνα- να εξακριβωθεί το κίνητρο της δολοφονίας. Έτσι, οι αστυνομικοί προχωρούν σε μια ανάλυση, βασιζόμενοι στο modus operandi (τρόπο δράσης) των δολοφόνων, ενώ παραπέμπουν σε «εγχειρίδιο ταξινόμησης εγκλημάτων». Όπως γράφουν, πρόκειται για μια «ανθρωποκτονία κατά παραγγελία».

Ααυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της δικογραφίας:

«Από την ανάλυση του τόπου του εγκλήματος, ως πηγή πληροφοριών που αντικατοπτρίζει τη συμπεριφορά των δραστών για την κατάταξη – ταξινόμηση της ανθρωποκτονίας και τον προσδιορισμό των κινήτρων αυτής, προκύπτει ότι η επιλογή του χώρου και χρόνου διάπραξης της ανθρωποκτονίας (οικία του θύματος, τη στιγμή που επέστρεφε, όπως συνήθιζε, μετά το πέρας της εργασίας του), η γρήγορη τέλεση της πράξης (αιφνιδιασμός του θύματος τη στιγμή που αποβιβάστηκε από το όχημά του και κινούνταν πεζός προς την οικία του) και τάχιστη διαφυγή των δραστών (με μοτοσυκλέτα– scooter που ανέμενε λίγο πιο μακριά), η πλήξη του θύματος από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση σε ζωτικά όργανα με χρήση πιστολιού (πιθανόν και με χρήση σιγαστήρα), αποτελούν ενδείξεις, οι οποίες υποδηλώνουν, αφενός τον προσεκτικό σχεδιασμό, αφετέρου το βαθμό επιτήδευσης των δραστών. Η μη απόσπαση τιμαλφών του θύματος καταδεικνύει ότι το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία. Η δε απουσία διαπίστωσης άλλου κινήτρου, αλλά και οι σχέσεις τις οποίες είχε αποκτήσει το θύμα για άντληση πληροφοριών, συνάδουν με το ενδεχόμενο το κίνητρο της ανθρωποκτονίας να είναι η οριζόμενη στη βιβλιογραφία "κατά παραγγελία" ανθρωποκτονία».

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση