ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θρίαμβος με ιστορική νίκη για τον Μητσοτάκη

Σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ από την κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος

24news team

Είναι γεγονός πως τα αποτελέσματα των χθεσινών (21/05) εκλογών στην Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού προς το πρόσωπο του Μητσοτάκη έρχεται να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί στα χρονικά της Μεταπολίτευσης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

ΝΔ: 40,79
ΣΥΡΙΖΑ: 20,07
ΠΑΣΟΚ: 11,46
ΚΚΕ: 7,22
Ελληνική Λύση: 4,45
ΝΙΚΗ: 2,92
Πλεύση Ελευθερίας: 2,88
ΜεΡΑ25: 2,61

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «πολιτικό σεισμό», τονίζοντας ότι με την ψήφο τους οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται είναι ότι η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πρωτιά σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, πλην του νομού Ροδόπης, όπου είναι η μόνη περιοχή στην οποία προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως προκύπτει από την εκτίμηση των αποτελεσμάτων η ΝΔ συγκεντρώνει 146 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, το ΠΑΣΟΚ 41 το ΚΚΕ 26 και η Ελληνική Λύση με 16 έδρες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, όπως προδιαγράφονται ήδη από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η προσφυγή σε δεύτερες κάλπες θεωρείται βέβαιη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι θα προβεί μεν στις οριζόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Όπως σημείωσε ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει «σαφή εντολή για ισχυρή κυβέρνηση». «Οι πολίτες μάς ζήτησαν να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα δώσουμε μαζί τον επόμενο αγώνα που ξεκινάει αύριο κιόλας, ώστε στις επόμενες εκλογές να επιβεβαιωθεί και μαθηματικά στην κάλπη αυτό το οποίο αποφάσισαν ήδη οι πολίτες, την αυτοδύναμη ΝΔ», ανέφερε ο ίδιος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους έξω από τα γραφεία του κόμματος το βράδυ της Κυριακής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα» για το κόμμα, αλλά σημείωσε ότι ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται να δοθεί και η επόμενη τελική εκλογική μάχη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα αλλά και σύσσωμων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις μέχρι τώρα εμφανίσεις τους, θα πρέπει άμεσα να συγκληθούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, ώστε να δοθούν ερμηνείες για τις αιτίες της σοβαρής ήττας αλλά και για το αν θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των δεύτερων εκλογών θεωρείται η 25η Ιουνίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X